Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 iulie 2016

Pâinea, prețul circului

   Vom face o comparație simplă, o comparație între două evenimente (unul petrecut deja, altul ce se va petrece cu siguranță într-un viitor oarecare), între două stări de spirit, între două spirale având, ambele, cam același final!
   Vom începe cu evenimentul deja petrecut, adică deja încheiat, eveniment pe care l-am ales în detrimentul altora asemănătoare și mult mai cunoscute tocmai din cauza nebuniei cu care s-a manifestat, a țicnelii cu care a afectat o lume, a mâinii de fier cu care a condus spre faliment și nenorocire hoarde enorme de oameni, altfel educați și bine intenționați!
   Așadar, pentru început, puțină istorie ... prin anii 1593 - 1595 (Călugăreni pentru cunoscători!) un olandez pe numele lui latinizat Carolus Clusius sau pe cel mult mai pământesc Charles de l'Écluse, introducea în Olanda o floare adusă se pare din Turcia, anume laleaua. Dar ce spun eu laleaua ...
LALEAUA!
   Ei bine, în scurtă vreme olandezii, unii dintre cei mai civilizați și cultivați europeni ai vremii, au făcut o pasiune pentru respectiva floare! Marea lovitură au dat-o posesorii unor plante bolnave (infestate cu un germen al unei boli a plantelor, lucru în epocă necunoscut) care erau colorate în două și chiar trei culori: nu că cele monoculoare nu se vindeau bine, dar astea multiculoare au ajuns la prețuri absolut astronomice, fabuloase chiar! Mulți contemporani povestesc despre tranzacții de domeniul fantasticului: UN bulb dintr-un soi anume a fost schimbat pentru o suprafață de 5 ha de teren sau că pe un lot de bulbi s-ar fi plătit salariul unui meșteșugar foarte bun pe mai mult de 650 DE ANI de muncă!
   Sumele investite în bulbi de lalele au fost din ce în ce mai mari, toată lumea spera să câștige în viitor prin vânzarea cu preț mai mare a ceea ce deja fusese cumpărat cu un preț exagerat! Mania a fost atât de mare, încât a născut o subcultură a lalelei: a apărut un vas special (tulipieră) în care să fie expuse, florile se regăseau în picturi și erau folosite pentru decorarea interioarelor cu pretenții, florile acestea frumoase deveniseră de fapt un insemn al statutului social!
   Așa cum se întâmplă întotdeauna când un bun oarecare este speculat fiind dus la un preț care nu are nici o legătură cu valoarea sa intrinsecă și mania lalelelor s-a destrămat peste noapte: în 1637, piața lalelelor s-a desumflat, oamenii înțelegând dintr-o dată că atunci când îți este foame degeaba ai zece Rembrandt-uri și nici o pâine!
   Așadar, piața s-a prăbușit și mulți au fost brusc, dintr-o dată și peste noapte faliți!
   Absolut îngrozitor!
   Vă dați seama ce șoc a fost pentru oamenii care încercau să înțeleagă ce nu-i de înțeles, pentru cei ce-și băgaseră banii în specula cu bulbi de lalele, pentru „investitorii” care-și calculau deja profitul, în clipa în care au constatat că ceea ce au cumpărat foarte scump, nu mai valorează de fapt nimic?
   Probabil că au fost destui cei ce și-au pus lațul de gât ...

   Gata cu istoria, pentru că este (nu-i așa?) plictisitoare!
   Să revenim în prezent ... și să vorbim despre evenimentul în curs de desfășurare:
- Neymar 57.000.000 € (neoficial 158.000.000 €)
- Torres 58.000.000 €
- Falcao 60.000.000 €
- Figo 62.000.000 € (în 2000!)
- Cavani 64.000.000 €
- Kaka 68.000.000 €.

   Vă rog să notați că singurul jucător aparținând adevăratei epoci moderne a fotbalului este Neymar, pe care l-am pus pe listă și în capul ei tocmai din cauza enormității sumei de transfer vehiculate! Altfel, toți ceilalți sunt de fapt ... niște foști.

   Așadar, chiar dacă nu toată lumea vrea să înțeleagă, un jucător cu o asemenea valoare de transfer are și un venit în consecință: Ronaldo de exemplu, câștigă din salariu și toate celelalte frimituri de peste an, între 90 și 1000.000.000 €: în acel umil anișor, bineînțeles!

   Și acum, să vedem dacă putem face o paralelă între cele două manii sau nebunii: 
- amândouă au dus pe baze speculative prețurile unor bunuri oarecare la sume absurd de mari prin comparație cu valoarea lor reală
- amândouă se bazează pe spiritul de turmă al populației, spirit aflat în cantități enorme în orice societate umană
- amândouă pornesc de la o părere, de la o idee și nu de la o bază solidă
- nici una dintre ele nu produce o valoare suplimentară investitorului printr-o creștere cantitativă/calitativă 
- valoarea ambelor crește prin reclamă
- valoarea ambelor este dată de acțiunile cu caracter speculativ și fără o bază materială solidă
- cele două nebunii sunt diferite prin obiectul de activitate și prin epocă: 
ȘI DOAR PRIN ATÂT!

   Da, bula speculativă care a lovit în 2008, în anii `90, în anii `70 și `80, aceeași bulă speculativă a cărei spargere i-a adus lui Soros victoria asupra Băncii Angliei este cea care a explodat în Olanda anului 1637 și tot ea va face POC și în fotbalul (în special) și sportul mondial (în general) într-un viitor oarecare!
   Să sperăm că nu va întârzia prea mult, pentru ca șocul să nu fie prea mare!

   Ω

   Parcă prea mulți bani se duc la cei ce au talentul de a alerga sau da cu ceva într-un obiect oarecare - sportul și-a pierdut menirea inițială, sportul a uitat de „mens sana in corpore sano” și s-a repezit cu lăcomie la profit: și doar la profit, trădându-și principiile de bază, uitând de baronul Coubertin și „legile” olimpismului, închipuindu-și că circul transformat în profit este singura rațiune de a fi!
 
   Înțelegem nevoia de „pâine și de circ”, dar când circul ne lasă fără pâine,
parcă ceva nu-i în regulă!
Și bula, este sferică, nu-i așa?
Cam ca o minge ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu