Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 septembrie 2012

Memento mori

   Armstrong


   Astăzi propunem o pauză , viața nu-i compusă doar din politic și economic ; pe lîngă ce ne arde la buzunar sau stomac , ne mai arde cîte ceva și la suflet .
   Așadar , Armstrong : un nume mare , purtat de uriași , un nume sinonim multa vreme cu o inimitabilă trompetă însoțită de o la fel de inimitabilă voce ! Uluitor ce poate face talentul ! De-a dreptul incredibil harul acestui analfabet muzical dăruit de Dumnezeu , ascultat și astăzi cu sfințenie : King Louis , unic și irepetabil !
   Dar celălalt Armstrong , Neil , ajuns de curînd lîngă rege , n-a fost un uriaș ? Ba da , și el a fost un gigant , un moment al istoriei și chiar dacă a trăit retras , nedorind publicitate ( ca Buzz Aldrin ) , faimoasele-i cuvinte " un pas mic pentru om , un salt uriaș pentru omenire " rămîn memorabile !   
   Bun , aștia-s doi .... și al treilea ?
   Al treilea purtător al ilustrului nume , ne-a părăsit și el , dar nu s-a dus ca primii doi printre stele , ci a coborît de acolo ! Ca marea majoritate a sportivilor , și Lance a aflat că aceștia , spre deosebire de oamenii obișnuiți , mor de două ori : prima dată în picioare ! Pentru cei mai mulți sportivi , momentul este anonim ; cîțiva , cei mai buni , cei faimoși , cei cu adevărat mari , n-au parte de acest anonimat , iar trecerea lor la statutul de " fost " se face cu fast , festivități , diplome , medalii și o ultimă ocazie de a mai scoate un ban .
   Însă Lance A , paradoxal , are parte de o " retragere " ieșită din comun : deși fără festivități , lacrimi și îmbrățișări , evenimentul are parte de o mediatizare ce depășește toate cele șapte Tours la un loc !    
   Lance A , marele , învingătorul , luptătorul , se ... dopa ! Adică , ne fura ! Ne fura pe noi , spectatorii , care l-am privit și admirat , i-a furat pe copiii ce s-au apucat de ciclism după ce l-au vazut pe el pedalînd , și-a furat probabil și sponsorii : dar asta nu-i destul , foștii colegi au căpătat curaj și au început să povestească ! Se pare ca Lance A nu făcea parte din sistem , Lance A a creat sistemul ; Lance A era sistemul , hotărînd și pentru ceilalți ce este bine și ce este rău ; cine n-a fost de acord a trebuit să plece , adică cine era corect și cinstit nu avea ce căuta în marea înșelătorie !
   Ce politică , doamne ce politică ni se spune că a dus Lance A !
   Dacă s-a dopat ori nu , noi nu putem ști , așa că avem încredere în autorități , mai ales că învinuitul se pare că refuză să se apere . Cum spuneam , avem încredere în autorități : dar putem avea încredere în autorități ?
   În laboratoarele care acum mai mult de 10 ani l-au găsit pozitiv dar au închis ( de ce ) ochii ?
   În Uniunea Ciclistă Internațională ( UCI ) care a mușamalizat probe pozitive după ce a fost sponsorizată cu sume substanțiale tocmai de Lance A ? 
   In comisarii trimiși să recolteze probe , comisari care sigur știau că primesc probe măsluite ?
  Am avut încredere o dată în toți și ne-au înșelat-o , acum de ce ne-am încrede din nou ? Doar pentru că a izbucnit un scandal ce îl va impiedica pe Lance A să intre în politică ? Poate cel mai bine este să întoarcem spatele , chiar știind că sîntem păcăliți : s-a încheiat încă un tur al Spaniei , mult mai spectaculos decît tot ce am văzut în ultimii ani , urmează alte curse , iar dacă ei ne fură frumos n-avem a ne plînge .
   Pentru cei mai pretențioși , ținem să anunțăm că într-o săptămînă începe Marele Premiu de Snooker de la Shanghai .

   Ω

   Dar  dacă și O'Sullivan se dopează , că prea este bun ?





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu