Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 septembrie 2012

De ce mi-e dor de Sabin Gherman ! ( I )


   Ce se intimpla?
   Ce a patit poporul asta ?
   Ce avem , sintem bolnavi ?
   Ce este cu noi ?
   De ce gindim si ne purtam altfel decit toata lumea ?
   Cum este posibil sa devenim rezervorul de infractionalitate al Europei ?
   Cum si de ce ?
   Putem gasi un vinovat , sau vinovati ?

   Daca vom considera de la sine inteles vina comuna , a noastra a tuturor , mai este cineva care evident poarta raspunderea pentru rusinea de a te declara roman ?

   Hai sa vedem !

   Mai intii , sa facem un clasament al infractiunilor cu maxima frecventa , puse in seama romanilor : furturi ( de telefoane , din bancomate , din magazine sau de masini , etc ) , cersetorie , cautatul in gunoaie , prostitutie . Precum se vede , nici la hotie nu sintem foarte calificati : furturile din locuinte de exemplu , sint rare , se prefera actiunea directa . Cind victima se sperie , faptuitorul se sperie si mai tare si recurge la violenta , de multe ori extrema , asta fiind inca o dovada de amatorism !

   Ve-ti spune , pe buna dreptate , ca avem si pungasi inteligenti , si ve-ti aduce in discutie infractionalitatea informatica . Sa fie adevarat ? Sau informaticienii implicati sint doar citiva , care i-au aprovizionat pe infractori cu cele necesare sau au fost fortati sa faca ce au facut ? Nu cumva , in spatele unor infractiuni comune se ascund neputinta si incompetenta unor departamente stufoase si supradimensionate ce ar trebui sa protejeze informatic cite o banca ?

   Asa cum bancile au servicii intregi care nu sint in stare sa le apere , la fel societatea romaneasca are autoritati , platite din bani publici care fac … nimic : dar absolut nimic si bineinteles , nu ne apara ! Probabil , in afara unor rapoarte false , singura lor grija este fabricarea de scuze : sa explicam cum vede si cum simte lucrurile omul de pe strada , si de ce credem ca autoritatile statului poarta principala vina in legatura cu infractiunile despre care vorbeam mai sus !

   Astazi , despre infractionalitatea marunta !

   In ultima vreme , poveste de doi trei ani sa fie , in Romania , cautatul in gunoaie a devenit sport national : a se observa ca respectiva activitate a fost rapid exportata .

   Observatie necesara : dintre " cautatorii de aur " , doar o minoritate neinsemnata sint tigani , grosul fiind format din autohtoni veniti din toata tara , mindri de a fi romani . Acestia sint de toate virstele , de ambe sexe si de multe ori familii insotite de cite un copilas de 5 - 6 - 7 ani . In ultima vreme s-au dotat corespunzator , carind dupa ei tot felul de carucioare , din cele mai murdare si mai hidoase , supraincarcate cu marfa recuperata : ba chiar , au aparut si motorizati ( niste Dacii papuc fara numar sau bazaconii pe trei roti - unele inscrise probabil ca mopede in comunele limitrofe marilor orase ) .

   Bine , bine , ve-ti spune , am inteles asta si chiar i-am vazut si noi , dar ce legatura au autoritatile ?

   Cu riscul de a gresi , iata ce treaba credem ca au autoritatile cu cautatul in gunoaie :

  • reprezinta o problema de sanatate publica : am vazut zone foarte civilizate , in care toti locuitorii isi aruncasera gunoaiele ambalate in saci de plastic - sacii erau sfisiati si gunoiul imprastiat pe zeci de metri patrati ; nu doresc nimanui sa simta miasmele emanate de un asemenea loc in mijlocul verii la peste 40 de grade la umbra , plus minunatul aspect de ghetou , aspect pe care il capata in citeva zile orice zona astfel tratata
  • cautatorii de comori reprezinta o problema pentru siguranta publica : stiu tot ce se intimpla in zona lor - ce masini nu s-au miscat de mult , ce case ori apartamente nu prezinta semne de activitate un timp mai indelungat , ce s-a mai cumparat prin zona , etc , etc . Cu siguranta , din modul in care se poarta , respectivii cautatori sint organizati si raporteaza mai departe observatiile interesante
  • sint o problema de infractionalitate directa si imediata - se mai ocupa si cu stringerea de fier vechi ; si daca nu este fier vechi , e bun si fierul "nou " , drept care fura orice este metalic si se poate lua : capace de canal , garduri , gratarele de la intrarea in blocuri , contragreutati de lifturi ( lifturi active ! ) , etc , etc
  • sint o problema de educatie : ce credeti ca gindesc copiii care-i vad zilnic cu nasul in pubele , nu sint ei oare un exemplu ?
  • reprezinta o parte necontrolabila medical a populatiei , o populatie traind dupa propriile legi si reguli , un trai absolut mizerabil , posibil numai si numai prin neglijenta autoritatilor romane care de fapt ii incurajeaza !
  • nu in ultimul rind sint o problema de trafic : prin prezenta pe carosabil , prin absenta capacelor de canal si chiar a unor indicatoare rutiere , etc , etc

   Si acum , sa vedem ce fac autoritatile noastre , platite din banii nostri , ai tuturor , aflate in slujba noastra - a celor ce platim tot ce se intimpla in tara asta !

   Pai ce sa faca : fac ce-au invatat , adica ... nimic ! Va rog sa incercati un experiment : sunati la politia locala sau de " stat " , la autoritatile sanitare , la ocrotirea copilului , reclamind prezenta si comportamentul respectivilor ; inainte de a va toci nervii , va spunem noi ce se v-a intimpla !

  • politia locala te va trimite la cea de stat ( doamne ce-mi place chestia asta : de STAT ) ; nu incerca sa afli cu cine vorbesti si te ( scuzati ) siktireste ca ai sunat , ca nu vei afla !
  • politia de "stat " te va trimite la locala ; ei au lucruri importante de facut ( !!! ) nu se ocupa de maruntisuri !
  • autoritatle sanitare , raspund sec : nu este de competenta noastra , vedeti la politie !
  • ocrotirea copiilor in schimb , promite sa se ocupe si daca vei suna din nou , vei afla ca nu se confirma !
  • si primaria ? primaria de care apartii ? Ea , ea ce va spune ? Simplu de tot , te va trimite la politia locala !

   Din acest cerc vicios nu se poate iesi atita timp cit autoritatile nu doresc : daca un grup de cetateni s-ar organiza si i-ar lua la goana din orasele lor pe acesti venetici ar fi de condamnat !

   Ar fi ? De ce ? Pentru ca autoritatle care se autoplatesc din banul public refuza sa-si faca datoria ? Pentru ca daca , cu mare greutate , obtii deplasarea unui echipaj de politie , " tovarasii " se vor fofila cu scuza : " sint cazuri sociale , n-au de nici unele , n-avem ce le face " , astfel incurajindu-i , lasindu-le de inteles ca nu le vor face niciodata nimic ?
   Autoritatile n-au nici un interes sa lichideze aceasta plaga ? Sau din contra , au unul ?
 

   Sa incheiem aceasta prima parte intr-o nota optimista : de ce in Romania cine plateste se pacaleste ?

 

   Ω

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu