Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Opera de trei parale

  
   Cum se simte un figurant !  

  
   Aceasta nebunie politica , impinge in  uitare un participant care ar trebui sa aiba un rol bine definit si suficient de important : alegatorul ! Acestui personaj colectiv , in realitate i s-a dat un rol secundar , trebuind sa apara ca un cor din operele lui Verdi , la momentul oportun : corul alegatorilor , chiar cintind pe mai multe voci , are obligatia ca periodic sa-si interpreteze partitura , ca apoi , sa dea unda verde desfasurarii spectacolului . Sa vedem cum stau lucrurile astazi .
   In aceasta " Opera de trei parale " , corul alegatorilor si-a pierdut rolul activ , nu mai are voce nici macar pentru aparitiile periodice pe care i le-a rezervat autorul numit Constitutia Romaniei ! De ce ? Pentru ca sistemul electoral romanesc a fost modificat putin cite putin ( a nu se intelege ca am fi avut inainte vreme unul mai bun ) , astfel incit astazi , sa aiba posibilitatea de a candida si de a fi alesi doar membrii unei " elite " : astfel se explica de ce primariile cad in mina unor personaje ce-si petrec timpul mai mult cu domnisoarele decit cu problemele orasului ; de ce comunitati de citeva sute de mii de cetateni isi aleg administrator un individ surprins cu prostituate minore ; de ce un primar arestat , anchetat , condamnat , poate reveni in functie ; asa se explica cum un apropiat al unui fost presedinte al Romaniei , ajuns senator si vicepresedinte al comisiei pentru aparare , este anchetat de DNA , sta in arest preventiv , este judecat si condamnat ( nu definitiv ) intr-un dosar in care mai apar ca invinuiti un judecator la - ATENTIUNE - Inalta Curte de Casatie si Justitie si doi potenti oameni de afaceri , si nu are bunul simt , rusinea , minima jena de a nu mai aparea , ci , din contra , in loc sa-si dea demisia de onoare , continua sa reprezinte bucurestenii in senat .
   Atunci cind opera se cinta avind un asemenea libret , corul poate lipsi , este total fara valoare !
   Ne amintim , cu siguranta , in urma cu citiva ani s-a iscat un scandal legat de borduri : toata lumea a tipat ca un primar , care printre alte afaceri avea si una care tocmai cu fabricat asemenea lucruri se ocupa , a schimbat toate bordurile din Bucuresti . Cum s-a sfirsit scandalul , nu stie nimeni , iar eu , alegatorul , tind sa cred ca un simbure de adevar a existat in toata povestea , drept care la urmatoarele alegeri am hotarit ca mai bine va gospodari orasul un medic cu limbaj cam trivial , dar altfel destul de simpatic : ce bine ca am scapat de hotia cu bordurile ! Da ? Mai gindeste-te alegatorule ! Priveste in jurul tau si vei vedea trotuare si strazi intregi sparte si reasfaltate cind nu este nevoie ; borduri schimbate cind nu este nevoie ; borduri puse pe doua rinduri , chiar daca nu este nevoie ; dar si strazi de pamint , fara apa si canal pe care nici o autoritate nu le baga in seama !
   Intre alesi si alegatori s-a produs o ruptura , o crevasa ce se largeste de la o zi la alta !
   Democratia romanesca este bizara : unii alesi cearta alegatorii ca nu au venit la vot , altii ii felicita pentru asta ! Unii cred ca au dreptul sa hotarasca si pentru cei ce n-au votat , ceilalti se opun ! Interesant ...
   Insa a-ti uitat rezultatele referendunului din 22.11.2009 ?
   Va mai amintiti ca la urne prezenta a fost de 50,16 % ( deci peste faimosul prag 50% + un alegator ) ?
  Va mai amintiti ca aproape 78 % dintre participanti au raspuns DA la ambele intrebari ?
  Va mai amintiti intrebarile ? Daca nu , o scurta aducere aminte este necesara :
1- sinteti de acord cu trecerea la sistemul parlamentar unicameral ?
2- sinteti de acoed ca parlamentul sa aiba in componenta cel mult 300 de membri ?

   Acum ca vi le-am amintit , ca v-am improspatat memoria , am vrea sa stim , alesii nostri , aveti de gind sa aplicati hotarirea " poporului " , sau nu ?
   Clasa politica romanesca va tine oare cont de parerea exprimata de majoritate intr-un referendum valid ?
   Aceasta hotarire urmeaza sa demonstreze cit mai conteaza corul alegatorilor in economia operei !

   Ce crezi cetatene , se vor supune hotaririi tale ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu