Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 iunie 2015

Cald sau rece?

   Ce urmează după Georgia, Cecenia, Armenia, Ucraina ... ?


   Dacă acum câteva luni am fi fost întrebați despre conflictul din Ucraina, am fi cunoscut probabul amănunte multe și interesante, am fi avut păreri despre războiul hibrid inventat pare-se de Moscova și, cu siguranță am fi făcut paralele între anumite situații din trecut și cea de atunci din răsăritul vecinului nostru.
   Astăzi, aceeași întrebare ar primi drept răspuns doar un ridicat din umeri: conflictul a fost înghețat la fel de artificial cum a fost pus pe foc, iar noi am rămas să căscăm gura la meeting-uri aviatice și atât!
   Să vedem dar ce se întâmplă și ce poate exploda mult mai rău decât eventualul faliment al Greciei!
   Așadar ...
   Rusia, inventatoarea unui sistem de purtare a războiului, se folosește de acesta fără reținere atâta timp cât singurul ei adversar pe măsură - adică NATO - nu s-a lămurit încă de unde să-l apuce: spus pe scurt, soldați fără insemne militare dar folosind întreaga structură de comandă, de aprovizionare și de luptă a Rusiei, atacă un stat independent, lăsând a se înțelege că sunt numai și numai localnici nemulțumiți de politica țării în care se află! Bineînțeles că respectivii „paramilitari” sunt suficient de bine antrenați, dotați, aprovizionați și comandați încât armata unei țări de peste 52.000.000 de locuitori și moștenitoare a URSS-ului să nu le poată face față!
   Aceste trupe paramilitare, formate din paznici de vânătoare ce luptă cu puștile din dotare sau din lotul olimpic de tir, ocupă o bucată importantă a teritoriului național și, după ce își arată dorința de libertate, dragostea pentru pacea mondială și atașamentul față de drepturile omului, cer alipirea la Rossia! Lucru acceptat - bineînțeles - de duma de stat cu aplauze!

   Cine și în ce mod răspunde acestui nou sistem militar?
   Prin definiție, singurii care se pot opune unei asemenea reîmpărțiri a spațiului europen, sunt aliații din NATO: dar cu breșe, adică cu posibile găuri mari în prima linie a alianței, cu o Ungarie pro-rusă, cu o Cehie mai mult decât așișderea, cu o Slovacie cel puțin nesigură! Și atunci? Mai contează faptul că balticii, polonezii și românii se țin de cuvânt?
   Impresia că aceste componente ale unei troici încă nerostite sunt un cal troian se accentuează pe măsură ce Ungaria face propria sa politică externă în problema refugiaților musulmani! Ceea ce la prima vedere pare o îngrijorare pentru binele propriei populații, poate fi de fapt o manifestare a independenței față de angajamentele asumate, poate fi chiar o verificare a distanței pe care o pot lua față de UE și NATO: problema este că dacă la un capăt al lanțului sunt cei mai sus enumerați, la celălalt este ... Rusia! Nici Ceho Slovacia nu duce o politică diferită, iar cine vede cum sunt primiți și tratați turiștii ruși la Praga, începe să se întrebe dacă 1968 a fost un fapt istoric sau doar o ficțiune!

   În acest timp, NATO se mobilizează - mai întâi politic - și încearcă să ne hrănească iluziile de securitate cu marșuri ale trupelor proprii prin țară și prin meeting-uri aviatice care să ne lase cu gurile căscate la ce pot face niște piloți de elită!
   După această pregătire, ca răspuns la pregătirile Rusiei, NATO mută armament greu din vechile zone de concentrare în răsărit, la baltici, la polonezi și la noi - din nou troika lipsește din enumerare - Rusia se supără și anunță că țările care vor găzdui acest armament sunt potențiale ținte, americanii măresc numărul soldaților din prima linie de la 13.000 la 40.000, Putin declară că Rusia va cumpăra patruzeci de rachete intercontinentale purtătoare de lovituri nucleare, UE prelungește sancțiunile economice impuse Rusiei cu șase luni, Rusia răspunde cu un embargo la produsele europene pentru un an  ...

   Această spirală a pregătirilor și a amenințărilor va mai dura probabil ceva timp și, dacă vom avea noroc, se va solda doar cu un val de frig generat de un nou război rece: foarte rece!

   Ω

   Se simte deja un pic de răcoare dinspre stepa rusească ...
   Nu vi se pare?
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu