Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 ianuarie 2014

Arta de a STA disperat ! Degeaba !

   Iarna
           Vasile Alecsandri
           Analiză NEliterară

   Iarna face în continuare ce știe ea mai bine , adică ... iernează !
   Dincolo de disperarea necunoscătorilor , stă mulțumirea adevăraților agricultori , care se bucură de zăpadă și ger , a energeticienilor din hidro , a zoologilor care speră ca urșii să reînceapă să hiberneze , a copiilor care au uitat să se joace în și cu zăpadă și redescoperă acum că e bine și frumos și plăcut , a hotelierilor de la munte care speră să nu intre în faliment , a medicilor ortopezi ... 
   Cine ar fi dară , necunoscătorii ?
   Toți cei ce cred că fără autoturismul propriu nu te poți duce nici până la ... , cei care cred că iarna este ca vara , cei care au încheiat contracte de deszăpezire și sperau să ia banii degeaba , autoritățile centrale și locale , cei care au băut banii de lemne , etc , etc ! 

   V-am promis însă , o analiză NEliterară a unui genial pastel : cum nu are decât patru strofe , ne permitem luxul de a-l lua la bani mărunți strofă cu strofă !
   Să începem , deci ! 

„Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă,
Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă;
Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,
Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi.”


   Ce ne învață pe noi primul catren ?
   Ne învață că și pe vremea lui Alecsandri , în România , „cumplita iarnă” ningea și viscolea , că cerul revărsa precipitații din plin !

 „Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară !
Cu o zale argintie se îmbracă mândra țară;
Soarele rotund și palid se prevede printre nori
Ca un vis de tinerețe printre anii trecători.”


   Al doilea catren , nu se lasă mai prejos și continuă raportul INMH început în primul , anunțând că fenomenul este de durată , adică „Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară” și pe arii extinse !

 „Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împrejur, în depărtare,
Ca fantasme albe plopii înșirați se perd în zare,
Și pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum,
Se văd satele perdute sub clăbuci albii de fum”


   Al treilea catren , expune raportul înaintat guvernului de către autoritățile locale : a nins în toată țara , totul pare îngropat în zăpadă , nu s-ar mai găsi între ele satele pentru că drumurile sunt acoperite ... însă ce noroc că sunt marcate traseele lor prin perdelele de plopi ce le însoțesc (plopi încă netăiați) , iar locuitorii , stau bine merci pe cuptor , la căldurică „sub clăbuci albii de fum”, așteptând primăvara și neavând de gând să iasă fără o treabă serioasă !
                                               
„Dar ninsoarea încetează, norii fug, doritul soare
Strălucește și dismiardă oceanul de ninsoare.
Iată-o sanie ușoară care trece peste văi...
În văzduh voios răsună clinchete de zurgălăi.”


   A patra strofă și ultima , ne spune cinstit în față „ajută-te și Dumnezeu te va ajuta !” Adică , pentru tovarășii din guvern , care n-au priceput , pune mâna și fă-ți și singur , nu aștepta totul plocon de la statul social - democrat ! Această ultimă strofă ia în râs eforturile modernului surogat de minister al transporturilor , spunîndu-ne clar cum pot fi duse gravidele și alți bolnavi rapid la întâlnirea cu medicii  „Iată-o sanie ușoară care trece peste văi...” , fără a aștepta zadarnic o mașină , așteptare ce te poate duce la întâlnirea cu cel de sus , în loc să asculți în continuare „clinchete de zurgălăi.

   Mai este nevoie să dezvoltăm ideea ce se desprinde din minunatul pastel ?
   Pentru orice om normal , nu : însă pentru cei ce nu pricep (numiți mai sus plus alegătorii lor) , vom trage scurte concluzii .
   Tot omul știe că iarna , prin locurile noastre , ninge și viscolește , că zăpada se așează în troiene pe care vântul le mută de colo colo , că activitatea cam îngheață !
   Tot omul se așteaptă ca iarna să aducă nu doar zăpadă , ci și ger „să crape pietrele” !
   Tot omul se pregătește din vreme pentru asta , cu sau fără atenționări meteo !
   Tot omul pune mâna pe lopată și-și face potecă , să dea la animale , la păsări , etc !
   Tot omul gospodar știe „să-și facă iarna car și vara sanie” , adică să fie pregătit de orice o da Domnul !
   Tot omul are un minim de rezerve în casă , că doar vine iarna , iar la nevoie , taie o găină ori altă orătanie și tot trece hopul cu bine !
   Excepție fac nevolnicii - bătrânii și bolnavii - pe care neamurile îi ajută !

   Ce am văzut zilele astea la știri ?
   Numai lucruri interesante ...
   Într-un sat de câmpie , un grup de „băieți” care după comportament stăteau în premieră cu mîinile în buzunarele lor , se plângeau că primarul așa și pe dincolo , că nu le-a dat și nu le-a făcut : media lor de vârstă era pe la 20 de ani , însă printre hăhăielile și rânjetele expuse cu mândrie , nu am văzut nici o lopată !

   Într-un alt sat de câmpie , oamenii se plângeau (pe bună dreptate ?) că din cauza zăpezii nu a ajuns mașina cu pâine și ei mor de foame și și ...
   În mijlocul Bărăganului ?
   Este nevoie de pâine de la brutărie ?
   Oamenii ăștia confundă ulița satului cu Fifth Avenue ?
   Sau cu ce ?

   Într-un alt sat , un bolnav necesitând intervenție medicală , a așteptat ambulanța care s-a blocat la câțiva kilometri de localitate : și a așteptat-o până ce un grup de militari a reușit să-i croiască drum cu lopețile pe acea ultimă bucată de drum !
   În satul ăla , nu mai era nimeni ?
   Nu se mai muncește ?
   Nu se mai ajută vecinii între ei ?

   Într-un alt loc , un „gospodar” este căinat că zăpada i-a blocat ieșirea din casă , iar el n-a mai putut ajunge la animale să le hrănească și multe i-au murit !
   Chiar așa a nins ?
   I-a trântit în ușă două trei basculante cu zăpadă și l-a blocat instantaneu ?
   Omul stă acolo de o viață și și-a ridicat casa cu ușa spre direcția majoră a viscolului ?
   Și nu a putut curăța periodic zăpada ?
   Și nu s-a dus la bietele animale până nu s-a oprit viscolul ?
   Atunci EL își merită soarta ! Animalele lui , NU !

   Să fim bine înțeleși : au autoritățile partea lor de vină , dar nici pe noi nu ne dă vrednicia afară din casă ! Știu că în baza impozitelor ce le plătesc , primăria ar trebui să-mi curețe inclusiv locul de parcare (plătit anual cu o taxă echivalentă cu jumătate din impozitul pe un apartament frumos) , însă îmi este clar că n-o va face în viitorul apropiat așa că mă ajut singur !
   Vreau să ies din casă acum și nu peste o săptămână ? Mă ajut singur !
   Vreau să ajungă copiii la școală , salvarea la bolnavi , mașinile de aprovizionare la magazine ? Mă mai ajut și singur !
   Spuneam zilele trecute că mă duc să curăț locul de parcare : am făcut-o , plus o bună bucată din străduța în care are corespondență . Nu vreau să îndemn pe nimeni la muncă voluntară , vreau să spun doar că nimeni nu-ți dă degeaba ! Și că în caz de inundații , s-ar putea să ia apa și cârciuma din care mulți admiră efortul jandarmilor !

   Ω

   Mi-ar plăcea de fapt să nu mai pută a indolență !
   A propos : ați văzut pe undeva , curățând zăpada , asistați social ? Adică cei ce trăiesc din ajutoarele plătite de comunitate ?

   Ați văzut ? 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu