Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 septembrie 2012

De ce mi-e dor de Sabin Gherman ! ( IV )

Tigani si tigani


   Isi mai aminteste cineva de Sile Dinicu ? Dar ca era nepot al lui Grigoras Dinicu ? Ne spune asta ceva ? Sa incepem cu partea urita a lucrurilor : erau tigani ! Si Ion Voicu tot tigan a fost , chiar daca a cintat pe Stradivarius . Si Jean Constantin , tot tigan a fost ! Si Stefan Razvan , domnul Moldovei ( vezi Razvan si Vidra ) , tot tigan a fost !
   Asadar , cind spuneam ca tigani buni nu exista exageram in mod voit : exista si nu putini . Se pierd insa in multimea de .... rai .
   Cine nu a ascultat Hora Staccato , Caruta postei sau Sirba in caruta nu stie ce a pierdut : sint minunate , sint vii , sint moderne , sint ritmate si mai ales sint apropiate , sint ale noastre ; incercati si nu ve-ti regreta !
   Bun , au fost tigani si ne-au incintat ! Oricind , orice vorbitor de romana si-a scos palaria in fata lui Jean Constantin , sau a altuia de talia lui ; si in fata sportivilor si a tuturor celor ce au facut / produs / realizat ceva frumos sau iesit din comun cu resurse limitate ! Sa nu uitam , cazan de tuica asa cum face in tigan nu mai face nimeni  : si cum stiu ei sa sudeze cuprul doar prin ciocanire si totusi sa reziste la presiune . Si sa ne amintim de fierarii tigani , aia fara pic de carte , care stiau sa caleasca otelul ( sa-l caleasca de adevaratelea , nu ca Ostrovski ) citind temperatura in culoarea materialului , fara termometru : si care nu dadeau gres ! Si de " bijutierii " tigani , capabili sa faca orice reparatie migaloasa pe genunchi , la marginea drumului , ajutindu-se de numai citeva scule : vi-i mai amintiti ? Se stringea lumea ca la urs ( asta e , tot tiganeste ) sa-i priveasca lucrind ! Bravo lor !  
   Unde au disparut oamenii astia ? " Unde s-au dus , unde-au apus , anii de sus ai gloriei lor " ? Oare chiar nu mai sint ?
   Ba da , exista cu siguranta , dar intr-o epoca a consumului si consumabilelor nu-si mai au locul . Iar locul lor , de nomazi muncitori , este luat de  tiganii moderni , cei ce vor dintr-o data totul ! Si pentru asta calca totul in picioare , uitind ca bunul Dumnezeu trage la un moment dat o linie si face socoteli : oriciti bani ar avea , de oricita publicitate s-ar bucura , ramin de fapt neschimbati , asta este blestemul lor !
   Blestemul nostru este ca televiziunile i-au transformat in vedete ! O " doamna " , cu nume religioso - botanic , a inteles ca proaspetii imbogatiti jinduiesc dupa publicitate si s-a hotarit sa le-o ofere : bineinteles , a functionat legea economica a cererii si a ofertei ! Si iata cum , pe un post TV cu acoperire nationala , cinci dupa amieze pe saptamina , intre 17:30 si 19:00 , emisiunea era acaparata de personaje tuciurii si vocale : pentru echilibru , aparea si o duduie ultra , super , extra , ce zicem noi , exagerat de siliconata ! Totul pigmentat cu glumite atit cu , cit si fara perdea , si succesu-i gata !  
   Bineinteles ca in fiecare emisiune se " reproducea " si cite un tuciuriu , lalaind de zor despre viata lui , dusmanii lui , gagica lui , banii lui ( ce mai , toate ale lui , numai despre inaltimea lui nu vorbea ! ) , in spate niste fatuce mai dezgolite framintau din solduri mai ceva decit la Stambul iar CNA baga de seama ca intr-o seara un post cu acoperire cel mult judeteana nu a acordat dreptul la replica nu stiu cui ! Va inchipuiti ca prezenta aproape zilnica a unor personaje lalaitoare s-a facut de amorul artei ? Noi asa am vrea sa credem , iar cine gindeste diferit ... Honi soit qui mal y pense ! Si totul in numele rating-ului !
   Unii oameni s-au facut mai oameni , altii si mai si ! Bineinteles ca emisiunile de acest gen , in combinatie cu splendidele concursuri intelectuale de pe alte programe ( Epilate contra Neepilate , Siliconate contra Nesiliconate ) n-ar fi reusit atit de deplin daca nu aveau ajutorul rubricilor de sport , stirilor de la ora cinci si al scolii !
   Ei bine , rubrica sport a oricarui post de televiziune , nu este decit o mizerie fara semne de punctuatie ; ascultati cu atentie spusele specialistului si va ve-ti ingrozi : o singura propozitie se intinde de la un capat la altul al rubricii , fara virgule , fara puncte , fara intonatie , intrerupta cind si cind de un horcait disperat in cautarea aerului ! Bineinteles ca nu are importanta , si nici un om cu scaun la cap nu asculta ce se spune la rubrica sport : stim cu totii ca este vorba despre
" latifundiarul din Pipera " , despre echipa lui , jucatorii lui , masinile lui , pomenile lui , bisericile lui , lecturile lui , credinta lui ( da , da : toate ale lui ) ! 
   Stirile de la ora cinci le-ati urmarit vreodata ? Va rog incercati , este cea mai buna explicatie , insa nu se poate face nimic : rating-ul este rege !
   Iar scoala , ne ve-ti intreba , scoala ce amestec are in toata povestea asta ? Simplu : scoala , lasata de izbeliste de guvernanti , ajunsa o bataie de joc , oferind salarii atit de mici incit nu mai atrage decit pasionatii sau ratatii , ei bine scoala n-a putut , de fapt nici n-a incercat sa explice copiilor ca ce se da la TV sint ineptii de la un capat la celalat ; ca sa explice asta , trebuiau mai intii sa inteleaga domniile lor , cei care are fredonau manele .
   Efectul asupra societatii in ansamblul ei se vede acum : se vede cum se poarta romanii , cum se imbraca , cum vorbesc !
   Credeti domniile voastre , scumpi conducatori , ca efectul este reversibil ? Credeti ca ce s-a stricat in 20 de ani se mai poate repara in 40 ? Dupa ce a-ti asistat si chiar a-ti pus umarul la distrugerea scolii , dupa ce a-ti participat cu inflacarare la coborirea nivelului educational la nivelul domniilor voastre , dupa ce
a-ti muncit din greu la " clanizarea " , " tiganizarea " , vinzarea si batjocorirea acestei tari , aveti obrazul sa acuzati strainatatea ca ne trateaza cum ne trateaza ? Au tiganii partea lor de vina , dar pentru ce fac acum , conducerea post '89 este vinovata , nu ei !  
   Aveti puterea de a schimba ceva ?
   Puteti lasa la conducere oameni competenti ?
   Puteti renunta la politizarea posturilor bugetare ?
   Puteti intelege ca un singur leu investit in invatamint se intoarce in circa 15 ani impatrit ?

   Desi credem ca raspunsul este negativ , mai intrebam odata : puteti ?





   Ω



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu