Faceți căutări pe acest blog

duminică, 5 ianuarie 2014

Yes , we can ! 严重地 ?

   Serios ?


   Am avut ocazia , nefericită , de a vedea un super(b) film ! American ! Am urmărit respectiva realizare lăudată drept artistică , cu o mare strângere de inimă !
   Știam bine că filmul este o formă de propagandă , ba chiar ne-am săturat de alea în care Ivan bătea cu o mână armata germană , cu cealaltă ara ogorul , cu alta muncea la strung , cu penultima scria un roman proletcultist , iar cu ultima vota în ședința de partid în care luase și cuvântul !
   Apoi , am fost bombardați fie cu strămoși eroici fie cu voluntari pe frontul muncii !
   Trăiam cu impresia că numai și numai cinematografia occidentală - în special americană - poate fi liberă și poate spune lucrurilor drept pe nume !
   Serios ?
   Zău ?
   Odată cu revoluția și cu inundația de filme americane , ne-am deșteptat și noi : propaganda exagerată adresată proștilor nu a fost niciodată un apanaj al estului înapoiat și flămând , ci , a fost și este un obicei al cinematografului mondial !
   Fie că este o propagandă directă , fie că este una indirectă , ea nu lipsește din nici un film : ne poate spune direct că Gigi e bun , ne poate spune mai subtil că Nelu e rău - deci Gigi este bun , etc , etc ...
   Până aici , nimic nou !
   Nou , este curentul american antiamerican și antialb : un timp , curentul cinematografic major a fost antiestic - în special antisovietic - și antigerman combinat cu cel proevreiesc .
   Ani și ani de zile ni s-au tot prezentat „fapte” despre „holocaust” și ni s-a inoculat vinovăția colectivă post factuală , testamentară și testimonială ! 
   Imaginarul colectiv a fost populat cu nemți răi , aliați buni , evrei sacrificați , până la nivelul de supra saturație : s-a ajuns la situații hilare , în care un Hitler devine un personaj interzis , iar un Stalin un erou de poveste !
   Lucrurile însă , nu s-au oprit aici ...
   Niște tipi , isteți altfel , și-au spus că dacă Germania - cât e ea de Germanie - se poate rușina pe motiv de Fuhrer , ar putea încerca și SUA același sentiment pe motiv de albeață ! Și s-a trecut la rasismul pe invers ! Este deci musai ca urmașii unui Ion emigrat în America în anii '20 să se rușineze că sunt albi ! Este musai și obligatoriu ! Singura lor vină este aceea de a fi ... albi , deși când a ajuns bunicul lor în SUA sclavia fusese abolită de mult !
   De ce ?
   De ce este o mândrie să fii negru , de culoare sau afro american (tot aia este , nu ?) dar câh să fii alb (caucazian dacă preferați) ?
   De ce ?
   De ce cea mai „liberă” și cea mai „liberală” țară din lume continuă să-și categorisească fiii după culoarea pielii ?
   De ce nu sunt toți oameni ? Și atât !
   Pentru că din prostia asta se pot câștiga bani frumoși !
   Pe rețeta răsuflată a calului de șah (pardon , de luptă , al lui Spielberg) se produc niște rahaturi de filme , fără cap și fără coadă , fără o intrigă solidă , fără conținut , dar cu o distribuție cât mai bună , cu un personaj cheie simpatizabil și cu o poveste dureroasă în spate , cu un alt personaj spunând bancuri porcoase (dar simpatic) , cu oameni care știu foarte bine ce este rău și ce este bine (după culoarea pielii) , cu personaje cu purtare ambiguă (ALBI) , cu personaje cu purtare detestabilă (ALBI) , cu personaje eroice (NEGRI) , etc , etc !
   Rețeta simplistă a bietului Spielberg , a fost preluată și „bicolorizată” de un Hollywood flămând după alte cauze ce-și așteaptă salvarea cinematografică : dacă Driving Miss Daisy (1989)  , cu toată distribuția foarte bună , a ajuns în final un film de 7,4 - 42 un film forțat dar spunând povestea adevărată a unui mare sportiv are 7,5 fiind produs în 2013 , un altfel de film din această categorie , tot din 2013 , în loc să mărșăluiască spre Oscar-uri , are deja nota 6,9 !
   Asta nu îl poate împiedica pe „Majordom” să ia un premiu al academiei : măcar pentru dus tava !
   Citind comentariile celor ce au văzut deja filmul , înțeleg că oamenii s-au trezit mult mai repede decât în cazul holocaustului : și mă bucur !
   Mă bucur , pentru că „cineva” hotărâse să ne împartă din nou , dacă nu după rasă , măcar după religie sau după culoarea pielii !
   Așadar , individul care s-a lăudat că ei pot , nu ne-a spus și ce anume pot : că până acum , leagănul democrației , s-a cam oprit din legănat după ce a fost încărcat cu evrei , cu sclavi negri , cu homosexuali , cu lesbiene și cu , și cu , și cu ... și cum EL , cel care se laudă că ei pot , nu vede că toate aceste grupuri zis democratice doar parazitează statul în dauna proștilor care l-au ridicat ,
eu pun mâna și învăț chinezește !
再见
Zàijiàn = la revedere
 
   Cred că voi fi mai câștigat ...

   Ω

   P.S. Și pentru că totul trebuie să aibă o încheiere , un capăt și un sfărșit , să nu uitam că ciclul se închide !
   Cu ce ?
   Cu 12 ani de sclavie !
   Mai penibil decât calul de tablă al lui Spielberg , plin de clișee imbecile , trăgând o linie clară între negrul bun și stăpânul alb rău , un film având ca bază „o poveste adevărată”, o prostie în care albul idiot își face cocina porcilor sub geamul dormitorului și în fața conacului plantează porumb și bumbac , o prostie în care (total neeconomic) „stăpânul” nu-și îngrijește investiția ba chiar o omoară (parcă ar fi baron PSD în relația cu averea publică din România) , o tâmpenie în care un om nu se mișcă decât lovit cât mai brutal ! Parcă am văzut un film sovietic de război - din ăla cu nemți !
   Singurul glas altfel în această propagandă , a fost „Django ... ” , dar acolo geniul lui Tarantino a salvat scenariul mizerabil !
   Și ca să încheiem , atașăm o hartă , pe care sunt marcate cu gri închis statele sclavagiste , cele care au și format Confederația în lupta cu nordul :

   
   Să ne amintim că și atunci existau legi și persoane progresiste !

   Cum nu vii tu , Scarlett doamnă ...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu