Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 mai 2020

O evanghelie


   Era la modă într-o vreme o cărțoaie sovietică, una de se numea „Biblia pentru credincioși și necredincioși”, o scriitură propagandistică anti religie și anti biserică. Respectiva carte era publicată și scoasă pe piață cu un preț modest ca mai toate cărțile în acea vreme în care aveai de ales între autori ruși, sovietici și Eugen Jebeleanu.
   Astăzi însă, am descoperit un nou mod de a judeca religia creștină și povestea ei, de data aceasta prin prisma unui autor portughez, pe numele lui Jose Saramago, unul dintre puținii pe care Vaticanul continuă să-i „exorcizeze” și să-i privească de parcă ar fi Galileo Galilei – dacă ar putea, unii de pe acolo l-ar confunda cu Giordano Bruno ... Ei bine, acest Saramago, laureat cu Nobel pentru literatură în 1998, are privilegiul de  a fi atacat de Biserica Catolică chiar și după moarte, lucru demn de reținut!
   Întrebarea este, bineînțeles, de ce?
   Individul a fost ateu într-o țară eminamente catolică, a fost membru cu acte în regulă în partidul comunist portughez de pe vremea (1969) când ăst partid era încă în ilegalitate în plină perioadă „Estado novo”, dictatura de dreapta a lui Salazar, care a rezistat până în 1974!
   Adică orice a făcut Saramago a făcut pe dos, a făcut altfel decât ceilalți: adevărat, dar la fel a făcut și cu scrisul! Ateu ori ba, a scris DUMNEZEIEȘTE: Eseu despre orbire sau Eseu despre luciditate, Toate cuvintele ori multe altele scrise într-o carieră prodigioasă și îndelungată sunt aproape toate capodopere dar ... dar de ce stă în gâtul Vaticanului și după moarte? Întrebarea are un răspuns ușor: le stă în gât pentru
EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS!
   Cartea, apărută și în România, nu face altceva decât să spună binecunoscuta poveste a Mântuitorului, nu face altceva decât să urmeze firul narativ al evangheliilor canonice! Într-adevăr, asta face, dar o face cum spuneam: DUMNEZEIEȘTE!
   Cartea trebuie citită așa cum spunea titlul Bibliei sovietice atât de către credincioși cât și de către necredincioși dar mai ales de către preoți! Povestea arhi cunoscută nu vine cu multe lucruri noi dar cele pe care le aduce ne fac să ne schimbăm părerea despre Isus Dumnezeul și despre Isus Omul! Evenimentele curg firesc, finalul explică tuturor ce este de neexplicat, ierarhiile sunt răsturnate prin câteva cuvinte, binele și răul își schimbă în mod repetat locul, simpatia noastră se îndreaptă în direcții nebănuite!
   Totul într-un mod ciudat de a scrie, un mod care îți cere atenție permanentă și permanenta înțelegere a cuvintelor ce-ți curg prin fața ochilor!
   Ei bine, această Evanghelie nu poate fi canonică, este evident, dar simplifică povestea, o spune pe înțelesul cititorului modern și nu al credinciosului bigot!

  

   Nu vă temeți, nu are nimic șocant, partea filosofică nu îndepărtează cititorul de esența întâmplărilor, nu este vulgară și nici exagerat de sângeroasă sau șocant de violentă: doar îl aduce pe Isus alături de noi mai mult decât cei patru evangheliști care cică au fost trei, parcă Luca și Matei ...

   Vă recomand această carte cu multă căldură, v-o recomand nu încercând să fac propagandă pro sau contra religiei, v-o recomand pentru că ea se găsește tipărită dar și de descărcat în format PDF sau altele!
V-O RECOMAND PENTRU CĂ ACEASTĂ CARTE ESTE CA UN DOP:
ODATĂ CITITĂ, SIMȚI CĂ TE DESTUPI!
   Și în plus este și splendid scrisă!
   Așa gândește un om de pe stradă!
   P.S. Credeați că o să v-o povestesc? Nici gând, v-aș răpi plăcerea cititului și a descoperirii!
DISTRACȚIE PLĂCUTĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu