Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 ianuarie 2015

Lucrul comun, vândut la preț de lux

   Sau: cum se câștigă din orgoliul (prostesc al) altora


   Cu mai mulți ani în urmă, s-a deschis la București un magazin ikea. Era ceva nou pentru românul obișnuit și, tot omul a dat năvală!
   Magazinul, ținut pe vremea aceea de un nume cunoscut al mediului românesc de afaceri, avea prețuri măricele, servicii bunicele și vânzare excelentă! Tocmai această ultimă parte a poveștii, vânzarea excelentă adică, a dus la intrarea magazinului bucureștean în rețeaua firmei mamă - a suedezilor - și începerea unei demonstrații profesioniste de capitalism nord-european!

   În primul rând, calitatea produselor ikea, este una COMUNĂ, peste tot în lume mobila lor ușurică fiind cotată ca o mobilă ieftină. 
   Rezultatul la București? Produsele ikea au prețuri de marfă de lux - ceea ce nu este!

   Așadar, sistemul în sine se dovedește păgubos pentru client: de foarte multe ori, mult trâmbițata garanție pe zece (10) ani sau mai mult, este doar un basm, pentru că aceasta se acordă în baza bonului - câți dintre noi păstrează un bon timp de zece ani? - și în plus, trebuie să te lupți cu reprezentanții feroci ai suedezilor, pentru a le demonstra că s-a întâmplat să se întâmple și că nu ai stat tu, cumpărător, să sufli apă sub presiune în super mobilierul lor! Pot spune că știu din sursă directă și sigură, că s-a reproșat proprietarului nemulțumit, faptul că o mobilă de BUCĂTĂRIE s-a stricat fiind ținută în abur și căldură! Credeți sau nu, dar exact asta a fost reacția „specialiștilor” ichea: „aaa, păi pe blatul ăsta - de bucătărie! - probabil a curs apă!” Da, „ne facem autocritica și nu mai cerem nimic: recunoaștem, în loc să curățăm legumele pe pereți, le-am curățat pe un fund de lemn, așezat pe minunatul lor blat” au spus păgubiții și au cam rămas cu buza umflată!
   Ce chestie ...
   Apoi, dumnealor, s-au luminat la față și, zâmbind superiori, le-au  explicat de ce aceeași piesă s-a exfoliat: pentru că a stat în căldură!
   Și aici aveau dreptate, nimic de spus: plita se pune pe tavan, numai românii, ca proștii, o pun ÎN blat!
   Asta este ... am greșit!
   La fel cum, am avut ocazia să văd dulapuri (tot) de bucătărie, umflate din cauza aburilor! Spre bucuria galben-albaștrilor, omul, deși mai avea bonul mobilei care-l costase multe zeci de milioane, nu a avut obrăznicia argumentului tip par!
  
   Apoi, faptul că iau o piesă de mobilier demontată și urmează să-mi dau eu cu ciocanul peste dește în propria-mi locuință, nu înseamnă o calitate superioară, ci din contră! Și culmea, asta chiar mai ridică probabil puțin prețul - deloc modest!

   Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim și despre etichetele mincinoase ce însoțesc anumite produse și, dau în fugă un exemplu: picioare mobilă bucătărie din INOX! Sunt frumoase, sunt lucioase, sigur vor fi la fel și peste nu știu câți ani! Greșit: nu vor fi la fel, acele minunate picioare din INOX nu sunt din INOX, deși ni se cere preț de INOX! Dumnealor,
PICIOARELE DIN INOX,
RUGINESC!
   Ori, noi știm cu toții, că proprietatea de bază a oțelului inoxidabil, este tocmai aceea de a ... rugini!
   Am glumit, inoxul nu ruginește, dar produsul vândut de ichea drept inoxidabil, nu este așa, ci este 

NICHELAT SAU CROMAT!
   Și încă destul de prost!
   Și atât!

   Să mai amintim de dulapurile care trebuiesc fixate de pereți ca să nu se facă bucăți, de sertarele cu fund din CARTON - nu suportă mai mult de trei chiloți și câteva perechi de șosete! - care, supraolicitate (adică cu doi chiloți în plus ...), ori se dezmembrează prin cădere de fund, ori se desfac de pe pereții interiori ai mobilei cu tot cu sistemele de glisare!

   Însă, încă se mai găsesc mulți care se înghesuie să cumpere, indiferent de calitate, indiferent de preț, din snobism și orgoliu de doi bani: poate că în timp, și la noi ichea va ajunge în poziția pe care o ocupă pe afară, adică furnizoarea mobilierului ieftin, pentru case ieftine, de început de drum în viață, cu prețuri oneste și modeste ca și clienții cărora li se adresează!

   În sfârșit, la București, prețurile cresc repejor și sigur: sunt la vânzare produse, care în urmă cu trei ani costau cam jumătate din prețul de acum! Nu știe nimeni de ce, probabil că i-au sufocat clenții și vor să-și mai tragă sufletul!

   Ω

   Sfat practic: puteți deosebi ușor INOXUL de făcături: tot ce vă trebuie, este un magnet (chiar și unul de frigider)
- pe INOX magnetul nu prinde
- pe obiectele electroacoperite, magnetul prinde (nu se lipește, doar dacă întâlniți alamă sau cupru sau bronz nichelat, ca la baterii, dar situația asta este rară)!
   Probați acum acasă, pe diferite obiecte (hotă, frigider, cuptor, etc) și ... minunați-vă!

   Nu ne deranjează sistemul ichea, nici calitatea mobilierului ichea, nici ideea de mobilier accesibil ichea și pe care să și-l monteze singur tânărul (sau chiar tânăra singură)! Nici gând, nu ne deranjează, chiar le considerăm binevenite, credem că pot fi de un mare ajutor într-un anumit moment al vieții!
   Ne deranjează discrepanța dintre calitatea reală ichea și NEREALISTELE prețuri de la Ikea București: plus ce-am scris mai sus!
   Și atât!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu