Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 august 2013

Cică - România deștoasă

   Sau cum iar ne arătară ei deștiu' !

   În această dimineață , la o cafea și între două țigări , m-a făcut atent un reportaj , reportaj care , în rezumat , ar suna cam așa : un guvern al României (chiar nu contează care) a plătit o sumă frumușică (peste două milioane de euro) unei firme total (i) logice , pentru producerea și punerea în funcțiune a site-ului e-românia2 ! Pînă aici , nimic deosebit ! În continuare , printre bîlbele și prostiuțele caracteristice oricărui canal TV românesc respectabil , ni se aduc la cunoștință chestiunile cu adevărat interesante ; și anume :
a - cum s-a procedat cu partea de soft
b - cum s-a procedat cu partea de hard
c - cum s-au luat ele în primire fără a fi verificate
d - cum un ministru român recunoaște că în perioada în care a ocupat această funcție (de ministru , să fim înțeleși) n-a „prea” călcat pe la minister (acolo unde NOI îl plătim să muncească în folosul NOSTRU) , însă ȘTIE TOT !
   Hai să n-o mai lungim : ni s-a spus , de fapt ni s-a sugerat , că ceva n-ar fi în regulă cu contractul și cu suma cheltuită , ca la final , un „specialist” să ne explice cum că se putea face mai ieftin , fără a ne spune și cum și de ce !

   Definiții

   Pentru că riscăm să vorbim la pereți , pentru a avea același limbaj și a înțelege despre ce este vorba , definim acum cîțiva termeni interveniți în discuție :

a- site : loc în care se pot accesa informații utile (texte, imagini, sunete, programe) într-o rețea de calculatoare, de obicei internet. [Pr.: sait] – Din engl. site (adică pagina aia de net cu filme , sau cu muzică sau cu poșta)  
b - soft : Prescurtare de la soft[ware] (adică programul făcut de un tip isteț și vîndut de un șmecher)   
c - hard : Prescurtat din hard[ware] (adică tot ce poate fi atins sau spart într-un calculator , tabletă , telefon , etc)
d - digit : Cifră. – Din engl. digit (adică 0 sau 1)
e - deget sau deșt Fiecare dintre prelungirile mobile, alcătuite din falange, cu care se sfârșește mâna sau talpa piciorului la om ori laba la unele animale (adică - de exemplu - deștu' mare și arătătoru' frecîndu-se de zor)
f - ministru : dar asta știm toți , așa că nu ne mai batem capul ! 

NOTAȚI VĂ RUGĂM , DIFERENȚA SUBTILĂ , DINTRE
DIGIT ȘI DEȘT ORI DEGET !
   Explicații

   Guvernul român a comandat va să zică o pagină de internet , pagină ce urma să se numească e-românia2 și să conțină date despre toate localitățile din țară , unei firme (Omnilogic) ce a avut grijă să găsească (cu complicitatea numitului guvern) calea cea mai lungă , mai grea și mai costisitoare pentru rezolvarea problemei date ! Și anume ... Respectiva firmă , a creat un soft în care urmează a se introduce datele cerute în zisa pagină , aceeași firmă a furnizat hard-ul necesar (adică niște server-e mamut) , probabil că tot Omniilogic se va ocupa și de introducerea datelor ce vor sosi din teritoriu în format DIGITAL - gata scrise adică (MAI CĂ M-AȘ OFERI EU PENTRU TREABA ASTA) !
   Așadar , așa a lucrat guvernul nostru împănat cu secretari , consilieri , specialiști , etc , etc ! Cum ar fi lucrat un particular sau orice om cu cît de cît cap ? Simplu :
a - făcea un șablon multiplicabil , astfel încît fiecare județ să aibă unul , identic ca formă și folosire cu ale celorlalte județe
b - alcătuia un chestionar (de asemenea) multiplicabil pe care îl distribuia fiecare județ prin prefectură sau consiliul județean fiecărei unități calificate a figura în respectivul catastif (conținînd datele cerute)
c - realiza o pagină centrală , care ar fi făcut pur și simplu legătura doritorilor către datele localității X accesînd pagina județului Y !
   Să vă spunem un secret : o asemenea glumă de bază de date , se poate face chiar și în EXCEL , să nu mai vorbim despre ACCES ori alte programe specializate ! Din păcate , varianta omului cu cap , are niște hibe :
1 - nu necesită un program gigantic care să preia toate datele ci gestionează unele deja existente 
2 - nu necesită hard mamut ci lucrează cu fragmente împrăștiate oriunde în rețea
3 - nu cere personal calificat și (probabil) foarte bine plătit pentru introducerea unor date care oricum vor fi solicitate în format DIGITAL (copy/paste) !

  Ω

   În concluzie : atîta timp cît noi contribuabilii , sîntem suficient de tîmpiți încît la fiecare patru ani să ne alegem STĂPÎNII , ei de ce nu ar avea măcar atîta minte încît să se lingă pe DEȘTE ?
   Și cît timp se vor mai linge de miere , noi primim asta ! Și zău că nu ne-ar surprinde să aflăm că oribilul nume al inutilei forme de cheltuire a banului public a fost ales de vreo firmă de consultanță !


   Încheiem , ca de obicei , cu o întrebare : dacă cel care a propus absurditatea asta de soluție poate fi numit TÎMPIT , cel care a aprobat-o , cum se numește ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu