Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 iulie 2016

Lovirea loviturii lovite sau ultima întrebare

   Lucrurile sunt ciudate în Turcia!
   Ciudate dacă vrem să fim naivi și stranii dacă suntem raționali!
   Brusc și dintr-o dată, într-o țară cu 75 de milioane de locuitori, câteva sute de militari s-au hotărât să răstoarne guvernul! Nu câteva sute de mii, nu armata a nu știu câta și armata nu știu care, nici gând, o mână de militari a pornit la acțiune! Văzând declarațiile oficialilor turci ce vorbeau despre arestați (i-a arestat simbolic poliția, ca pe niște infractori!) ajung la concluzia că erau mai puțini executanți ai puciului decât comandanți - cinci generali, 29 de colonei! Pur și simplu nu se leagă, nu se pupă, nu se potrivește: într-o țară cu tradiție militară, într-o țară în care uniforma se bucură de mare respect, într-o țară aflată permanent în alertă, parcă nu-mi vine să cred că vreo câteva sute de nebuni s-au aruncat cu capul înainte într-o lovitură de stat gen „Republica de la Ploiești”!
   Nu cred și pace!
   Și ar mai fi ele multe de neînțeles: de exemplu, de ce au bombardat sediul parlamentului, de ce au blocat trecerea peste Bosfor, de ce s-a manifestat numai în Ankara și Istanbul?
   Pentru că, să fim sinceri: bombardarea clădirii parlamentului a fost la fel de inutilă ca și blocarea podurilor (ca să nu împiedice aducerea de trupe din zona istorică și turistică în partea asiatică?), iar faptul că puciul a fost activ numai în Ankara și Stambul denotă ori o pregătire nedemnă de acest nume în cazul unor militari, ori o naivitate exagerată din partea unei armate importante cum este cea turcă, ori o ...
PĂCĂLEALĂ!
   „O păcăleală” ar fi răspunsul cel mai plauzibil al tuturor acestor întrebări jenante: pur și simplu câțiva militari au făcut fără să știe și să vrea jocul puterii, dând astfel motive pentru instaurarea unui regim și mai restrictiv decât cel de astăzi!
   Și cum Turcia are o tradiție evidentă a loviturilor militare de stat, presupun că nici nu a fost greu de găsit un grup dispus să-i ia locul lui Erdogan refăcând măcar acțiunea lui Kenan Evren! Din ce am văzut până acum, teamă-mi este că niște „generali zevzeci” i-au făcut jocul actualului președinte, permițând regimului „de largă susținere populară” să scoată mănușa de catifea de pe mâna de oțel cu care a condus până acum țara!


   Personajele ridicole arestate de poliție nu înseamnă nimic mai mult decât niște simpli figuranți și biete decoruri pe scena al cărui scenarist, regizor, scenograf și actor principal încă rămâne președintele Erdogan!
   O ultimă întrebare fără răspuns imediat, ar fi de ce autoritățile turce au arestat mii de oficiali, pe ce motive, cu cine i-au înlocuit, cum de erau pregătiți să facă asta și, foarte important, în baza cărui probatoriu!


   Ω


   Din punctul de vedere al alianței militare, Turcia nu cred să ridice semne de întrebare chiar dacă a încercat să-și arate mușchii cu baza de la Incirlik!
   În schimb, relația cu UE s-a întors în timp cu foarte mulți ani!
   Este evident că democrația are nenumărate fețe, unele mai europene, altele mai asiatice sau chiar africane: iar noi nu suntem obișnuiți încă cu toate!
   Care este însă ultima întrebare? Iat-o:
DE CE AU TRAS AUTORII PUCIULUI ÎN CIVILI,
PROVOCÂND ASTFEL REACȚIA MASELOR?
NU VĂ SUNĂ CUNOSCUT SCENARIUL?
  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu