Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 iulie 2015

Drepturi de autor pentru inventatorii democrației?

   Aroganță agresivă: cui face bine?


   Grecia este - iertați expresia - cu un picior în groapă!
   Indiferent de reacția ce urmează în aceste zile, indiferent de reacția creditorilor, indiferent de răspunsul cetățenilor la întrebarea pusă la referendumul fără scop, Grecia este cu un picior în groapă!
   Păcat! Sunt totuși apropiați de noi, am avut de-a lungul timpului contacte multe și legături strânse, mai suntem și de aceeași credință ... simți adică un gust amar când te gândești la bieții oameni!
   Și totuși, când văd cele două vedete „populare” cum se dau în stambă fără cravate, cum plâng ei de mila cetățenilor, cum se zbat ei pentru binele țării, mai că-mi dau seama de ce nu poartă acea „de rigueur” ținută a oamenilor serioși - probabil se tem să nu fie strânși de gât cu accesoriul ce poate deveni ușor ștreang! Păi, se poate să te așezi la masa negocierilor plin de refulări și frustrări, pentru ca mai apoi să te întrebi ce au ceilalți cu tine? Se poate să aștepți dovezi de bunăvoință de la cei care te-au creditat MUNCIND pe brânci, în timp ce tu le bați obrazul că nu-ți mai dau bani?
   Aroganța și infatuarea par a-i împiedica pe liderii greci să gândească limpede!
   Pur și simplu clamează că democrația s-a născut în Grecia (de fapt un rudiment al ei, la Atena) de parcă ar trebui ca toți ceilalți să le plătească drepturi de autor!
   Este o nebunie să crezi că o țară învățată să trăiască pe datorie se poate schimba peste noapte, la fel cum tot nebunie este să-ți închipuiești că se poate schimba ceva, oricât de puțin, fără reforme structurale, dureroase dar pare-se necesare! Grecii care demonstrează astăzi împotriva cererilor creditorilor externi își strigă nemulțumirea pentru viața bună dusă de generațiile trecute și pentru farfuriile (oalele) sparte de acestea în lipsa lor, își manifestă frustrarea pentru că vor trebui să plătească ce au păpat alții fără a se gândi să pună și de o parte! Îi înțelegem, îi credem, dar lumea în care trăim este dură, iar dacă Greciei i s-ar ierta datoriile și greșelile, mâine zece țări europene ar proceda la fel!

   Cu speranța că totuși se vor înțelege și se va găsi o cale de a împăca și capra grecească și varza nemțească, mai spunem doar că actuala criză arată cât de șubredă este în realitate uniunea europeană.
   Șubredă și nerealistă! 

   Ω

   Tot ceea ce se cere acum Greciei, s-a cerut României și altora mai mititei: nu ne-a convenit, dar am executat și s-a terminat - poate fi un bun exemplu pentru apropiații noștri din Balcani!
   Le dorim succes, însă cu conducerea actuală - arogantă, agresivă și infatuată - nu credem să aibă parte de el!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu