Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 iulie 2016

La pauvre marseillaise et la légion etrangere

   Ce nimeni nu credea, s-a întâmplat: Portugalia s-a dovedit a fi mai echipă fără vedeta Ronaldo, iar Franța a hotărât să rămână o colecție de vedete! Și atât ...
   Marea majoritate a românilor a simpatizat cu Portugalia, considerând cocoșii mult prea infatuați și aroganți, omul de pe stradă fiind convins că Franța aceea neagră și-a împărțit deja primele de joc: domage!
   Ceea ce am văzut în acest turneu final jucând „pour les blues” mi-a amintit de o situație asemănătoare, petrecută acum vreo douăzeci de ani, tot cu o națională a Franței, dar de rugby: avea atunci sora noastră mai mare o echipă ce părea formată toată din ucigași plătiți proaspăt scăpați de la Sing Sing sau din Guiana! Vă spun sincer că erau ca niște bătăuși atât ca aspect cât și comportament: opinia publică franceză a reacționat, iar federația de rugby a înțeles și, cu riscul de a nu avea rezultate un an sau doi, a schimbat ÎN TOTALITATE lotul național de rugby! Explicația este simplă: sportivii sunt exemple (vrem sau nu vrem) iar bătăușii ce „apărau” culorile naționale nu aveau nici o legătură cu ideea de Franța, de cultură, de lumină, etc, etc ...


   Poate acum, după acest fiasco fotbalistic, FFF va înțelege să renunțe la legiunea străină ce crede că reprezintă „le Hexagon” dar o face numai financiar!
   Noi știm că putem fi tratați de rasiști, că putem fi considerați înapoiați pentru că nu pricepem conceptul de
„MULTICULTURALITATE”,
că suntem cu siguranță priviți de sus ca fiind niște estici pârliți, dar să îndopi cu bani pe oricine pentru simplul motiv că practică un sport oarecare în detrimentul altor probleme, mi se pare în continuare absurd!
   Sportul a fost cum bine știm transformat într-o afacere, a fost violată ideea de olimpism prin acceptarea profesioniștilor, cei ce fac sport pentru propria lor sănătate sunt tratați drept excentrici, uitând că lumea are nevoie de sănătate nu de trusturi farmaceutice și că
„MENS SANA IN CORPORE SANO”
rămâne o zicală actuală!


   Așa cum federația de rugby a înțeles cu ani în urmă că este important să câștige, dar mai contează și cum, poate și federația de fotbal va renunța la serviciile unui criminal pe nume mitea payet în schimbul unui jucător ce poate fi chiar exemplu pentru spectatori nu numai prin modul în care-și schimbă mașinile și silicoanele borfetelor prezentate drept iubite! Francezii au avut în echipă șapte sau opt negri și restul albi - au făcut asta pentru că sportul a devenit apanajul copiilor de oameni săraci și pentru că sunt disperați să câștige și să demonstreze că ei sunt cei mai buni: la prima vedere nu sunt de condamnat, dar vă întreb câți Dupont sau Duval dintre aceia muncitori și-ar da fiica după un Sagna sau un Umibubu? Nu credeți poate, dar francezii sunt mult mai rasiști și mai xenofobi decât noi, așa că dacă s-ar putea folosi de această legiune străină fotbalistică fără alte obligații, ar face-o fără reținere!
   Francezii ar trebui să fie sinceri în primul rând cu ei: această echipă, chiar îi reprezintă? Sau degeaba spune La pauvre marseillaise:
......
Quoi! Des cohortes étrangères
Feraient la loi dans nos foyers!
Quoi! Ces phalanges mercenaires
Terrasseraient nos fiers guerriers!
..... ?


   Ω


   Scurt și despre învingători: ieșirea lui Ronaldo ca urmare a unor atacuri care pe stradă ar fi considerate infracțiuni de lovire, a dus la întărirea „grupului” numit echipa Portugaliei, iar asta a dus - spre stupoarea gazdelor - la un răspuns mult mai bătăios decât s-ar fi așteptat cineva!
   Felicitări echipei Portugaliei și, să le mulțumim acestor fotbaliști că ne-au reamintit lecția dârzeniei și a  bunului simț: un happy end meritat!
BRAVO PORTUGALIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu