Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 iunie 2013

Entr'acte - Qin sau mica noastra prietenă 中国

  De văzut

   Se află în București de cîtva timp , o expoziție .
   Interesantă pentru cei interesați de acest tip de cultură (nu puțini dar insuficienți ca număr), interesantă și pentru cei interesați de bifat evenimente culturale (cei care au stat trei zile la Paris și știu Louvre-ul ca pe propriul buzunar - Musee d'Orsay nu se mai pune) , interesantă și pentru toți ceilalți (mulți , cum este și normal) : așadar , interesantă ca mesaj istoric , cultural ori doar ca o simplă curiozitate ce merită timpul consumat prin unicitatea și faima ei mondială !
   Vorbim , bineînțeles , despre

 
   Numele expoziției este ales foarte înșelător și comercial , deoarece majoritatea exponatelor n-au nici în clin , nici în mînecă cu armata mai sus pomenită , însă ... însă selecția variată de piese (atît ca materiale cît și ca tehnici și perioade) te ajută să treci asta cu vederea ! Multe bronzuri interesante , dovedind nivelul ridicat atins de meșteșugarii chinezi acum multe mii de ani (nici astăzi nu este ușor să torni piese dintr-o singură bucată de cîteva zeci de kilograme de bronz) , ceramică , jad , minunatul porțelan pictat în cele mai neașteptate combinații , deasupra tuturor tronînd reprezentanții incredibilei armate de teracotă !
   Trebuie să apreciem aerul elegant al prezentării : fără elemente sau texte care să plictisească un nespecialist (așa cum sîntem cei mai mulți) dar și cu suficient roșu imperial cît să arate bine dar fără să irite ochiul prin exces !
   A propos de armată : cele "numai" cinci piese deplasate la București încearcă să facă sumarul extraordinarului site de la Xi'an : sarcina este absolut imposibilă , lucrul ăsta fiind de înțeles pentru cine a văzut soldații in situ sau măcar într-un documentar extins , însoțit de explicațiile de rigoare ! În caz contrar , amploarea originalului nu poate fi apreciată ! Chiar și așa , ne putem face o părere despre ISTORIA Chinei : adică , despre cea mai lungă istorie neîntreruptă din lume (vorbim aici de circa patru mii de ani de cursivitate atestată) .
   Chiar dacă celor mai mulți dintre noi nume ca Qin (CIN - primul împărat - de unde se pare că vine și unul dintre numele REGATULUI MIJLOCIU  (中国) , Ming , Tang nu ne spun nimic sau aproape nimic , merită să consumați (nu să pierdeți) puțin timp vizitînd expoziția deschisă în holul mare al Muzeului de istorie a României (pour les connaisseurs "la Poștă , vis a vis de Cec-ul mare", pentru ceilalți acolo unde-i statuia aia de prost gust , aia cu zoofilul) : mai ales că vrem nu vrem , este combinată cu vizitarea modestului Lapidarium dar și a Tezaurului (atențiune - aici puteți vedea obiecte pe care le-ați întîlnit doar în manualele de istorie) !
   Ca să scurtăm povestea : curaj , duceți-vă la muzeu !
   Merită din plin !

  Ω

    V-am convins ?
   Dacă DA , ne bucurăm !
   Dacă NU , insistăm : puțină cultură n-a omorît încă pe nimeni !
   Sau da ? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu