Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iulie 2015

Guvernul ca o scurtătură

   La mâna experților?


   Guvernul a aprobat înființarea unui consiliu pentru supravegherea macroprudențială! Anunțul a fost făcut în urmă cu fix o săptămână, adică pe 22 iulie 2015. Până aici, lucrurile nu par a deranja pe cineva! Însă ... iată ce se spune despre nou înființata autoritate, chiar de către autorii și inventatorii ei:

„Potrivit proiectului de lege aprobat, se va constitui Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, şi va funcţiona ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.
Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general,”

   Dacă acest nou organism ar avea rol consultativ, am înțelege nevoia existenței lui prin apelul făcut de către niște nepricepuți (recte guvernul) la cunoștințele și experiența unor guru ai finanțelor și atunci am considera benefică existența lui!

   Dacă acest consiliu, nu are rol consultativ ci decizional și va putea ordona guvernului în materie de finanțe, atunci hai să facem economie la buget și să nu mai organizăm alegeri, să renunțăm la constituirea de guverne și la tot circul însoțitor (jurământ în fața președintelui, etc) și să ne bazăm pe sfatul bătrânilor, cei care pe baza experienței, expertizei și în bună măsură apartenenței politice VOR FI NUMIȚI în respectivul consiliu al înțelepților!
   Așadar, ce rol mai are guvernul dacă altcineva îi ordonă?
   Ce rol mai are parlamentul, dacă altcineva îl învață?
   Ce rol mai au alegerile dacă o mână de oameni poate hotărî pentru noi toți?

   Președinte al acestui nou organism va fi numit guvernatorul BNR: despre Mugur Isărescu avem în general o părere foarte bună, dar cine ne garantează că în viitor, guvernator BNR nu va ajunge un individ cu visuri dictatoriale?
   Cum poate acest guvern inept și infantil să dea pe mâna unui grup format din nouă (9) persoane finanțele României?
   Și când spunem finanțele, spunem de fapt soarta României!

   Ω

   Răspunsuri posibile sunt două:
- guvernul și (încă) primul lui ministru sunt obligați să facă o mișcare ce-i va scăpa de o responsabilitate ce-i depășește
- situația finanțelor românești este atât de gravă, încât se simte nevoia instituirii unei dictaturi financiare, după modelul dictaturilor din timpul republicii Romane!

   Cu părere de rău o spun: după cât au lătrat guvernanții pe tema noului cod fiscal, faptul că-și pun finanțele în brațele altcuiva mă îndreptățește să cred că suntem într-un ..cat de nedescris și că discuțiile generate de noul CF au deschis cutia Pandorei!
   Așteptăm cu nerăbdare și părerea parlamentului!
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu