Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 ianuarie 2014

Despre respect

   Sau despre lipsa lui !


   A început un turneu foarte important de snooker !
   Și ce dacă ?
   Eurosport Ro taie cu pixul prin programele deja anunțate și înlocuiește meciul mult așteptat al campionului mondial cu un rezumat auto și un concurs absolut anonim de schi (și nu doar atât , chiar prelungește întreruperea pentru a nu rata ceremonia de premiere a respectivului concurs) !
   În acest mod , un meci cel mai bun din 11 jocuri , a fost transformat într-unul de tipul primul și ultimul joc (pentru necunoscători , să spunem că ni s-ar da primul și ultimul game dintr-un meci de tenis , ori primele și ultimele cinci minute dintr-unul de fotbal) !
   Nu avem ce le face , ăștia de la ES Ro au o problemă de comportament , așa că îi băgăm „undeva” și trecem pe posturile „noastre” , acolo unde ni se arată muuult mai mult respect ! Sau așa speram , până am văzut ultimele găselnițe : pe lângă filmele PE care le-am învățat pe dinafară , pe lângă emisiunile (șourile) distractivo dezolante , pe lângă așa zisele concursuri puțind a aranjamente , televiziunile noastre autohtone ne mai aduc ceva ! Ne aduc o limbă necunoscută , pe care nimeni nu o taxează , pe care EI , ȘEFII , o consideră corectă și normală , dovedind încă o dată lipsă de respect pentru privitori !
   Câteva exemple , culese în mai puțin de juma' de ceas de privit :
   groape = gropi
   gravitate = gravitație
   genunche = genunchi
   suspicioasă = bănuitoare
   spectacular = spectaculos
   a aplica = a face cerere
   aplicant = cel ce face cerere
   bubuietură = zgomot
   bebeluș = copil sub trei ani
   băiat , băieți = persoane
   tânăr , tânără = oameni cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani
   bătrân , bătrână = oameni cu vârsta cuprinsă între 40 și ... +  
   scheleți = schelete
   a suporta = a sprijini
   savori = ?!?! (încercare nereușită pentru pluralul - inexistent - al cuvântului ... savoare ?)
   a participa o ușoară perioadă pentru ... = ? 
   echipament de a comunica (?) = echipament pentru comunicare
   ca = decât
plus nenumăratele exemple de vorbe de coafor , care nu au ce căuta în limbajul public , 
plus lipsa repetată a acordului (ora doișpe este un exemplu banal) ,
plus literele și chiar cuvintele mâncate în diferitele înscrisuri cu care ne bombardează ,
plus deja uzualele din categoria ofis !
   Noi am înțeles : nu o fac din răutate și nici intenționat , o fac pentru că li se pare normal așa , pentru că atât știu și atât îi duce capul , atât le-a mai rămas după cumpărarea de diplome !
   Așadar , ES Ro nu ne respectă pe noi , plătitorii și privitorii ; televiziunile celelalte , în galop după profit , angajează retardați analfabeți și ne sufocă cu reluări (unele de sute de ori) deci nu ne respectă ; noi pe noi nu ne respectăm (priviți traficul auto și nu va mai fi nevoie de nici o explicație) ; școala nu ne respectă ; sănătatea nici atât ; poliția .... !
   De ce ? Chiar așa , de ce nimeni nu mai respectă în România pe nimeni și nimic ?
   Răspunsul pare a fi foarte simplu de găsit : pentru că în România , guvernul și ocupanții (mulți abuzivi) ai casei contra poporului nu ne respectă !
   Noul cod rutier , deși prevede niște sancțiuni absurde pentru care a și fost contestat , a fost adoptat !
   Noul cod penal , deși se dovedește suspect de blând unde nu ar trebui , deși eliberează infractori judecați și condamnați , deși a fost contestat vehement , a fost adoptat , pentru că mai mult trebuiește respectat un pesedel ca florin iordache decât un întreg popor !
   Deși domnul bonta NU A LUAT MASA cu fostul rege Mihai , ni se dă de înțeles că ... totuși , poate , încercând să plagieze evenimentul cu o plastografie de dagherotipie , așadar nu ne respectă când Săvârșește asemenea inepții !

   Deși Decebal este în perioada de refacere , același PM l-a deranjat , că tot era în zonă , dovedind un MARE respect pentru proștii care chiar respectă niște programe !
   Același personaj , ne respectă în trafic , fiind extrem de grăbit să ajungă la câte un respectat meci de basket între băieți ! Sau când respectă varza de la Bolintineanu și intervine în anchetă cu declarații menite să compromită acțiunile procurorilor !
   Parlamentul , din respect pentru lege și pentru noi , se transformă peste noapte într-o respectată comisie de anchetă , devedind un mare respect pentru respectatele instituții ale statului român , abilitate cu verificarea respectării legii inclusiv în cazurile de nanologie !
   Ce ar mai fi de spus ? Nu mare lucru , doar că , orice am face , oricât ne-am răsuci și învârti , chiar fără să vrem ne întoarcem la respectații clasici :
„O soțietate fără prințipuri va să zică că nu le are !”

   Ω

   Să mai aștept respect din partea unui post tv ?
   Când cei aleși să mă respecte și să-i facă și pe alții să mă respecte mi se kkă în cap ?
   Nici nu mă mai gândesc : ES Ro , nu contează că vreo câteva zeci de mii de nebuni se uită la Ronnie
jucând într-un meci trecut de voi cu mânuța voastră în program , opriți transmisia și înlocuiți-o cu cea a unui meci de fotbal din liga a treia a campionatului județean al Kârgâstan-ului , transmisiune neanunțată !

   Abia atunci vom înțelege ce mare lucru este respectul !
   Sau lipsa lui ...
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu