Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 iulie 2015

Între brânza de Sibiu și pepenii de Dăbuleni ...

   ... sunt cartofii de Lungulețu`?


   De la un timp, nu mai putem cumpăra de la așa zișii producători, decât brânză de Sibiu: am mai spus și cu alt prilej, că orice om normal pricepe că tot județul Sibiu nu poate produce cantitatea uriașă de brânză vândută sub acest nume! Acum, că s-a încălzit vremea, au apărut și pepenii: ciudat, pentru că pepenele verde în România se coace prin august septembrie, nicidecum în iunie! Așadar, sunt pepeni de import - o spune și prețul - vânduți sub numele de pepeni de Dăbuleni!

   Lipsa de imaginație a comersanților români, are și o latură bună, pe care cineva ar trebui să o bage-n seamă: este nevoie de niște mărci autohtone, mărci recunoscute și protejate!
   Așa cum pe vremuri știa tot omul ce e aia brânză de Brăila sau țuică de Văleni, la fel este necesar să se întâmple și astăzi: cu ajutorul autorităților, producătorii de „ceva” dintr-o anumită „zonă” a țării ar trebui să se asocieze, să stabilească standardul produsului lor - materie primă, mod de prelucrare, zonă de proveniență - să înregistreze produsele obținute conform cerințelor și să nu mai permită asfel comercializarea falsurilor! Sunt convins că cei ce preferă telemeaua de bună calitate, vor fi dispuși să plătească unul ori doi lei în plus la kilogram, dar să știe că gustul va fi același indiferent de locul de unde o cumpără!
   Interzicerea comercializării unui produs sub un nume voit greșit, nu ar face decât să ajute creșterea și controlarea calității originalului și ieșirea de pe piață a falsurilor, sau standardizarea lor și intrarea în concurență pe piață: eu unul, mâncător de brânză autohtonă, aș vrea să aflu cum este și cea produsă la Bistrița sau în Bihor, dar cu condiția de a respecta niște standarde verificate și verificabile de produție și zonă de proveniență!

   Ω

   Să fie prea mult pentru autoritățile române, bugetare, care în ultima vreme - din cauza politizării instituțiilor de stat - au devenit niște sinecuri?
   Dacă da, vom continua să avem o piață incontrolabilă, oferindu-ne falsuri și otrăvuri!
   Dacă nu, vom avea cu toții de câștigat, inclusiv producătorii și bugetul de stat! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu