Faceți căutări pe acest blog

marți, 18 septembrie 2012

De ce mi-e dor de Sabin Gherman ! ( II )

Importam ciini ? 


Astazi , despre cel mai bun prieten al omului !
Sintem un popor indragostit de ciini : cel putin asa se vede din exterior !
De ce oare avem atitia ciini liberi pe strazi ?
Al cui este meritul ?
Sau vina ?
Sau ambele , deopotriva ?
Nu stiti ? Nu avem cum sa ocolim raspunsul corect , vina si meritul apartin autoritatilor , in special celor locale ! Mecanismul este simplu : incepind cu anii '70 , in tara s-a demolat pe rupte - nu numai orase ci chiar si sate . Si fiecare mahalagiu avea cite un dulau : unul ca sa-l pazeasca , altul tinea ciine pentru ca avea si vecinul , motivul de fapt nu conteaza . Cind prin demolare , cel ai carui parinti asigurasera productia de cereale a grinarului Europei , s-a trezit din mahalagiu locatar , nu si-a mai luat cu el si cel mai bun prieten , alungindu-l pe acesta in cele patru zari ! Cel mai bun prieten al omului , crescut pe linga casa stapinului si invatat sa traiasca din te miri ce - doar nu credeti ca la tara cumpara cineva mincare pentru ciini ? - in loc sa dispara , a prosperat ! Si ce spunem noi a prosperat , in unele locuri a luat zone intregi in stapinire : incurajat de oameni " cu sufletul mare " , mai intii pe linga santiere , apoi pe linga blocuri , scoli , UM , policlinici si spitale ( ?!? ) , pe linga fabrici de tot felul , prin spatele magazinelor si bineinteles pe la colturi de strada unde sint hraniti de niste " doamne " !   
   Dar niciodata , sau atit de rar incit ne pare ca niciodata , in casa ! Ei bine nu : afara , sa-l pupe copiii in bot este foarte bine , afara sa doarma pe unde apuca ( iarna ii mai dau eu drumul in scara blocului , insa niste vecini haini si fara suflet il scot ) , afara ca sa-l hraneasca si altii - ca si lor le place , afara fara analize si vaccinuri , afara ca in casa , IN CASA UNUI MARE IUBITOR DE ANIMALE SI IN SPECIAL DE CIINI , FACE MURDAR !
   Iar ciinii , fara vina , s-au inmultit : necontrolat  , nemasurat , nerusinat , nevinovat ! Niste simple animale , au devenit marul discordiei intr-o societate si asa sufocata de contradictii si nemultumiri .
   S-au inmultit atit de tare , ca iti vine sa crezi ca pe linga porci , pui , vaci si altele , importam si ciini !
   Un grup de cetateni galagiosi - dar iubitori de ciini - tipa de mama focului intru salvarea patrupedelor indragite : este dreptul lor !
   Un grup mult mai restrins , de indiferenti , cer eutanasierea canidelor : este dreptul lor !
   Majoritatea autoritatilor locale , nu iau nici o masura , ignorind binele celor multi din cauza zgomotului facut de cei putini : este dreptul lor ?
   ONG specializate pe ciini , ii muta periodic dintr-un cartier in altul , in asa fel incit peste noapte vezi ca nu mai poti iesi din casa : este dreptul lor ?
   Iar noi , cetatenii , traim in continuare printre ciini , rahati de ciini si gunoaie : este obligatia noastra !
   Pentru ca una sau mai multe asociatii pornite odata cu scopuri laudabile dar ajunse astazi la interese financiare , reusesc sa aduca actrite afanisite ( majoritatea romanilor s-au mirat : mai traieste ? ) si isterice , autoritatile au primit cel mai bun motiv : decit sa ne arate Europa cu degetul , mai bine nu reactionam ! Dar sa te arate Japonia cu degetul este bine ? Dar sa umble liberi pe strada vectorii multor boli , este bine ? Dar sa cheltuim resurse cu ciinii si nu cu copiii , este bine ? Sau cu batrinii ?
   La recent incheiatul fiasco numit referendum , ar fi trebuit pusa inca o intrebare , privind soarta ciinilor fara stapin .

   Sint curios , daca raspunsul zdrobitor majoritar ar fi fost pentru eutanasiere , iubitorii de ciini citi ar fi luat in casele lor ?


Un comentariu: