Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 decembrie 2019

Războiul climei


   Este evident că temperatura pe glob este în creștere!
   Este la fel de evident ca faptul că din acest moment nu mai contează decât pentru retorică motivul acestei încălziri: că o fi de vină omul, că o fi un ciclu natural, nu știm încă și este posibil nici să nu știm vreodată! 
   Problemele sunt altele acum ...
   Prima: o fi bine ce fac activiștii de mediu (nu toți, majoritatea) anunțând sfârșitul lumii? Chiar dacă vă pare ciudat, să tot anunți că civilizația așa cum o cunoaștem va dispărea sau că vor muri miliarde de oameni exact asta înseamnă: sfârșitul lumii! Mă întreb cât de bine venite sunt aceste anunțuri cu iz catastrofic hollywood-ian în relația copiilor cu societatea, mă întreb ce o fi în mintea și sufletul unui copil care începând să înțeleagă lumea care-l înconjoară, aude asemenea „prevestiri”! În plus, mai este și problema presiunii puse astfel de încă pseudo necesitatea de „ocrotire” a climei la nivel mondial asupra tuturor statelor lumii, în special asupra celor sărace sau nedezvoltate: să ne gândim aici, aproape, adică în România, ce costuri formidabile a însemnat acceptarea mașinilor cu catalizator în dauna celor non Euro!
   A doua problemă ar fi presiunea asupra tuturor statelor lumii cu forțele războiului climei: ce ne facem cu bietele State Unite, care se vor hotărî la un moment dat să-și reducă emisiile de noxe, rămânând să stagneze în dezvoltare o perioadă oarecare de timp, poate chiar și o decadă! La fel cu occidentul european dezvoltat, la fel cu Japonia sau Taiwan! Nu mai este însă la fel cu țările care vor trebui să plătească „șold la șold” după cum spunea un faimos traducător, ce ne facem cu România care va trebui să înghită reducerea emisiilor de noxe și a amprentei de carbon și ce-or mai inventa diverse grete și egrete! Ce ne facem cu România, cu Bulgaria, cu Balcanii de exemplu, țări care prin participarea la războiul climei vor fi sigur în tabăra învinșilor? Cum vom mai ieși din rahatul fierbinte ce ne va fi turnat în cap în uralele activiștilor de mediu?
   Singura problemă a României în acest moment nu este virtuala pierdere a câtorva sute sau mii de hectare de teren litoral în cazul creșterii nivelului oceanului planetar, problema cea mare este pregătirea pentru un eventual viitor secetos: Egiptul antic a avut cel puțin două asemenea perioade, fiecare durând zeci de ani sau – la sfârșitul Regatului Vechi – peste o sută de ani, Egiptul antic adaptându-se noilor condiții, astfel supraviețuind în timp ce alții – hittiții de exemplu, marea putere a momentului – au dispărut din istorie fără lupte și înfrângeri! Biblia este o carte cu povestiri istorice, nu cu minciuni: cine vrea să privească cele zece plăgi aruncate de Dumnezeu prin intermediul lui Moise asupra lui „faraon” ca pe un act de credință nu are decât dar ele sigur înseamnă și altceva ...
   Așadar, se pregătește în vreun fel România pentru un scenariu catastrofic? Dar cum s-ar putea pregăti?
   Ia să vedem ...
-          producție agricolă orientată spre culturi rezistente la secetă
-          introducerea de noi culturi care prin tradiție provin din zona caldă a planetei
-          realizarea unui sistem de irigații cât mai puțin consumator de energie și apă
-          management-ul apei (râuri și lacuri)
-          obținerea apei potabile prin desalinizarea apei de mare
-          producerea de energie din surse neconvenționale
-          regândirea producției agricole prin automatizare
-          reducerea expunerii surselor de apă la condițiile climatice vitrege și stocarea apei în lacuri de acumulare aflate în zona montană.
   Știu că pare SF, dar fără pregătirea producției agricole din timp pentru o climă mai caldă în medie cu cel puțin 40 sau 50 și fără un excepțional control al resurselor (în special apă și energie) riscăm să dispărem: și asta nu mai este o glumă și nici SF! Este posibil să se întâmple peste 25 sau 50 de ani sau niciodată: nu strică să fim pregătiți, indiferent de ce se va întâmpla țara nu va avea decât de câștigat dintr-o asemenea pregătire pentru ce este mai rău!

  

   Mai avem institute de cercetare în agricultură?
   O fi lăsat cineva la o parte ideea cu „importăm și basta”?
   Putem să ne facem singuri?
   Putem să avem singuri grijă de noi?
   Sper că da, pentru că sub nasul nostru, pe muțește, pe negândite și pe nebăgate de seamă, o nouă formă de război a început: 
RĂZBOIUL CLIMEI! 
   RĂZBOIUL CLIMEI va fi un război pe lângă care cele două războaie mondiale vor semăna cu războiul fotbalului! 
   RĂZBOIUL CLIMEI va fi un război crunt dar fără bătălii, fără arme sau avans tehnologic! 
   În RĂZBOIUL CLIMEI se va muri doar de foame și, poate, de sete! 
   În RĂZBOIUL CLIMEI nu se vor lua prizonier!
   D`alde greta este o simplă unealtă în mâna celor care au interesul declanșării acestui nou tip de spoliere a celor mici și slabi în interesul celor mari și puternici!
IAR ÎN RĂZBOIUL CLIMEI NIMENI NU SE VA MAI PUTEA DECLARA NEUTRU!
   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu