Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 noiembrie 2015

Drujba`i soră cu românu`?

   Anglia vâlceană sau Vâlcea englezească?

   Am fost va să zică puțintel prin zona de munte din judeţul Vâlcea: greu de explicat cât este de frumos și de ce este atât de frumos! În sfârșit ... spus pe scurt, locurile sunt destul de greu accesibile, cabane sunt puține, refugii așișderea, locuri de grătar mai deloc, iar transport pe cablu ... parcă nici nu s-a inventat!
   Așadar, tot Bucegii`s de bază!
   Bucegii, bătrânii Bucegi parc natural cu construcții umbrind Sfinx-ul ... iertare, ce VOR umbri Sfinx-ul (mă cuprinsese reveria!).

   Să revenim însă în Vâlcea!
   Locuri nebătute de picior de pantofar, cei câțiva pensionari aflați la tratament nu se încumetă să-și scoată treningurile noi mai departe de marginea stațiunilor și de limita ultimului izvor recomandat, drumeți puțini, marcaje de trasee și mai puține (aproape inexistente), râuri care se lovesc furioase de maluri, păduri seculare ce te țin în întuneric chiar și când este soarele sus pe cer, vegetație abundentă, pâraie formând neașteptate cascade spectaculoase, animăluțe ce se feresc fuga fuga de animalul cel mare numit om ... este cu adevărat o minune, iar cine nu a drumețit prin pădurile și munții Căpățânii, Parâng ori Cozia nu știe ce-a pierdut!

   Frumos, foarte frumos ... dar ... dar nu înțelegem de ce munții și pădurile vin la pachet nu cu drumeți, nu cu pantofari, ci cu drujbari: pentru că și aici, în minunatele păduri de fag, concertul suav și liniștitor al drujbelor te însoțește la tot pasul! Vorba ceea,
 „drujba`i soră cu românu`”!
   Poate părea ridicol, dar dacă nu vezi drumeți nu înseamnă că te plictisești: este un perpetuu dute vino de maşini încărcate cu lemn! Permanent vei găsi camioane mai mititele cărând în spate o încărcătură zdravănă de lemn și în cabină minimum trei ciobănei cu priviri fioroase și bănuitoare! Și, paradoxal, aproape toate aceste maşini (nu zic toate ca să nu greșesc!) sunt cu volan PE DREAPTA dar înscrise în circulație în judeţul Vâlcea! Această armată de transportatori, ca într-o fabulă de La Fontaine, are și un rege, rege care-și poartă mândru volanul pe dreapta și-și etalează cu demnitatea celui sigur de el numărul de înmatriculare,
VL 16 FAG!
   Da, până și numărul de înmatriculare este ales cu schepsis, FAG, pentru că zona este plină de acest minunat lemn tare și roșcat.
   Da, VL 16 FAG este o camionetă de care ascultă toate celelalte utilaje!
   Ca în fabule ...

   Ω

   Nu mă credeți?
   Atunci aflați că VL 16 FAG este atât de tare, încât tot de ea ascultă și enormul camion încărcat cu bușteni până peste poate, camion care nu a îndrăznit să plece în cursă până ce nu i-a dat voie asta mica, VL 16 FAG adică!
   Probabil că din cauza asta ditamai transportul de bușteni (legal, nu ne îndoim!) a stat în poiana bisericii din satul Pietriș cât timp a fost lumină și, a plecat la drum tocmai când s-a întunecat!
   Nu știați că în România cea fără autostrăzi și cu drumuri înguste, se conduce mai bine noaptea?
   Mai ales uriași din ăștia, lungi, lați, înalți și cântărind zeci de tone: DE LEMN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu