Faceți căutări pe acest blog

joi, 8 aprilie 2021

Frontul înghețat

   Ceea ce a pornit ca o glumă proastă și o luptă între specialiști cu idei fixe și diferite, a dus la schimbări geo politice majore care presupun schimbări și mai mari în viitor: așadar, ceea ce părea un moft, încălzirea globală adică, deschide un nou front, periculos și neașteptat! În viitorul apropiat, cu un orizont cuprinzând de la câțiva ani la câteva decenii, se așteaptă ca în regiunea Arcticii schimbările să fie majore și dramatice: așa cum se știe, zona arctică are un număr de insule prinse în calota de gheață dar nici un continent, nici o masă continentală masivă și sigură, drept care topirea rapidă a ghețurilor pe care le crdeam veșnice în nordul îndepărtat, deschide noi oportunități cui are acces sau este interesat de zonă – și Rusia este! Iată deci, cum chiar în aceste momente, indiferentă la motivele încălzirii globale dar foarte conștientă de efectele ei acum și mai ales în viitor, în nordul încă înghețat Rusia masează trupe și tehnică de luptă, ocupându-se se pare cu testarea unor așa numite superarme: ceea ce acum vreo doi ani era luat în râs de experții NATO și americani, acum începe să le dea frisoane. Vorbim despre o nouă generație de arme, despre un nou concept în ideea de a purta războiul, Rusia testând se pare torpila Poseidon 2M39 după ce în noiembrie trecut Rusia testa racheta antinavă Zirkon. Ce aduc nou cele două arme? Torpila Poseidon este „invizibilă” pentru radare și alimentată de un reactor nuclear fiind concepută pentru a se strecura pe lângă paza de coastă a inamicului urmând fundul mării. Dispozitivul provoacă unde radioactive care pot face zonele lovite de nelocuit pentru timp de decenii, este deci capabil să „inunde orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv” după spusele unui specialist american. Zirkon la rându-i, este o rachetă care folosește o tehnologie nouă, cu viteze hipersonice, care face apărarea dacă nu imposibilă, cel puțin foarte dificilă.

   Ultimele vești arată două concentrări militare rusești periculoase: una în Arctica în apropierea Alaskăi, cealaltă în răsăritul Europei, în zona estică a Ucrainei. Nimeni nu știe, bineînțeles, dacă sunt simple exerciții, teste, manevre, provocări sau chiar mai mult, dar este clar că la ordinul lui Putin, în cunoscutul stil sovietic, deși rușii mor de foame țara se înarmează, fiind ei maeștri în așezarea intereselor naționale deasupra bunăstării populației. Este evident că topirea calotei arctice ar deschide navigației ruta nordică, este clar că în niște zeci de ani, dacă nu se petrece nimic dramatic din punct de vedere climateric, transportul maritim est vest se va putea face prin nordul astăzi înghețat, iar atunci, Rusia va proceda presupun la mici glume care vor repeta întâmplarea de acum din canalul de Suez sau blocarea canalului Sulina în anii `90: dacă vă amintiți, atunci Ucraina era cea care dorea un nou canal, Bâstroe, iar România se opunea – deschiderea unei noi rute de transport în nord ar da o putere mărită statelor care ar controla-o și ar duce la o masivă concurență între statele care vor practica atunci transportul maritim mondial!

   Nu vă amăgiți, nu vă închipuiți că Putin singur este vinovat de ce se întâmplă acum, de noua înarmare și de provocările din ultima vreme! Nici gând, rușii așa sunt crescuți, genetic ei sunt convinși că trebuie să se pună la dispoziția patriei iar Maica Rossia are dreptul de a se folosi de ei fără scrupule!

  

   Democrația este evident percepută, gândită și înțeleasă diferit în diferite zone ale globului și dacă nu suntem conștienți de asta, riscăm să ne frigem rău de tot! Cine își pune speranțele într-un Navalnâi sau un urmaș al lui, greșește fatal, pentru că și Alexei Navalnâi este rus, gândește rusește, simte rusește și nu este împotriva patriei ci împotriva tătucului de moment, pe nume Putin! Ca să vă lămuriți, vă amintesc numai faptul că democratul opozant Navalnâi consideră peninsula Crimeea pământ rusesc, care nu are treabă cu Ucraina ci trebuie să aparțină Rusiei și ... și cred că am spus suficient! Ce ne aduce viitorul? Schimbări pare-se dramatice, în timp ce noi suntem concentrați pe părerea horeca despre vaccinuri și legătura dintre Astra Zeneca și zodia inoculatului: și din cauza asta, pentru că nu ne trezim, ar trebui să ne temem! Așa gândește un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu