Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 iunie 2013

Cică - De nevoie , spre republica parlamentară !

  Frica păzește bostănăria !

   Uitînd că își dorește cu disperare postul "marinarului" , președintele PNL se zbate să-i pună cît mai multe piedici actualului președinte , de parcă acesta ar fi veșnic ! Îl anunțăm pe această cale că președintele României , Traian Băsescu , nu este ales pe viață , că mai are puțintel și va intra cu nesuferita-i hăhăială în istorie , lăsînd liber un scaun pe care vor dori (probabil) mai mulți candidați să se cațere ! 
   Mai mulți , da ?
   Mai mulți !
   Nu doar domnul Antonescu !
   Ei bine , amnezia viitorului , îl împinge pe mai sus numitul să dea o nesperată mînă de ajutor PSD-ului , ajutînd la minimizarea și împuținarea funcțiilor funcției prezidențiale : dacă acest lucru le reușește , PSD-ul îl va susține pe aliatul contra naturii în cursa pentru obținerea unui post pur decorativ , dacă nu va reuși , tot PSD-ul va constata că organizațiile județene cer un candidat propriu iar actualul președinte al senatului va rămîne cu buza umflată !
   Speranța noastră este ca planul să le reușească și , în sfîrșit , România să iasă din zodia președintelui mesianic , a OMULUI care știe și face și ne învață !
   Toată disperarea ciudatei alianțe de a distruge pîrghiile puterii actualului președinte nu face altceva decît să ajute viitorul democrației autohtone !   
   Numai așa vom putea intra în normalitate , numai așa parlamentul își va putea face datoria , numai așa vom scăpa de fantoma conducătorului atoateștiutor și atotcunoscător , numai așa vom scăpa de ambiguitățile legislative care ne grevează încă viața politică !
   În naivitatea noastră , am crezut că putem importa democrația de un anumit tip (sau model) : istoria și viața ne arată fără milă că lucrul ăsta este imposibil , că nu putem condensa sutele de ani de experiență democratică și legislativă (de exemplu) britanică în doar o generație și că trebuie să ne construim propriul drum , dînd și în gropi , dînd și cu capul de diverse praguri , tinzînd însă spre modelul de democrație ROMÂNEASCĂ , cea care ni se potrivește !
   Fără importuri sterile !
   Fără experiențe străine !
   Fără idei altoite pe un trunchi pe care nu-și au locul !
   Zbătîndu-ne însă permanent să învățăm din experiența altora , în încercarea de a greși mai puțin !

   Ω

   Așadar , în rezumat : ne bucură acțiunea USL-ului pentru că din greșeală ne duce în direcția cea bună !
   Încheiem , ca de obicei , cu o întrebare : putem face astfel încît dezvoltarea și consolidarea democrației românești să dureze mai puțin decît cea britanică ?


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu