Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 aprilie 2020

A doua infekție


   Am spus de mai multe ori că suntem supuși unui tir de informații false și manipulatoare din partea Rusiei și unii au avut impresia că numai noi suferim de pe urma acestui nou tip de război. Ei bine, lucrurile nu stau astfel!
   Toate statele occidentale se confruntă cu aceste agresiuni informatice, mai toată lumea vede că este din ce în ce mai greu să faci deosebirea între o știre veridică dar falsă și una anostă dar adevărată. Iată spre exemplu, unele dintre ultimele cazuri importante, din USA:
   La adresa de mai sus, un interesant articol ne dezvăluie cum funcționează și la ei propaganda rusească: iată pe scurt despre ce este vorba ... 
   „A apărut pe internet o scrisoare din partea senatorului Ben Cardin, datată 13.07.2019: scrisoarea are antetul senatului, semnătura senatorului și chiar o tipăritură mică, în partea de jos, conținând textul „Tipărit pe hârtie reciclată”. Dar ... scrisoarea în care senatorul american pare a face mare caz de situația lui Alexei Navalnây, cunoscut anti putinist ... ESTE FALSĂ
   O altă scrisoare care a circulat deja pe internet, se pretinde a fi fost trimisă de un amiral al flotei USA, scrisoare în care lasă de înțeles că secretarul de stat (ministrul de externe adică) Mike Pompeo ar fi recunoscut genocidul armenilor din 1915 și că ar fi blamat pentru asta Turcia, lucru de care Mike Pompeo s-a ferit ca dracul de tămâie, mai ales în momentele astea în care relațiile cu Turcia sunt tensionate! 
   Documentele au fost analizate și lansate în discuție miercurea trecută de grupul de analiză Recorded Future, care le-a studiat și ai căror cercetători spun că sunt false și că au găsit legături cu Rusia, că scopul este o destabilizare macro politică și că este posibilă și o bătaie mai lungă, făcând referire la alegerile americane din toamna lui 2020. 
   Documentele, în marea lor majoritate falsificate, provin se pare de la un grup numit „A DOUA INFEKȚIE” (cu K în loc de C), care le promovează încercând să provoace tensiuni internaționale, ÎN SPECIAL ÎNTRE FOSTELE STATE SATELIT ALE URSS ȘI OCCIDENT! Grupul acesta cu origini rusești, nu a falsificat corespondență a oficialilor USA până la sfârșitul anului trecut. 
   Cercetătorii spun că au putut găsi evident tiparul după care funcționează sistemul: un necunoscut scrie pe un blog ținut de un cont fals un articol cu tentă politică, în care strecoară  și documentul fals  ca fiind o informație „pe surse”. Apoi, un alt cont fals, preia știrea sau documentul și îl/le publică pe diferite platforme de pe internet. Următorul pas este redistribuirea lui de către cât mai multe conturi false, în mai multe limbi, până este preluat de „binevoitori locali” care ajung să-l transforme chiar într-un viral!
   Această strategie face greu, de fapt chiar imposibil de urmărit înapoi traseul până la sursa originală!
   Autorul articolului, Priscilla Moriuchi, spune că tehnica în sine nu este nouă, dar că lucrând coordonat este o forță deși simultan, comportamentul demască ... stăpânul. 
   Primele materiale studiate se axează pe slăbirea relațiilor Georgiei cu NATO și ale Estoniei cu UE, făcând din Rusia purtătorul de cuvânt nedorit al ambelor țări.
   Printre documentele analizate, s-au găsit și file de corespondență între înalți oficiali USA care au fost publicate în cele două țări și care conțin grave greșeli gramaticale în limba engleză: TOATE ACESTE ERORI GRAMATICALE SUNT TIPICE VORBITORILOR NATIVI DE RUSĂ și cu siguranță nu ar fi făcute de un vorbitor obișnuit al limbii engleze! 
   Viitoarele alegeri americane par a fi în obiectivul unor state dar și a unor entități non statale, interesate de un anume rezultat. Serviciile americane de informații au declarat oficial că Rusia ar vrea să influențeze alegerile americane din 2020 iar un oficial a declarat că amestecul Rusiei are „o influență malignă” și că este „în creștere”. 
   Ciudat în această poveste este faptul că astăzi, cu toate că internetul oferă o mult mai largă bază de răspândire a știrilor contrafăcute, cele ce vin din Rusia modernă sunt cu mult sub cele produse de defuncta URSS, care folosea un sistem asemănător de influențare și introducere a pseudo știrilor pe ușa din dos.
   În acest moment, fără ajutorul binevoitorilor locali, impactul sistemului celei de a doua infekții ar fi minim, deoarece, până să ajungă la nivel local, aceste site-uri nu au practic urmăritori, ele zbătându-se din greu să câștige ceea ce pare a fi cel mai greu, adică primul urmăritor, prima persoană liberă interesată de informațiile acelea! 
   Principiul după care se ghidează sistemul rusesc al acestei noi infekții este următorul:
DACĂ NU GĂSEȘTI NICI O SCURGERE DE INFORMAȚII FĂ-TE CĂ AI
GĂSIT UNA ȘI AȘTEAPTĂ SĂ VEZI CINE TE CREDE!”

   Acest articol, semnat Kevin Collier (cyber-security reporter based in New York City) este un pic mai lung și merită citit la adresa de mai sus.

  

   Cu puțină bunăvoință putem vedea exact ceea ce se petrece și la noi de ceva timp, cu deosebirea că la noi propaganda rusă a găsit și români pe care să-i angajeze OFICIAL să le servească interesele care sunt, evident și sigur anti românești: este suficient să urmărești sputnik .md sau .ro și poți să vezi cine și-ar vinde și mama pentru o ciozvârtă de carne mai bună sau din orgoliu sau din nevoia de notorietate sau din prostie sau poate, din convingere?
   Tak gavarit odin ciolovec ... na ulița ...
   V-ar plăcea ... ?
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu