Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 septembrie 2012

Schema logica

   Multi dintre noi nu stim cum functioneaza societatea in care traim si nici in ce mod este ea influentata de diferite interese : sau daca banuim ca stim , imaginea ne apare destul de tulbure . Din aceste cauze , ne-am gindit ca ar fi bine , ca intr-un mod simplist sa explicam elementele si legile ce concura la functionarea ansamblului .

   Asadar ...
   Se da un individ avind anumite interese : acestea pot fi economice , politice sau de cele mai multe ori economico-politice ; il vom numi A .
   Acest A , are de ales calea pe care sa-si atinga scopul propus : calea aleasa poate fi corecta sau incorecta ; le vom numi caile C si I .
   Pentru a-si atinge scopul urmind calea C , personajul nostru are nevoie de : capital , pregatire , initiativa , putere de munca , curaj in lupta cu concurenta , etc , etc .
   Pentru a-si atinge scopul propus , A se poate folosi si de calea I : aceasta cale poate fi urmata doar daca A poseda si vrea sa foloseasca sistemul PCR ( pile , cunostinte , relatii ) . Daca ambele conditii sint indeplinite ( are si vrea sa foloseasca PCR ) , lui A nu-i mai ramine decit sa gaseasca modalitatea de a procura bani negri cu care sa intretina aceste PCR .
In conglomeratul botezat PCR , vom gasi fara surprindere : economie , administratie , presa , politica , justitie , sport , viata mondena . Bineinteles , nu astea sint toate dar ne facem si noi treaba cu ce avem .
   Domeniile de interes au un rol foarte clar in slujba succesului lui A pornit pe calea I :
  • economic , daca scapi de concurenta , viata este mai roz !
  • administratia iti poate garanta oricind ca afacerile tale sint legale : salamul produs de tine nu are e-uri , mina de aur lucreaza cu cianuri inofensive si cladirile proaspat construite ... construite . Niciodata nu-ti va pune piedici , ba chiar s-ar putea sa-ti dea si cite ceva de facut .
  • presa este un slujitor de nadejde : in afara faptului ca propria-ti presa nu te va injura niciodata , adversarilor politico-economici le va face viata grea . In plus , neasteptat , este si o sursa de venit : atit timp cit presa ce-ti apartine respecta regula celor trei S ( Sex , Sport , Scandal ) , vei vinde linistit orice prostie .
  • politicul , daca este satul , face tot posibilul ca lucrurile sa-ti mearga si mai bine !
  • justitia este un domeniu oarecum colateral : spera A sa nu-i fie necesara , dar nu se stie niciodata , deci paza buna trece primejdia rea !
  • sport , ei da , sport ; tuturor ne place sportul , aaaa , adica vreau sa spun fotbalul ; si ne si pricepem toti ; chiar daca ne fura arbitrii , nu conteaza , fotbal sa fie ; in concluzie , fotbalul este astazi ce erau pe vremuri caii de curse .
  • viata mondena , aduce un strop de relaxare in viata lui A : pina il prinde nevasta impreuna cu care a muncit de a pus afacerea pe picioare . Dupa , nu mai este relaxanta : divort , impartirea averii , griji sa nu aduca nebuna vorba de conturile alea si de ... si de ... sau de .... Apoi isi cumpara A o alta nevasta "o top model " si iar este relaxat pina ce afla ca de fapt n-a fost cumparata ci inchiriata , sau luata in leasing , iar cind se incheie contractul se duce modelul dupa vreun chinez .
   Dar ce ne facem , ca nu toata lumea are PCR in toate domeniile cerute de o viata indestulata si fara griji ? 
   Cum ce facem ? Simplu , ne asociem cu B si astfel se naste un grup infractio , scuze un grup de interese : unde nu are relatii A , are B sau Z .
In urma unei asemenea organizari , vom obtine oameni politici clienti ( in sensul roman ) ai lui A sau ai lui B sau ai lui A si ai lui B ; agenti economici ( de stat daca se poate ) gata sa se autofalimenteze de dragul lui Y sau Z ; administratori dispusi sa construiasca pe o distanta de 50 de km un drum lung de 100 de km doar ca sa multumeasca pe toata lumea ( si pe A si pe B si pe Z ) .
   Insa , vine si momentul in care legile economiei de piata scot timid capul : nu poate fi totul roz si frumos , chiar daca la un moment dat A si B au facut si schimb de amante !
   Vine momentul in care B va jindui la afacerea lui A !
   Iar A isi va dori sa cistige mai mult din afacerile in care este amestecat si Z ! 
   Cum procedam acum ? Acum cind nimeni nu cedeaza ? Raspunsul este din nou simplu : nu am cotizat noi la diverse partide ? Nu se laudau candidatii cu ce vor face daca vor fi alesi ? Si nu i-am ... ales ? Este rindul lor sa ne ajute ! Cum adica , dintr-o data cianurile sint otravitoare ? Ce idee , cine o sta in spatele ONG-urilor astea care fac scandal ? Se supara A de nu-i mai da meciul lui Z , apoi isi expune amarul pe propriile-i posturi TV ( el , oameni politici sau angajati agramati ) , totul culminind cu scandal in parlament ( unul dintre cei trei S , va amintiti ? ) . Nu mai ramine decit sa ne anuntam partenerii straini ( UE , NATO , URSS , Inalta Poarta ) si toata lumea este multumita !
   Intre timp combustibilii au ajuns mai scumpi decit in Germania , energia electrica pare a fi aur curat , gazele naturale sint importate de pe Luna si piinea noastra cea de toate zilele este din ce in ce mai scumpa si mai mica !
   Si ? Care-i problema ? Noi avem principii , avem onoare , avem .... , avem .... , trebuie sa ni le aparam si in felul asta va aparam si pe voi dragi alegatori ! Nu va aparam noi interesele !?!?
   
   Macar ne dau toata ziua tunate si siliconate , daca nu este scandal in parlament sigur divorteaza o vedeta de un vedet si ca sa fim multumiti si linistiti avem canale TV numai cu si pentru FOTBAL !!

   Asa este : ne apara interesele si ne intoxica cu subcultura si sub hrana , dar noi sintem multumiti !      Ce nu stim foarte clar , este daca intotdeauna interesele politico-economice ale unor grupuri de interese nu sint in contradictie cu ale Romaniei ! 

   Poate asa e bine si corect si nu intelegem noi , insa o intrebare ne bintuie : nu erau oare caii de curse mai ieftini , mai frumosi si mai eleganti ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu