Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 mai 2020

Turnul de fildeș


   Am ascultat joi 21 mai la Europa FM o emisiune interesantă, emisiune pornită să te țină cu sufletul la gură dar sfârșită într-o lamentație de cor antic.
   Așadar, din start subiectul a fost ciudat ales, problema discutată a fost „bolnavă” și insuficientă: „implicarea Rusiei în contestarea măsurilor anti-COVID-19”, în România bineînțeles. Problema adusă în discuție se apropie de penibil, ea fiind numai o parte a marii probleme rusești în zona noastră.
   Apoi, cei doi analiști au părut vorbiți: părerile lor au fost atât de coerent congruente încât la un moment dat nu mai știai cine vorbește!
   Analiza implicării rusești în România în problema COVID-19 a și derapat din neatenția invitaților, aflând noi la un moment dat că încălcările spațiului aerian românesc din partea unor avioane militare rusești nu sunt altceva decât o dovadă de profesionalism din partea prea agresivului nostru vecin.
   Și cum Rusia este de un profesionalism excepțional, ni se spune că:
„Este puțin exagerat. Cred că această temă – Rusia e de vină, Rusia destabilizează – începe
să fie utilizată politicianist și s-ar putea să fie probleme serioase într-un viitor apropiat
când Rusia chiar va apăsa pe pedală și chiar va face ceva. Este exclus așa ceva!”
                                                                                                                               Armand Goșu.
Mie, fără pretenții de analist politic, mi se pare că domnul Goșu ne amenință, un fel „stați la locurilii voastre” în decembrie `89: din spusele dumnealui, noi trebuie să pricepem că ce-a fost până acum este nimic prin comparație cu ce va veni dacă nu vom sta cuminți „la locurilii” noastre! Ciudată concepție, ciudate apucături ...

   Imediat colegul de emisiune ne atrage atenția că:
„A pune pe seama Rusiei poveștile astea de prin Piața Victoriei sau alte manifestări în contextul
ăsta de COVID este o copilărie. Mai degrabă sunt proștii noștri, idioții noștri utili, aici pun
ghilimele, niște laboratoare interne cu intenții de doi bani și care încearcă să complice într-un
fel sau altul jocul politic. S-ar putea să avem și anumite interese de ordin economic. În perioada
asta, cu toate aceste restricții, sunt mai multe zone cu interes economic care au fost lovite și
cărora nu le mai convin aceste restricții.”
                                                                                                                                Iulian Fota
Vă rog să notați asemănarea de discurs și pasarea responsabilității în țară, fără a spune concret ceva despre cineva dar și, foarte interesant, pomenirea idioților utili (puric, severin, etc) fără a ni se spune ai cui idioți sunt și nici cui le sunt ei utili! Acest stil de a vorbi vorbe goale a fost salvat de pomenirea site-ului sputnik moldova fără a face însă corelația dintre discursul site-ului și al idioților utili!

   Emisiunea o găsiți dacă vreți să o ascultați pe site-ul Europa FM, însă altceva decât îndemnuri să stăm cuminți și lamentații că cineva acuză nemeritat (maica?) Rusia nu veți putea pune alături de exemplele de mai sus!

   Mi-am dat seama că din emisiune a lipsit doar Moise Guran ca ea să fie completă!

  

   Noi suntem gata să-i ascultăm pe cei doi și chiar să le dăm ascultare, suntem pregătiți pentru asta, dar nu înainte de a ne pune niște întrebări la care nu avem răspuns:
-          ne cred retardați când ne explică doct că Rusia nu are nimic cu noi ci cu poziția noastră în flancul estic al NATO? Păi toți anii, toate secolele în care ne-au călcat în picioare, atunci ne-au dat dovezi de dragoste? Că nici nu exista NATO, nu?
-          își închipuie cineva că putem da vina numai și numai pe problemele interne și pe idioții utili? Putem crede că dintr-o întâmplare vectorii propagandistici rusești susțin aceleași inepții ca și susținătorii lor autohtoni?
-          trebuie să cred că poveștile conspiraționiste anti vaccinare, anti covid, anti măsurarea temperaturii, anti 5G, etc, sunt creații autohtone când ele au umplut lumea venind de la răsărit?
-          Rusia este curată ca lacrima și nu se amestecă în politica românească? Atunci de ce propaganda rusă a fost permanent împotriva dreptei și a susținut voalat stânga pesedistă?
-          cum se face că discursul propagandistic și destabilizator rusesc a părăsit pozițiile pesedeului după ce acest partid s-a pricopsit cu o poziție slăbită și s-a orientat spre teme cu coloratură religioasă: codul de bare este simbolul lui Iuda Iscarioteanul, card citit invers este drac, etc, etc.
-          cui folosește acest discurs călduț liniștitor care ne spune să nu ne batem noi capul și să stăm liniștiți „la locurilii” noastre în turnul de fildeș al necunoașterii pentru că știu ei?

   „Domnii” analiști și consilieri, cu multe studii și cartoane numite diplome, uită că și noi vedem și simțim și chiar putem descâlci limbajul voit încâlcit și putem pricepe că scopul propagandei rusești actuale este în primă fază sădirea ideii de nesupunere civilă! Nesupunere care deja se face simțită prin refuzul de a purta mască, de a păstra o distanță sigură, de a lăsa să-ți fie măsurată temperatura!
   Dacă românului i s-a inoculat sentimentul neîncrederii în instituțiile statului și al nesupunerii în fața oricui, mă întreb cum ar răspunde „bravul” popor român la o eventuală mobilizare, la o chemare sub arme în caz de război!
   Îmi răspund singur ... îmi răspund și mi se face frică ...
   Așa simte un om, de pe stradă! 

   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu