Faceți căutări pe acest blog

vineri, 14 septembrie 2012

Era Nelson membru de partid ?

   Acum , ca am terminat de tocat principalii actori ai filmului " Referendumul ... " si pentru ca simt ca nimanui nu-i mai pasa de rezultate , am prins momentul favorabil pentru a ma destainui ;recunosc , sint ignorant , chiar foarte , insa vreau sa invat :
 
habar n-am cum functioneaza un guvern !
 
   Ce vreau sa spun cu asta : nu stiu daca hotaririle se iau prin vot sau hotaraste o singura persoana . Poate ministrul in cauza da o solutie , cea mai buna solutie in opinia domniei sale , iar colegii sai o adopta ; poate ministrul de resort prezinta mai multe variante dintre care colegii sai o aleg pe cea care le pare mai potrivita tehnic si politic ; ori , poate are loc o discutie si pe cale dialectica se ajunge la cea mai buna alegere ! Sau , poate , primul ministru vine cu o solutie gata pregatita , ceilalti membri ai cabinetului pocnesc din calciie si o aplica , dind dovada de disciplina !
   Cum s-or petrece lucrurile in cabinetul Romaniei ?
   Din ce-am vazut pe la TV , lucrurile se petrec in felul urmator : apare o problema ( una mare de tot ) , sa zicem privatizarea Oltchim , sau sa spunem doar asa , ca sa nu ramina foaia goala ca a unui candidat la Bac , exploatarea miniera Certej ( a nu se confunda cu Rosia Montana , n-au nici o legatura ) , ori problema spinoasa a amplasarii unei treceri de pietoni !
   Ei , ce se intimpla intr-o sedinta de guvern in care se discuta asemenea probleme ? Pai ce sa se intimple , vine primul ministru cu solutii si-i invata pe membrii cabinetului ce si cum sa faca : cel putin asa ni-l arata posturile TV , intr-o atitudine ce te lasa intr-o grava incertitudine - nu cumva filmul asta l-am mai vazut ? - domnul PM le spune , ii invata , ii dadaceste , hotaraste , stringe din dinti , priveste in obiectiv cu minie proletara , iar noua ne sare inima din piept de mindrie nationala !
N-ar fi primul capabil de asemenea performante : Napoleon Bonaparte , ca prim consul    ( a-ti bagat de seama , este tot cu prim ! ) , conducea aproape zilnic sedinta cabinetului . Si sa nu uitam  , cu toate pacatele lui , a dus Franta in cea mai privilegiata pozitie pe care a avut-o vreodata : performantele primului consul au fost iesite din comun ! In doar patru ani , dintr-o putere de mina a doua , Franta se lua de piept cu toate puterile lumii din acel moment - la Austerlitz cu tot sprijinul financiar britanic , Austria si Rusia , cu forte net superioare fata de cele ale " corsicanului " , se calcau pe bataturi sa paraseasca locul bataliei ! Si povestea asta , a mai spus-o imparatul de citeva ori !
Stiu , ve-ti spune ca Napoleon a fost genial , ca asa si pe dincolo ! Iar eu va voi raspunde da , a fost genial , dar a sfirsit exilat pe o stinca , invins fiind de incapatinarea acelei insule lipsite de materii prime dar dotate cu democratie !
   Dupa vreo suta si ceva de ani , aceeasi democratie engleza , a fost din nou pusa la incercare : cele mai puternice state europene doreau redesenarea hartilor lumii , insa din nou inventatorii democratiei moderne s-au opus : s-au ajutat pe ei , i-au ajutat si pe altii , unii le-au intors brusc spatele si s-au apucat de construit " cea mai dreapta dintre societati " , insa ei si-au vazut de treaba si pina la urma din nou au invins !
Iar dupa citiva ani , din nou o putere totalitara si-a spus ca este timpul sa termine cu demodata insula : si insula din nou a invins si a supravietuit !
   Este timpul sa ne intrebam : cine a domnit in Regatul Unit in timpul razboaielor napoleoniene ? Dar in timpul primului razboi mondial ? Ce monarh era pe tron cind au ingenuncheat India ? Cine a fost regele care a hotarit sa puna Rusia la punct in Crimeea ? Ce rege englez i-a invins pe buri ? Cine domnea  in timpul celui de-al doilea razboi mondial ? 
Raspunsul este foarte simplu : vreun George , vreun Eduard , vreo regina si imparateasa cu nume predestinat si viata personala intunecata ! Puteti da oricare dintre aceste raspunsuri , sansa de a raspunde corect este foarte mare , insa de fapt nu prea conteaza : conteaza un Disraeli , un Pitt , un Churchill sau o Doamna de Fier Thatcher ! Prim ministrii au ramas in istorie , monarhii in cabinete de numismatica ! Ei au facut istoria si nu niste capete incoronate ! Primul ministru a condus regatul in lupta victorioasa impotriva lui Napoleon si nu George III - nebun permanent intre 1811 si anul mortii 1820 ! Dar nu primul ministru i-a incredintat comanda armatei ducelui de Wellington , ci niste oameni de meserie ! Si sint sigur ca Horatio Nelson , invingatorul de la Trafalgar nu era nici el membru de partid !
   Isi inchipuie cineva ca acesti oameni stiau tot ? Sper ca nu : Winston Churchill si-a facut cel mai bun cabinet de razboi cu putinta folosindu-se de oameni foarte intreprinzatori , oameni care au stiut sa convinga gospodinele sa-si doneze cratitele de aluminiu pentru ca insula sa poata fabrica avioane ! Inchipuiti-va ce a reusit un ziarist plecat de jos , numit ministru al aviatiei si apoi al aprovizionarii , culmea , un om cu nume destul de patat : dar nu un diletant ! In timpul bataliei Angliei , metroul londonez a fost folosit noapte de noapte ca adapost antiaerian : pur si simplu , la terminarea programului de circulatie , multi londonezi coborau in metrou fiindca era cel mai sigur adapost . In fiecare dimineata , metroul pornea la ora fixa , totul era pus sub tensiune si se relua activitatea obisnuita : n-a fost nici un accident ! De unde atita disciplina ? De unde atita intelepciune in supunere ? Sa nu-mi spuneti ca asa s-au nascut , ca nu cred !
 
   Si acum , dupa atita vorbarie , sa revenim in prezentul nostru mizerabil : Presedinte si PM al Romaniei : incercati sa cereti romanilor ceva asemanator , cereti-le un lucru oricit de mic , oricit de lipsit de valoare si vedeti ce reactie obtineti !
Surpriza fi-va peste asteptari : unii cred ca cei zece milione care n-au votat ii sustin pe ei , altii ca opt milioane de buletine de vot le vor asigura victoria ! Ambele tabere se inseala , daca ar putea , romanii acum ar .... renunta la toti !

   Ca incheiere , o intrebare : de la Napoleon ne-a ramas Codul Napoleon , de la presedintele Traian Basescu ne-a ramas taxa Basescu ; de la Victor Ponta ce ne va ramine ?
 
 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu