Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 iulie 2016

Umanitate? În ce sens?

   Aflăm multe lucruri interesante despre țărișoara în care trăim și despre care eram convinși că știm tot!

   Aflăm așadar că nu sunt bani pentru aparatură medicală performantă, dar că ÎNTOTDEAUNA au fost și sunt bani pentru aruncarea lor pe apa sămbetei, pe ape toxice cumpărate numai și numai pentru că pe etichetă scrie ... DEZINFECTANT!

   Mai aflăm că biserica ... dar asta știam!

   Aflăm că undeva în Argeș, pe drumul dintre Pitești (50 km) și Câmpulung (18 km), România a regresat temporal până în antichitate, revenind la sistemul de producție sclavagist! Faptul că stăpânii de sclavi sunt - pare-se - majoritar sau total țigani, nu mă încălzește de loc: ceea ce cu adevărat ridică o problemă pentru mine - și mă întreb care poate fi rezolvarea legală a acestei probleme - este faptul că acum, din tot satul, din toată comuna, nimeni nu mai știe nimic! Dar nimic, nimic, în situația în care cineva a sesizat autoritățile! Vă amintiți reportajele lacrimogene ale proTV-ului de acum câteva luni? Acelea care arătau situația grea a muncitorilor români în Sicilia? Acolo unde munca luase tot formă de sclavie?
   Iată dar, la 160 km de București
SPQR + DACIA FELIX REDIVIVUS!
   Cum de primarul nu a știut nimic?
   Cum de șeful de post nu a știut nimic? 
   Cum de popa n-a știut nimic? 
   Cineva este convins că în țara asta trăiesc numai tâmpiți, drept care sperăm ca autoritățile să se intereseze și de complicii țiganilor, de autorii și complicii morali ai jenantului episod și nu numai de infractorii direcți!

   Mai aflăm că deținuții, acești cetățeni model care au ajuns în pușcărie în urma unei loterii și nu a vinovăției pentru delicte dovedite, deținuții așadar, s-au revoltat din cauza condițiilor grele din închisori!
   Omenește vorbind, îi cred și-i înțeleg!
   Tot omenește vorbind, mi-aș dori ca toate pușcăriile din România să fie goale și gardienii să șomeze și să planteze panseluțe din motiv de plictiseală: dar lucrurile nu stau chiar așa, iar cei care astăzi se agită bezmetic cu speranța unei grațieri din motive de supra aglomerație uită să ne spună DE CE SE AFLĂ ACOLO și nu în libertate! Să nu uităm că cel puțin recidiviștii știau foarte bine ce-i așteaptă dacă sunt prinși și condamnați definitiv: și totuși, au riscat, au riscat și au pierdut! Fie că a fost metoda Accidentul, fie Maradona, fie un viol sau un jaf armat ori doar o amărâtă de pensie ciordită din buzunarul unei băbuțe senile și neajutorate, EI au riscat și au pierdut pentru că nu au avut suficientă minte să intre înainte de pușcărie în politică! Dar asta-i altă discuție ...
   Sper ca autoritățile să aducă la standardele legale condițiile de viață din penitenciare și totodată mai sper și că populația nu se va lăsa impresionată de rudele auto isterizate și va înțelege că pușcăria este loc de pedeapsă pentru autorii de fărădelegi și nu „pansion” de fete!
   Sunt convins că unele abuzuri semnalate de cei închiși sunt reale și ele trebuie să înceteze, dar pușcăria a fost, este și trebuie să rămână LOCUL UNDE SE EXECUTĂ O PEDEAPSĂ și nu un centru SPA!

   Ω

   Mi-au atras atenția în reportajele urmărite două chestii:
- prima, se referă la scandările deținuților: „hoții, hoții” (!?!?!) și „umanitate, umanitate”! Dacă la „hoții, hoții” îmi pot explica ce vor să spună (de la recomandare, la carte de vizită și până la a arăta cu degetul administrația pușcăriei), la partea cu umanitatea nu m-am lămurit: cereau ei 
1. Sentiment de bunăvoință, compasiune pentru nenorocirile altuia, bunătate, omenie, umanitarism.
sau
2. Totalitatea oamenilor; omenire, colectivitate de oameni?
   Pentru că, cele două înțelesuri ale termenului scandat de deținuți ne pot induce în eroare: cer din partea societății milă și compasiune, ori o mulțime în care să-și desfășoare activitatea? Ar fi interesant să aflăm, dar dacă se poate, nu prin grațiere colectivă!
- a doua este o „cestie” mult mai serioasă: rude aflate la poarta penitenciarului se plâng că deținuții au fost bătuți cu scopul clar „de a li se băga mințile în cap”! Oamenii ne povestesc că intră „mascații” peste ei, ne spun ce pățesc „bieții” de ei „înăuntru”. Îi cred, îi înțeleg, sunt alături de ei și cer ministerului justiției să lămurească și să îndrepte lucrurile nedemne de un stat civilizat în plin secol XXI!
   Dar, în același timp în care rudele ne povestesc ce s-a întâmplat în ultima noapte în închisoare, nu pot să nu mă întreb de unde știu!
CHIAR AȘA, DE UNDE ȘTIU RUDELE CE S-A PETRECUT ÎN UNITATEA ÎNCHISĂ ȘI PĂZITĂ ÎN ULTIMA NOAPTE?
EXACT CA LA BEREVOIEȘTI DE ARGEȘ, EXISTĂ O REȚEA DE COMPLICI BINEVOITORI: SPER SĂ FIE DEMASCAȚI ȘI SĂ ÎNCERCE PE PIELEA LOR CONDIȚIILE DIN PUȘCĂRII!
PENTRU CĂ ȘI EI O MERITĂ!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu