Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 septembrie 2012

De ce mi-e dor de Sabin Gherman ! ( III )

Marea tiganiada sau cum sa distrugi o tara ! 

   Da , pare greu : cum sa faci de risul lumii o tara ? Au incercat fratii nostri unguri zeci de ani prin toate ungherele lumii : au cheltuit averi facind lobby , au consumat unguroaice focoase daca ne luam dupa un roman verde , ne-au falsificat istoria daca ne luam dupa manuale , iar mare lucru n-au reusit .
   Apoi fratii nostri bulgari , cu ochii pe Dobrogea le-au dat o mina de ajutor : au editat carti si harti , s-au declarat urmasi ai tracilor ( ?!?!? ) , au pus muraturi mai bune decit ale noastre si tot degeaba !
   Sa nu uitam de maica Rusie , ce tare ne iubeste si ea : ca a fost Rusia , ca a fost URSS , ca este acum Federatia Rusa , amorul nu se duce si pace , ideea panslavismului ramine adormita , ramine in hibernare insa nu dispare !
   Bun … si cu ce s-a ales fiecare ? Ungurii cu nimic , bulgarii cu Cadrilaterul ( doua judete care mai mult au incurcat Romania interbelica ) si rusii cu jumatate de Moldova . Si aici se termina totul ?
   Nu , doamnelor si domnilor : aici abia incepe ! Ce n-au reusit strainii , facem noi cu virf si indesat ! Nu ne-au facut altii de ris si de rusine ? Nu-i nimic , ne facem singuri ! Spune un proverb : ce-si face omul cu mina lui ...
   Totul incepe cu o slabiciune a guvernului Petre Roman , care , nu stim in urma caror presiuni , accepta cererea unor grupuri , de a nu se mai numi tigani , ci romi ! Si ca sa nu existe confuzii , nu simplu romi ci rromi ! De ce a acceptat guvernul Roman asa ceva ? Ar fi interesant de aflat ! Ne intrebam de ce ii numim pe olandezi olandezi si nu dutch , pe altii nemti si nu germani ori cum si-or spune ei : de ce locuitorii Barcelonei sint spanioli si nu catalani ? In sfirsit , schimbarea asta de nume , acest botez fortat , a dus la niste confuzii interesante , semnalate de mai toti romanii , chiar din momentul anuntului : rrom si roman seamana mult prea mult ! Pas de te intelege cu cineva , rrom a fost , rrom ramine : asa ca prescurtarea traditionala pentru Romania ( ROM ) a devenit ROU . Pentru orgoliul unei satre ? De ce n-am asteptat ca de obicei sa faca altii primul pas ? Ca in Franta sint tot gitanes si in Germania tot tzigeunen , in UK gipsyes iar in Spania gitanos ! Dar acesta a fost doar primul pas : al doilea a urmat fuguta – valuri , valuri de tigani din toata Europa de est s-au napustit asupra occidentului , ducind cu ei mostenirea neamului perpetuu minoritar ( mizeria , furtul si nemunca ) – clamind oriunde si oricind ca sint rromi . Bineinteles ca sonoritatea asemanatoare a facut restul si rromii au devenit romani : nici nu-l pot condamna pe belgianul ramas fara portofel ca nu sta sa faca studii in legatura cu aceste aspecte ; pe om il doare furtul si atit .

   Insa gaz pe foc au turnat doua elemente !
   Primul element , autoritatile romane , incapabile sa-si stapineasca cetatenii , fericite ca pleaca la furat in strainatate : as vrea sa stiu citi posesori de palate tiganesti cu turnulete au fost intrebati de fisc cu ce bani le-au ridicat sau cu ce si-au luat fierari ! Am dori sa stim citi dintre tiganii astia cu kilograme de aur la vedere primesc ajutoare . Am dori de asemenea sa stim cite dosare au fost instrumentate si cite au ajuns in instanta in cazul tiganilor ce se bat cu fortele de ordine la fiecare descindere ! Ehe , multe am vrea noi sa stim , insa autoritatile sufera de sindromul Vasile Porojan si-s asa de rusinate , ca mai curind ne lasa pe noi sa crapam , decit sa se atinga de un minoritar care moare de foame comercializind fier vechi ( va mai amintiti , vorbeam zilele trecute de colectorii de fier , vechi si nu prea , iata o prima legatura ) .
   Si ca sa nu para rasist , fratele presedintelui proaspat nesuspendat s-a incumetrit cu unul dintre cei mai feroci tigani din Oltenia : ce sa insemne asta in ochii autoritatilor ? Hai , luati-l  pe pungas ori luati mina de pe el ? Mircea Basescu a facut un act crestinesc ? Sa credem asta ? Dar el ar crede asa ceva ? Probabil ca nu : adica noi , cei multi sintem timpiti sa inghitim asemenea minciuna ?
   Cazul nu este singular : mai multi oameni cu fatada au procedat astfel , inclusiv expurtatorul de cuvint al politiei romane , C(h)ristian Ciocan , la TV ni-i arata cu degetul si dupa program chefuia cu “ interlopii “ ! Cit oare ne-a costat ca stat si societate toata mizeria asta ? Cit ne costa protectia politica acordata clanurilor tiganesti si nu numai ? Vedem ca linga Bucuresti , la Sintesti , zona este stat in stat : nu se supun nici unei legi , nu accepta nici un control , ba mai mult sar imediat la bataie : n-ar trebui sa le acordam independenta ? Sa federalizam Romania : Tinutul Secuiesc , Tinutul Tiganesc , de ce nu si Tinutul Lipovenesc ! Si poate ramine undeva , pe o creasta a Carpatilor , " udat de ploi batut de vinturi " , un locsor pentru un Tinut Romanesc ! Ce ziceti , incercam ?
   Toata tara a fost incet incet transformata intr-o tiganie; comportamentul pe strada este tiganesc - politia se inclina in fata cui are mai mult aur “ pe el “ sau o masina mai “ tare “ ; portul si vorba sint tiganesti - oamenii se imbraca tiganeste ( daca ceva nu luceste , nu poate fi purtat ) iar limba a devenit tiganeasca , inclusiv cea vorbita la TV sau in parlament ; invatamintul este tiganesc , adica inexistent ; muzica este tiganeasca cu vedete si nume tiganesti !
   Totul este deformat , este murdarit , este ingalat de acesti minoritari : tot ce ating , distrug ! Credeti ca se aleg cu mare lucru din palate si fierari ? Aiurea , se imbraca la fel , maninca la fel , se spala la fel , doar fala este mai mare !
   Culmea tiganizarii Romaniei este alta : clanurile tiganesti , atunci cind se ocupa de prostitutie , scot la “ produs “ romance , nu tiganci de ale lor ; ce parere aveti ?

   Al doilea element inflamant este , neasteptat , Franta : o tara obisnuita cu colonii si cu prezenta oamenilor de pe tot globul si de toate culorile , se isterizeaza ca o fata batrina la prezenta a doar 15.000 de tigani ! Guvernele fac pe spatele lor capital politic , toata lumea arata spre Romania , guvernul nostru ca de obicei este prins ( scuzati ) cu izmenele in vine , televiziunile mai au putin si pling de mila bietilor tigani expulzati ( parca-s trimisi in lagar , nu in tara de origine ) , regii si imparatii tiganilor ca si reprezentantii lor legali dau lectii de drept international aparindu-si cominoritarii , tigancile prind glas si zbiara de mama focului ca au plecat din Franta pentru ca li s-au promis bani dar se vor intoarce acolo pentru ca nu i-au primit inca , etc , etc , etc .
   In acest timp , un ministru francez face o declaratie ce noua ni se pare cel putin nefericita ( Franta nu poate primi toata mizeria … ) si sarim in sus , bun prilej pentru a ni se demonstra cit sintem de culti : nu era o declaratie a respectivului ministru , era un citat ! Ce sa mai spunem , bietii tigani pleaca in occident fiind alungati din tara LOR ! Interesant , Franta vrea integrare europeana doar cu Dacia , Cora si Carefour , cu domnii tigani si pirandele lor , nu !
   Domnilor guvernanti , scumpe autoritati , dragi conducatori , v-ati inchipuit ca UE este o umbrela sub care sa va ascundeti incompetenta ? Daca da , v-ati inselat !
   V-ati inchipuit ca o tara se conduce cu duhul blindetii ? Daca da , v-ati inselat ?  
   V-ati inchipuit ca o putere economica se va speria de citeva tiruri oprite in vama ? Daca da , v-ati inselat !
   V-ati inchipuit ca vorba batrinesca “ tiganu-i tigan si in ziua de Pasti “ este gresita ? Daca da , v-ati inselat !
   V-ati inchipuit ca o sa vedet tigan asudind la plug ? Daca da , v-ati inselat !

   Stim ca nu toti tiganii sint rai , nu toti sint hoti : exista si tigani buni si muncitori , sintem convinsi , numai ca noi nu i-am intilnit inca !

   Va cerem sa faceti ceva in ultimul ceas , pina nu ne pierdem total identitatea , pina nu devenim Rromania si sa vinda minoritarii la fier vechi statuia lui Mihai de la Universitate ! Lasati pentru un singur an luptele inutile si munciti pentru tara : incercati , o sa ramineti in cartile de istorie !
  
   Cit de curind vom incerca sa deslusim modul in care ne-am tiganizat , cum am ajuns in halul asta ; foarte curind ! 

    In incheiere , o ultima intrebare MR Paraschivescu ce fel de “ Cintice … “ a scris ?

 


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu