Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 octombrie 2018

Dacă a început prost, continuă și mai prost!

   A fost cândva un comentator sportiv de care râdeam copios ...
   A fost și s-a dus! 
   Păcat, pentru că știți cum se zice:
DUMNEZEU VREA ÎNDREPTAREA PĂCĂTOSULUI ȘI NU MOARTEA LUI!
   În sfârșit, am crezut că am rămas fără obiectul muncii și fără sursă de inspirație! Ei bine, NU! Locul a fost rapid ocupat și, nu cred să fie eliberat prea curând: și nu vorbesc aici despre personajul care comentează patinaj artistic și care crede că este plătit la numărul de cacofonii (Americacare este deja o marcă înregistrată!), ci despre chinuitul care încearcă să ne facă să pricepem cum este cu tenisul de masă!
   Am văzut câteva meciuri frumoase, cu schimburi de mingi foarte spectaculoase, un deliciu aș spune! Dar totul a pălit în fața comentariului ăstui viorel ion! 
   De ce?
   Păi să vă dăm câteva exemple, din memorie, exemple care pot fi regăsite pe orice înregistrare, inclusiv pe deja faimosul Player! Să începem deci ...
- pronunțarea absurdă a unor cuvinte (MINGIII, AIBE, REGULEI, ULTIMILE) ne arată pentru început că are școala vieții și a stadionului
- traducerea prostească, absurdă și inutilă a unor termeni din engleză care-i sună cunoscut la ureche și folosirea lor în locul cuvintelor consacrate în limba română îi dă un sentiment de superioritate cu care se împacă foarte bine (nu sunt schimburi de mingi ci RALIURI, nu se joacă la avantaj ci la TIE BREAK ca în tenisul de câmp unde înseamnă altceva, jucătorii dintr-o capitală sunt CAPITOLINI deși adjectivul se referă de fapt strict la colina Capitolină din Roma)  
- neînțelegerea unor cuvinte și expresii îl duc pe personajul nostru în situații de o ilaritate demnă de un comic voit, așa că un jucător nu JUBILEAZĂ  ci face (?!?!?) JUBILEE! Înțelegem de aici că respectivul are niște sărbătoriri pe la 25 sau 50 de ani (JUBILEU) și nu se bucură (JUBILEAZĂ) - pentru deșteptul nostru viorel, dacă rădăcina cuvintelor pare comună și înțelesul lor este așișderea 
   Să continuăm? Hai să vedem ce mai găsim ...
- pauza de publicitate este COMERCIALĂ! Omul vorbește limba maternă ca un beep-beep dar este deștept foc dând din nou iama printr-o engleză băltită din care traduce cu Google Translate!
- mai putem spune că o minge ce poate fi atacată este o minge ... INVITANTĂ!
- nu-i place jocul ci îl IUBEȘTE!
- o lumină puternică NU ÎL JENEAZĂ PE un jucător ci acesta SE SIMTE JENAT! Observăm din nou că rădăcină comună face ca în mintea lui beep-beep să ducă la o similitudine, când de fapt să te jeneze ceva înseamnă să te deranjeze și SĂ FII JENAT înseamnă SĂ FII RUȘINAT! Deci jucătorul acela s-a simțit rușinat de reclama luminoasă? Ce imbecilitate!
- respectivul nu are nici un pic de eleganță în limbaj, spunând de mai multe ori (corect de altfel) că cine va este MAI BĂTRÂN, când MAI VÂRSTNIC este evident mai delicat și mai elegant!
- acest personaj confundă în mod repetat INVINCIBIL (nu-l pronunță niciodată) cu INDESTRUCTIBIL, cuvânt care la tenis de masă nu-și are rostul dar care-i place al dracului de mult cum sună!
- de mai multe ori ne-a povestit dumnealui cum un jucător ÎNCEPE STARTUL SETULUI și, ca să vadă cât suntem de vigilenți, a încurcat în mod frecvent scorul!
   Cât despre minunata exprimare A TRECUT DE CĂTRE ... nu putem spune decât că în comparație cu restul este delicioasă!
   La toate se adaugă nevoia disperată de a umple timpul cu cuvinte redundante din categoria acest, această, respectiv, etc, etc.

   Astea sunt doar câteva dintre perlele viorelului, viorel care mă aștept să aibă studii superioare, să știe cum este cu comunicarea, să aibE chiar și lucrări publicate pentru că IUBEȘTE ceea ce face!
   Ei bine, personajul este din categoria aplicației pentru post!

   Mă întreb serios cum au trecut asemenea indivizi examenele, cum sunt profesorii care le-au dat note de trecere, cum se înțeleg ei cu alți oameni vorbind această imbecilitate ce nu se poate numi în nici un caz limbă română! Și mă mai întreb cum dracu` se pricopsește Eurosport România numai cu agramați pe post de comentatori: atât de puțini or fi banii pe care-i câștigă?

   Ω

   Individul o face uitată pe răposata și, dacă se apucă de comentat și altele va deveni un stâlp al postului!
   Îi judecam pe comentatorii de snooker: acum par niște îngeri pe lângă această sperietoarea a limbii române!
   P.S. Editorul de text pe care-l folosesc a subliniat în roșu bună parte dintre cuvintele scrise în acest text ca fiind incorecte: de ce oare?

2 comentarii:

  1. Hey! I know this is kind of off-topic however I needed to ask.
    Does building a well-established website like yours require
    a lot of work? I am brand new to writing a blog
    but I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog so I can share my own experience and views online.
    Please let me know if you have any recommendations or tips for new
    aspiring blog owners. Thankyou!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello there, I found your web site by means of Google at the same time as searching
    for a comparable subject, your website got here up,
    it appears great. I've bookmarked it in my google bookmarks.

    Hello there, simply was alert to your blog through Google,
    and located that it is really informative. I am going to be careful for brussels.
    I will appreciate should you continue this in future.
    Lots of people might be benefited from your writing.

    Cheers!

    RăspundețiȘtergere