Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 august 2013

Savoire vivre - Elogiu impotenței

   Cine decontează neputința claponilor ce se cred vulturi ?

   Acum cîțiva ani , am avut în casă o neplăcere : s-a blocat un robinet de apă caldă și , ca tot românul (priceput la toate) mi-am spus că ... ce poate fi așa de greu , orice Sile ori Gigel îl poate schimba , hai că n-o fi așa mare filosofie - apartamentele vecinilor de sub noi au fost foarte frumos renovate (al nostru a mai așteptat cam un an , că nu mai aveam bani) !

   De atunci însă , m-am învățat minte :
- probleme cu televizorul ? - cheamă electronistul
- probleme cu mașina ? - fuga la mecanic
- scîrțîie o ușă ? - aduc tîmplarul !
   În sfîrșit , ideea e clară , nu ? Iar dacă cineva n-a prins-o , în traducere vrea să spună că vorba românească , din popor , cu „să pască fiecare iarba cu care-i învățat” este adevărată !
   Foarte adevărată !

   Asta mă face să mă gîndesc la niște chestii cel puțin anapoda : adică , mă întreb , dacă directorului meu , care are doar studii medii și nici alea în domeniul nostru de activitate (plus o diplomă cumpărată) , i-aș da să-mi facă  un costum de haine !?! Dar dumneavoastră i-ați da ? Sigur răspunsurile sînt negative ! Păi , în cazul ăsta , cum sînt lăsați unii oameni să conducă destinele unor firme ?  Doar pe simpatii ?
   Și nu vorbim aici despre companii de stat (sau nu numai de stat) ci și de unele private : n-aveți decît să vă mirați , sînt companii private MARI , ale căror sucursale din România o duc greu și , fără sprijinul firmei mamă n-ar supreviețui un trimestru concurenței de pe piață ! Dar firma MAMĂ este departe , prin străinătățuri , afacerea locală a mers O DATĂ bine și toată lumea speră că-și va reveni , dînd vina pe piața românească , piață care este așa și pe dincolo !
   Celor ce se îmbată cu apă rece și mai speră în minuni , le amintim că respectiva afacere a fost pusă pe picioare cu oameni de meserie aduși din străinătate !
   Cu adevărați MESERIAȘI !
   Le mai amintim că pe plan local , cei ce le-au luat locul nu au învățat de la ei decît o spoială de așa zis limbaj de MULTINAȚIONALE , care nu ține loc de cunoștințe și de artă a conducerii și că sînt convinși că o imitație mimetică a procedeelor și gesturilor celor ce au pus afacerile respective pe picioare le va asigura negreșit succesul !
   Acești conducători , acești MANAGER-i , nu au alte resurse decît împuținarea personalului , reducerea salariilor (celorlalți) și ședințe în care să amenințe cu sfîrșitul lumii ! Dar , spectacolul absolut îl oferă atunci cînd au MITINGURI între ei și cînd un director mai general și mai rău de gură le tot spune și le explică de ce răsare soarele , iar ei , ceilalți șefi , ascultă cu sfințenie și mai iau și notițe : chiar te întrebi de ce dracu' l-au mai împușcat pe împușcatu' ?
   Sînt atît de reduși în cunoștințe și soluții , încît nu văd piața , nu înțeleg ce trebuie să faci ca să vinzi și nu doar ca să supreviețuiești (ăsta le este scopul) , ci ca să fii chiar profitabil !
   Din păcate , asemenea pseudo conducători vor duce de rîpă economia românească , economie prea crudă și fragilă ca să suporte inepțiile domniilor lor !
   Am întîlnit în multe firme românești asemenea persoane , care confundă statul la serviciu „peste program” cu eficiența , verificarea toaletelor cu „scopul vieții profesionale” , creșterea stocurilor cu profitul și pierderea clienților (cu bani) cu vigilența ! De multe ori , sistemele peste care domnesc funcționează de la sine , prin profesionalismul celor mai mici în ierarhie , buni în meserie dar fără experiența promovării : tragedia se produce cînd aceștia dispar și atoatecunoscătorii vorbitori de păsărească sînt puși în situația de a face și altceva decît rapoarte (umflate) , propuneri de sancționare , butonat „divaisuri” și „vacanțe” în stațiuni de fițe !

   Prima concluzie : aduceți înapoi oamenii de meserie (dacă nu sînt români nu e nici o supărare) și în timpul ăsta trimiteți alții pe afară , să pornească de jos , să învețe adevărata meserie nu doar păsăreasca aia de rahat , pe care nici ei nu o înțeleg ! 

   Iar dacă în economie se pune astfel problema conducerii care poate salva sau îngropa o afacere , firma asta numită ROMÂNIA , de ce poate fi lăsată pe mîna oricui ?
   De ce un plagiator este un bun MANAGER de țară ?
   De ce un fals istoric de provincie este bun ca al doilea om în stat ?
   De ce secretarele cu fuste scurte sînt bune deputați ?
   De ce beizadelele de doi bani și multe Bugatti sînt alegerile perfecte în consiliile de administrație ?

   A doua concluzie : dacă la particulari , conducătorii proști duc firmele la faliment , la stat conducătorii proști și aroganți unde se vor opri ?
   Dacă domnul prim ministru (sau oricare altul din TOATE cabinetele de pînă acum) nu știe să bată un cui , i-ați da să vă pună flecuri ?

ATUNCI , CUM ȘI DE CE ÎI LĂSĂM SĂ NE DUCĂ DIN NEȘTIINȚĂ CRASĂ , DIRECT ÎN GROAPĂ ?
 
DE CE LE DĂM „PANTOFII” NOȘTRI PE MÎNĂ ?
 
   Ce rost mai are toată minciuna asta numită democrație , dacă și puținele resurse pe care le mai avem le aruncăm la hazna , lăsîndu-le pe mîna unor necalificați ?  

    Ω

    Trebuie să găsim o altă soluție , una care să meargă pentru ROMÂNIA S.A. , s-o facă profitabilă !

    Doar să nu fie prea tîrziu !
   Pentru că impotența lor o vom deconta TOT NOI , oamenii obișnuiți !

   Data viitoare vom reveni în normalitatea oamenilor ... normali și , vom vorbi despre casele pe care le locuim !

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu