Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 iunie 2013

Mic tratat de deznaționalizare

   Baroni , prinți sau regi ?
 
   În ultima vreme , clasa politică românească , în lipsă de alte subiecte mai importante , epuizînd toate problemele acestei țări , s-a apucat de tocat mărunt mărunt ultimul lucru care ne mai lipsea !
  
   Povestea seamănă izbitor cu un banc de pe vremuri , un banc al cărui erou era nemuritorul Bulă : la școală , învățătoarea (Tovarășa) îi întreabă pe copii ce știu ei că le-ar mai trebui prin casă ; Ionel spune că ai lui ar vrea să-și ia o mașină de spălat , Gigel că părinții lui strîng bani de Dacie , etc , etc ; doar eroul nostru Bulă , contrar obiceiului , tace mîlc ! Tovarășa , face greșeala de a-l întreba și pe el același lucru , întrebare la care , răspunsul vine năucitor !
   - Nouă Tovarășa , nu ne mai trebuie nimic !
   Învățătoarea , știind situația grea a familiei Bulă , insistă :
   - Cum așa Bulă , chiar nimic ? Și de unde știi tu așa de bine ?
   La care , genialul nostru erou național , cu arhicunoscuta-i naivitate vicleană , răspunde :
   - Aseară , am auzit-o pe mama spunîndu-i tatii "fiita aia mare e borțoasă" !
   În clasă , stupoare! Și Bulă continuă :
   -  Iar tata a zis "asta ne mai lipsea" !
 
   Ei bine , exact ca în bancul de mai sus , pentru că le aveam pe toate , doar regionalizarea ne mai lipsea ! Presupunem că peste un timp oarecare , atunci cînd lucrurile fi-vor definitiv bătute în cuie , vom afla (fără surprindere) că stăpîna noastră Uniunea Europeană , nici o clipă nu s-a gîndit să ceară reorganizarea administrativ teritorială a României și , că totul s-a întîmplat din cauza unei greșeli de traducere ! Nu zîmbiți , n-ar fi prima dată !
   Însă , în cazul în care se întîmplă să se redistribuie puterea în țară , să vedem ce se obține : avem astăzi un număr de stăpîni de județe . Acești porecliți "baroni locali" vor fi oarecum împinși în spate (dar nu în linia a doua) trebuind să facă loc în fața publicului ce-i așteaptă cu aplauze generoase , prinților locali ! Să fim cinstiți : cînd un (să zicem) Nicușor Constantinescu va stăpîni județele Constanța , Tulcea , Vrancea , Buzău , Galați și Brăila (ar putea fi și Ialomița , după unele păreri) va putea discuta altfel cu centrul ! O astfel de regiune poate declara război Bucureștiului fără nici o teamă ! Vă par puternici baronii locali ? P'țintică răbdare mon cher , p'țintică răbdare , să vedeți drăcie ce va să vie ! Mai ales pentru că prinții astfel născuți , nu vor putea exista fără sprijinul interesat al actualilor baroni : și abia atunci vom înțelege noi toți diferența dintre gașcă și camarilă !
   Și nu uitați : forma aceasta de organizare nu este tradițională pentru România . Nici cu întoarcerea la plășile și plaiurile antebelice n-am fi fost de accord deși ar fi avut o logică istorică , administrativă și chiar literară 
"Pe-un picior de plai ,
Pe-o gură de rai ..." ,
dar de ce revenim la forma României sovietice ? Și dacă tot o facem , ce ne mai ciondănim atîta degeaba ? Uite aici soluția de-a gata ! De ce nu este bună asta și este cea propusă de actuala putere ? Exceptînd unele denumiri , regiunile și raioanele de sovietizare erau mai apropiate de interesele istorico-socio-economice ale țării ! În schimb , vedem că mulți se zbat să dea o formă nouă unei hărți oricum incomplete .
   Mai bine să ne întoarcem la monarhie și la propunerile de reorganizare ale comisiei conduse de Simion Mehedinți ?
   De ce nu ?


   Am avut în guvernul Boc niște păreri , auzim acum din partea noii guvernări alte trăznăi , toate problemele au fost rezolvate așa că nu a mai rămas decît cea a numelor și capitalelor (Constanța va face frumos pe lîngă Brăila și Prahova va veni cu ploconul la ... Călărași) viitoarelor regiuni : așteptăm cu nerăbdare , ba chiar cu curiozitate să vedem-auzim o țărancă din Fundu' Moldovei recomandîndu-se ca fiind din ... Regiunea Nord Est , sau Nord Moldova sau mai știu eu ce năzbîtie le trece unora prin cap ! Auzi problemă , asculți și-ți stă mintea-n loc : pe domniile lor le doare că Dunărea de Jos nu este o denumire suficient de populară ! Superbă înțelegere a problemei , n-avem ce spune : mai ales că Dunărea de Jos chiar înseamnă ceva (spre surprinderea zișilor specialiști) într-o bună parte din țară !
   Dar înțelepții noștri împărțitori de teritoriu , au aflat vreodată ce rivalitate există pe plan local între Arad și Timișoara ? Și că nu este bine să fie în aceeași regiune pentru că (neoficial) s-ar tot împiedica una de alta ? Știu docții noștri specialiști în toate cele și străluciții lor consilieri că în '68 ? , în prima variantă de revenire de la regiunile sovietice la județele tradiționale , așa cum o cerea bunul simț economic Brăila făcea județ comun cu Galațiul ? Și că autoritățile comuniste au renunțat la prima variantă "fabricînd" rapid un nou județ (Brăila) tocmai din cauza rivalității locale ? Iar acum veniți cu o regiune în care intră amîndouă plus Tulcea ?
   Plus Constanța ?
   Plus Vrancea ?
   Plus Buzăul ?
   Mai lipsește Bihorul !
   Nu-mi spuneți că Bihorul n-are ce căuta aici , că n-are nici o logică etc , etc , fiindcă nici alipirea asta artificială nu are nici un chichirez afară de acela de a obține o ciudățenie sintetico administrativă !
   Cît despre denumiri ... de ce Doamne iartă-mă trebuie să inventăm noi altele cînd "Limba veche
și-nțeleaptă" deja le are , nu pricepem ! De ce nu ne folosim (dacă tot vrem) de regiunile istorice , de legăturile solide create în sute de ani și inventăm niște monștri administrativi , nu putem înțelege ! De cînd se pricepe atît de bine orice ales al găleților din plastic și al țuicii de la birt (pardon , de la bar) la administrație și economie ? Să fie promovarea unei noi împărțiri administrativ – teritoriale o treabă asemănătoare cu promovarea secretarei în parlament ? Dacă da , gata , am tăcut !
   Dar dacă nu ... ?
   Pînă acum , tot ce am discutat noi aici , a fost o glumă față de adevăratele probleme generate  de inutila și proasta regionalizare ! Adică ...
 
   Primo – orice nouă împărțire administrativ teritorială a României nu se poate face fără a ține cont de pretențiile maghiarilor privind Ținutul Secuiesc ! Nu sînt ei vinovați de această stare de lucruri , ci puterea de la București , putere care ori s-a folosit de etnicii maghiari (nici vorbă că lor nu le-ar fi convenit să fie folosiți) ori a considerat că providența ni i-a așezat ca pe tavă în centrul țării tocmai pentru a-i putea noi pedepsi mai bine (că doar de aia sînt unguri , nu ?) ! Regimul comunist le-a dat o falsă libertate , puterea post comunistă persistă în greșeala de a se plasa permanent pe poziții de forță : iar din această cauză , pentru români ei sînt bozgori , boangheni , etc , etc (de regulă împuțiți) , iar românii pentru ei sînt opincari ... și ne oprim aici ! Din aceste jigniri nu cîștigă nimeni nimic , ca de obicei , toată lumea pierde !
   Sub masca alianței politice cu UDMR guvernele române au dus politica lui VC Tudor care în insolenta-i inconștiență nu știe și nu poate decît să semene vînt : mă tem ca noi să nu culegem furtuna !
 
   Secundo – această nebunie de reorganizare are să dezechilibreze și mai puternic România din punct de vedere economic : se aude că Mercedes ar vrea să "relocheze" (ce ciudat sună !) fabrica din Ungaria (Kecskemet) ... unde credeți ? În România ? Nu , nici gînd , ci undeva în Banat ! Lăsînd la o parte faptul că pare doar o simplă amenințare la adresa guvernului Orban , notați vă rog că și așa zișii noștri jurnaliști au preluat și publicat zvonul ca atare : în BANAT ! Dacă nu-i este cuiva clar că odată cu regionalizarea , dezechilibrul economic românesc se va accentua , atunci acesta este sigur membru al guvernului sau al alianței aflate la guvernare ! Investitorii vor avea clar posibilitatea să aleagă regiunea de dezvoltare dorită : eu unul sînt convins că Mercedes vrea să-și deschidă o fabrică în regiunea de Nord Est , probabil la Botoșani !

   Tertiose petrec lucruri pe care și orbii le văd și surzii le aud și imbecilii le pricep ! Guvernele noastre însă , n-au timp pentru prostiuțe din astea , ele au treburi importante , cum ar fi îmbogățirea regilor asfaltului , ori ai pădurilor , ori ai fierului vechi sau pur și simplu ai legumelor ! Guvernul României (că a fost al unui profesor , al unui ciclop sau al unui procuror) n-a înțeles NICIODATĂ că prințul Charles nu vine în România ci în TRANSILVANIA , probabil chiar în ARDEAL din moment ce a făcut potecă la invitația prietenului său contele maghiar ....

   Guvernul central , prin autoritățile lui plătite de noi , s-a deranjat să se supere pe o reclamă care rîdea de "niște țărani" însă nu vede nici un inconvenient în cele care clamează sus și tare superioritatea Ardealului față de celelalte regiuni ale țării (din inima Ardealului , ca în Ardeal , etc , etc) de la brînză la bere , de la apă la pateu . Propaganda asta deloc subtilă este insesizabilă pentru autoritățile române , faptul că tot ce este "ardelenesc" este musai foarte bun nu spune nimic guvernului nostru . Dacă toate astea vă par simple coincidențe sînteți naivi !
   Același guvern central , ocupat pînă peste cap cu căpătuirea clientelei politice , nu are ochi să vadă și nici urechi să audă tendințele din ce în ce mai centrifuge ale transilvănenilor : și atenție mare , nu ale maghiarilor , ci ale românilor de peste munți ori de dincoace de munți (funcție de poziția geografică a respectivului) ! Ar fi suficient să-și pună secretarele viitoare parlamentari să bîntuie internetul pe alte forumuri decît cele de "life style" și bîrfe și , să le ceară să le facă un rezumat (adică să le scrie pe scurt – nu prescurtat) ce se discută și cît de încîntați sînt transilvănenii de conducerea de la București ! A propos , oamenii uită că în fiecare guvern au fost și transilvăneni , chiar prim miniștri : de vină este numai și numai Bucureștiul cu aerul lui levantin și otrăvit !

 
   Ținînd cont de scurta expunere făcută în cele trei puncte , viitorul nu sună deloc bine : pentru o falsă putere completată cu niște reale venituri și o masivă și deloc benefică supra birocratizare , clasa politică românească , gîndind cum îi este obiceiul pînă la fix vîrful nasului , se joacă cu focul ! Se joacă cu focul , de parcă SRI-ul nu i-ar informa în legătură cu ce se petrece în țară : de la kultura la cluburi sportive
   Dacă actualele tendințe centrifuge ce se manifestă în Transilvania acum , vor căpăta la un moment dat o direcție secesionistă (vezi Sabin Gherman) , șefii de partid ai regiunilor în cauză credeți că vor lupta pentru puterea centrală ? Sau vor încerca să se așeze în fruntea noului curent (dacă acesta va fi suficient de puternic) ? Oportuniști cum îi știm , ne este teamă să dăm un răspuns acestei întrebări ! Amintiți-vă pamfletul/strigătul/nemulțumirea celui mai sus citat : dacă nu știți despre ce este vorba , citiți sau recitiți !
   Îmboldiți de etnicii maghiari , transilvănenii , sperînd că o autonomie lărgită (să nu-i spunem federalizare) va genera  un plus de bunăstare , va mărita fetele bătrîne și va aduce tuturor potul cel mare la Loto , vor deveni principalii dușmani ai statului centralizat așa cum există el acum , crezîndu-se în mod absurd superiori tuturor celorlalți români !
   Probabil că mulți ar fi încîntați cu apelativul transilvănean sau ardelean în locul celui de român ! 
   Știm că sună apocaliptic , însă sperăm că evangheliile știu bine ce spun :
nimeni nu este profet în țara lui !
 
  
 
   În încheiere , ca de obicei o întrebare : a auzit cineva din conducerea statului român vorba aceea care zice că Europa se termină pe Carpați ?
   Dacă nu (greu de crezut) o aud acum !
   Dacă da , să ne explice ce înseamnă !
   Vreți ?
  Puteți ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu