Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 mai 2015

Sacul și peticul vorbitului în direct

   Perechea unei blonde


   Am râs nervos de tuta tvr-ului, de blonda alexoi, deșirătoarea de prostii, de ... mai bine să ne oprim aici!
   Ei bine, am râs și încă mai râdem, dar cu gândul că în sfârșit nu mai este singură:
I-AM GĂSIT PERECHEA!
   Multă vreme am oscilat între doi corifei ai transmisiunilor în direct (live, vezi Doamne) și, într-un final, l-am dat pe cătălin radu tănase la o parte: anumite motive ne fac să nu-i propunem combinația ce urmează, așa că, marele premiu pentru cel mai TUT vorbitor pe ecranele noastre, îi revine lui
drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
(sunet de tobe!)
OVIDIU OANȚĂ
de la proTV!
   Oameni buni!
   Fraților!
   Prieteni și dușmani!
   O taie pe alina alexoi!
   Ascultați-l o singură dată transmițând de la vreo arestare sau punere sub acuzare, ori de la un pârlit de accident auto și-mi veți da dreptate: este summum, este ultra, este extra!
DACĂ-L PUI SĂ TRADUCĂ CE A VRUT SĂ SPUNĂ, ÎI ESTE IMPOSIBIL!
   De exemplu:
 - pe Horia Georgescu -„V-au dezintegrat integritatea?”
 - pe Miki Șpagă -„În cariera dvs ați avut multe calități. Cea de urmărit penal cum vi se pare?”
 - pe Elena Udrea dacă -„a simțit spiritul lui Traian Băsescu în sala de judecată”.
   Aste minuni, sunt completate zilnic printr-o înșiruire de vorbe fără legătură, noimă sau logică, ceea ce îl face demn de mîna tutei teveristice!
   La mai mare și televiziune de piatră!

   Ω

  „Ovidiu Oanță


   Lucrez în presă din 1992, din primul an de facultate. În loc să merg la cursuri (1), preferam să merg pe teren şi să-mi fac mână. La început, o bună perioadă de timp, am fost foarte stângaci (2), dar mi-a plăcut atât de mult meseria asta, încât m-am format foarte repede (3). Am avut parte şi de oameni de la care am putut să fur meserie (4). După şase ani de presă scrisă, am intrat în televiziune.”
   Autobiografie pe site-ul proTV

   Așadar ... analiză pe text:
(1) - mai bine mergea la cursuri, se cunoaște că a chiulit
(2) - verb folosit la un timp greșit: nu era ci este foarte stângaci
(3) - reclamă mincinoasă: nu s-a format încă și nici nu credem că o va face vreodată (nu ca reporter cel puțin!)
(4) - se cunoaște lucrul făcut pe apucate, pe fugă: când furi, o faci în grabă, să nu fii prins - era de preferat să învețe meserie, era de preferat și pentru noi, nu numai pentru el!
   În plus, ar mai fi repetiția necontrolată și deranjantă a lui merg, apoi nonsensul duratei unei acțiuni (o bună perioadă de timp contra foarte repede), unde o bună perioadă de timp înseamnă în limba română MULT TIMP așa că nu se putea face ceva foarte repede, dar în mult timp ... astfel de scăpări logice sunt la ordinea zilei în logoreea multor așa ziși oameni de radio sau/și de televiziune, oameni care uită că nu toată lumea își face educația pe feisbuc ori cu filme americane cu super-eroi!
   Putem continua analiza, dar textul este plin de trăznăi, așa că rămânem la părerea inițială: ... și mulți au sărit gardul!
   Este evident greșită părerea exagerat de bună pe care o are despre propria-i persoană!

   Dă Doamne să nu se întâlnească niciodată cu teveristica blondă: vă dați seama ce copii ar ieși?

   P.S. Aud acum, în ultima clipă, o blondă reporter de teren, întrebând un bolnav dacă i-a „fost acordată o consultație”: și pentru că tot suntem la capitolul acesta, să o, și să ne întrebăm ce a vrut să spună posesoarea (mai mult ca sigur) unei diplome a unei facultăți obscure de comunicare!

   ACORDÁ, (1, 2) acórd, (3) acordez, vb. I. Tranz.
1. A da (cu îngăduință, cu grijă, cu atenție, cu bunăvoință); a oferi; a atribui.
2. A stabili acordul gramatical.
3. A regla frecvența unui aparat, a unui sistem fizic etc., astfel încât să fie egală cu frecvența altui aparat, sistem fizic etc. ♦ A aduce sunetele unui instrument muzical la înălțimea corectă. – Din fr. accorder.     

   Așadar, poate fi atribuită o medalie ori o distincție, o decorație; poți face acordul între gen și număr; poți regla un pian să sune bine; poți fâțâi un aparat de radio (modelul vechi) până „prinzi” postul dorit: dar niciodată, absolut niciodată nu poți să acorzi consultații! Chiar dacă popular „se dau consultații”, în realitate un medic „te consultă” sau un avocat „este consultat”: înțelegem dar, că atunci când un avocat se duce la medic sau invers, ambele variante sunt valabile!?!?! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu