Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 decembrie 2019

Egalitatea foamei cu 11%?


    Puțină teorie: vorbim mult despre pensiile speciale dar nu știm ce sunt ele și nici nu ne este foarte clar cine sunt beneficiarii lor, așa că în sânul populației există o stare de nemulțumire îndreptată împotriva oricui pică în acel moment la îndemână! 
   Să vedem deci, despre ce este vorba ... 
   În categoria pensiilor speciale sunt încadrate pensiile militare și pensiile de serviciu.
a)      de pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MAN, MAI și SRI.
b)      de pensii de serviciu beneficiază cei care au fost:
-          procurori, judecători
-          personal aeronautic
-          personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
-          funcționari publici parlamentari
-          diplomați
-          auditori publici externi ai Curții de Conturi
-          deputați și senatori
Prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.

   Pensiile speciale se plătesc din:
-          bugetele MAI, MAN și SRI (pensiile militare)
-          Ministerului Muncii (pensiile de serviciu)
-          Bugetul Parlamentului plus indemnizațiile senatorilor și deputaților.

   MAI a declarat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, adică un total de 2,79 de miliarde de lei (deci, la un calcul sumar 2.790.000.000:83.076, o medie de ... 33.583 anual sau circa 2800 lei per beneficiar lunar)! Când afli însă că peste 1200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei pe lună, te cam ia cu dureri de cap!
   MAN precizează că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde. La nivelul anului 2016, erau în plată circa 75.000 de beneficiari, însemnând tot în urma unui calcul rapid 3.589.000.000/75.000/12 adică aproximativ 48.000 pe an, deci cam 4000 de lei pe lună: și aici discutăm despre unele pensii mai pensii decât altele!
   SRI avea în jur de 9.400 de pensionari dar alte date nu am mai aflat.

   În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:
-          procurori, judecători - 3.800
-          personal aeronautic - 1.453
-          personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete - 1.789
-          funcționari publici parlamentari – 805
-          diplomați – 850
-          beneficiari ai Curții de Conturi – 605,
dintre care peste 4.000 depășesc 10.000 de lei pe lună!
   Ceea ce părea la început un lucru de bun simț, a fost transformat în privilegiu și apoi în abuz legiferat! Acum, că ne-am lămurit, să ne întoarcem la problema pensiilor speciale așa cum a fost ea ridicată de PNL și USR: declarațiile sunt destul de ambigue așa că nu știm cu exactitate despre ce este vorba, dar dacă așa cum spune Raluca Turcan se vor elimina pensiile speciale mai puțin cele ale magistraților și militarilor, nu am făcut nimic: în primul rând pensiile militare și ale magistraților reprezintă grosul, în al doilea rând dacă LEGAL va exista o singură excepție de la LEGE, în cel mai scurt timp posibil se vor naște prin ABUZ și alte excepții de la lege iar în al doilea rând, din 9.000.000.000 (miliarde) lei băgați anul trecut în pensiile speciale, opt miliarde au fost pentru pensiile militare și ale magistraților, așadar cea mai mare parte!
   Partidele aflate acum la putere şi care se pare că ar vrea să împace şi capra şi varza trebuie să afle că lucrul ăsta nu se poate!
NU SE POATE ȘI PACE!
   Trebuie făcută ordine în sistemul de pensii, sunt de acord, dar ordine nu se poate face atâta timp cât pentru aceeași contribuție nu se dă aceeași pensie:
LA ACEEAȘI CONTRIBUȚIE, SUMĂ ȘI PERIOADĂ, SISTEMUL PUBLIC DE PENSII
TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ ACEEAȘI SUMĂ INDIFERENT DE MUNCA
DEPUSĂ DE BENEFICIAR!
   În mare este aceeași situație de la cota unică de impozitare: cota este aceeași, dar un salariu mai mare plătește mai mult decât un salariu mai mic: așa și la pensie, un salariu mai mare trebuie să genereze o pensie mai mare, unul mai mic, o pensie mai mică și, în mod special, la aceeași contribuție aceleași beneficii!

   Sistemul public de pensii trebuie eliberat de ingerințe politice, casele de pensii cu statut special trebuie să dispară, banii trebuie să intre într-un singur loc și de acolo trebuie asigurate drepturile pensionarilor în mod egal! Este simplu și cu siguranță în câțiva ani sistemul public se va pune pe picioare! 
Ce ne facem însă că dacă guvernul elimină pensiile privilegiate 
dar le păstrează NUMAI pentru militari și magistrați, 
nu renunță decât la circa 11% din onerosul sistem de pensii 
și păstrează cam 88 - 89% din el!!!

  

   Principiile după care trebuie să funcționeze sistemul sunt simple:
-          plată calculată funcție de contribuție
-          la contribuție egală plată egală
-          zero (0) privilegii
-          zero (0) excepții
   Militarii care luptă pe front merită de la Patrie o pensie de combatant, calculată direct proporțional cu durata serviciului pe front indiferent de teatrul de operațiuni, cu rănile primite și cu – eventual – gradul de invaliditate dobândit: acestea trebuie calculate și în cazul pensiei de urmaș dacă militarul își dă viața în luptă! Pensia de combatant trebuie să poată fi cumulată cu alte pensii sau venituri!
   Și cam atât ... nu pare foarte greu ... cel puțin așa ni se pare nouă, oamenilor de pe stradă ...
   P.S. Nu pricep un lucru și aș vrea să mi se explice: atât MAI cât și SRI sunt instituții demilitarizate ... nu? Atunci, de ce participă dumnealor la pensiile militare? Întreb pentru un om, de pe stradă ...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu