Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 iunie 2013

Orient Express-ul la clasa a treia


 
Care-i problema ?
 

   O zi solemnă : dacă memoria nu ne înşeală , aşa a hotărît nenea Iancu să-şi boteze o schiţă legată de politica făcută fără cap ! Fără a fi una dintre capodoperele haimaneleşteanului nostru stimat , pentru cine vrea să asculte , respectiva schiţă spune o poveste interesantă : bineînţeles că prezenţa căii ferate este întîmplătoare , fiind ea atunci doar nouă şi – din această cauză – atrăgătoare !
   Aşadar , trenul face o haltă din greşeală şi din ambiţie : la fel şi noi , în cele ce urmează …

   Care va să zică , pentru o singură zi solemnă , cu fanfară , pupături , discursuri şi strîngeri de mînă , merită făcut orice efort !
   Ce fi-va după , Dumnezeu cu mila !
   Cam aşa se petrec lucrurile în mintea primarului unei urbe româneşti de sfîrşit de secol XIX şi , se pare , cam la fel se petrec şi după aproape 150 de ani : cu diferenţa că , dacă atunci nenea Iancu rîdea de un primar , astăzi ar fi plîns de o ţară ! În mod suspect , "onorabilii" noştri conducători continuă să se comporte cel puţin ciudat : am înghiţit toate porcăriile imaginabile şi toate jignirile inimaginabile pentru ziua solemnă din 2007 !
   ŞI ?
   Şi mai departe ?
   Şi dacă trenul Occident – Orient circulă şi Via România , noi (adică noi toţi şi Ţara) , cu ce ne alegem ?
   România ce a cîştigat , ce cîştigă , ce va cîştiga ?
   Dar cetăţenii ei ?
   Doar acel înscris ?
   VIA ?
   În acest tren de lux , numit Uniunea Europeană , noi ne-am zbătut să ne căţărăm din mers , fiindcă nu aveam bani de bilet ! Şi oricît am fi strîns cureaua , nici în 10 ani n-am fi adunat suficient ! Dar noi , nu şi nu , că vrem cu UE – xpress : şi atît am plîns şi ne-am dat cu fundul de pămînt , că pînă la urmă ne-au luat şi pe noi !
   Dar cum călătorim , este o altă poveste : într-un tren de lux , deşi nu ne-a forţat nimeni , noi am căutat , găsit şi populat imediat clasa a treia ; deşi conductorul nu ne-a dat peste mîini , nu mergem la vagonul restaurant , ci mîncăm din traistă ; cu mersul la toaletă este mai greu , fiindcă cineva a furat hîrtia igienică (săpunul nu ne foloseşte , hîrtia însă da) .
   Ce să mai vorbim , greu pe calea ferată : şi încă avem noroc , că ne lasă la clasa a treia , că după cum merg lucrurile , inventatorii drumului de fier ne vor trimite pe tampoane – în speranţa că prin cădere vom dobîndi un gît rupt !
 
   Nu sîntem departe de acel moment !
   Şi de ce ?
   Pentru că am fost încurajaţi să confundăm democraţia cu libertatea fără limite şi libertatea cu anarhia ? Da , şi pentru asta !
   Şi pentru că la noi se mai moare de tuberculoză ? Şi pentru asta !
   Şi pentru că la noi încă se moare la naştere ? Şi pentru asta !
   Şi pentru că la noi diplomele de studii nu se obţin ci se cumpără ? Şi pentru asta !
   Şi pentru că la noi cîinii umblă liberi pe străzile tuturor oraşelor ? Şi pentru asta !
   Şi pentru că sîntem atît de mitocani încît se feresc toţi de noi ? Şi pentru asta !
   Şi pentru că , şi pentru că , şi pentru că … ? Da , pentru toate astea : pentru că sîntem neciopliţii lumii civilizate , pentru că sîntem izvorul nesecat de infractori şi curve al lumii civilizate , pentru că sîntem o ţară de cazuri sociale care scotocesc în gunoaiele lumii civilizate aşa cum facem şi acasă , pentru că sîntem lipsiţi de cuvînt , şi de onoare , şi de demnitate şi de maniere şi în final de MINTE !
   Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume , li s-a spus RRomânia !
 
   Îi mulţumim lu’ tov’ Iliescu şi alor lui , îi mulţumim lu’ dom’ Băsescu şi alor lui , Ponţilor şi Videnilor şi Constantineştilor şi ciclopilor , pe scurt , mulţumim întregii clase politice care şi-a făcut un ţel din a nu finanţa cultura , educaţia şi sănătatea !
   Mulţumim pentru corupţie !
   Pentru sărăcie !
   Pentru tot şi toate !
   Mulţumim că am mai pierdut un tren , mulţumim din inimă partidelor !
 
   Carne de cal în loc de carne de vită ?
   Şi care-i problema ?
   Am dat noi cu pietre după Orient Express (şi i-am spart geamurile) , ce mare brînză să dăm şi după UE-xpress !
   Care-i problema ?
   Şi ce dacă sîntem proşti , murdari , needucaţi , nespălaţi , zgomotoşi şi găinari !
   Care-i problema ? 

 Ω 
 O întrebare de final :
CARE-I PROBLEMA ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu