Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 octombrie 2020

Congo

   Am mai spus-o și o repet: românii nu au învățat să șofeze și nici nu vor să o facă! Motivele pentru care spun asta sunt multe și evidente dar, nu cumva să-i spui unui român că nu știe să conducă pentru că îl vei supăra foarte tare sau, așa cum spunea cineva, asta echivalează cu o castrare în public! Cum adică, eu să nu știu să conduc? Eu, care am mers și cu mai mult de 200 km/h? Ei bine da, tu nu știi să conduci! Priviți cu atenție drumul sau șoseaua și veți observa fără îndoială suficiente greșeli pe minut pentru a lua multe permise de conducere.

   Dar de ce se întâmplă asta?

   Sunt în opinia mea, două cauze majore:

-          Instructorii și școlile auto se zbat cât să-și vadă clienții trecuți de examen! Mai departe, nu-i mai interesează! Pur și simplu elevii școlilor auto nu sunt pregătiți pentru trafic ci pentru luat examenul! Soluția ar fi mărirea numărului de ore, licențierea instructorilor auto în urma unor examene riguroase. Examen de traseu, îndemânare, noapte și drum național sau autostradă. Dar, problema cea mai mare rămâne, adică instructorii auto a căror principală preocupare pare a fi vorbitul la telefon din poziția tolănit. Apoi, ar trebui diferențiate învățatul, examenul și permisele pentru cutie manuală și cutie automată: ce-i ce conduc ambele tipuri de mașini înțeleg ce vreau să spun. Este clar din trafic faptul că mulți dintre conducătorii auto români nu au cunoștințe elementare despre noțiuni absolut necesare cum ar fi prioritatea, semnalizarea, preselecția și asta ne duce cu gândul la titlu: CONGO!

-          Dacă în acest moment 25% dintre cei care conduc pe drumurile românești nu au permisul cumpărat într-un fel sau altul, vă las să-mi tăiați capul! Este imposibil ca un om care de pe drumul cu prioritate mă lasă pe mine cu stop la intersecție să trec pentru că el cică pierde prioritatea făcând dreapta, este imposibil zic ca un asemenea personaj să aibă permis de conducere luat legal! Este imposibil ca un om cu permis obținut legal să considere că unele intersecții se negociază legal „la mica înțelegere”! Nu se poate, nu cred, nu este posibil! Este clar că rețelele de permise au lucrat la foc automat nu numai în Argeș iar asta este o altă cauză majoră a modului în care se șofează în România.

   Ce se poate face? Este evident că amenzile nu sunt o soluție sau, mai exact, amenzile singure. Suspendarea permisului până la trei luni, de asemenea nu-i mai sperie pe șumahări! Și atunci? Ce putem face? Probabil că permisul suspendat ar trebui să nu se mai recapete decât în urma unui examen complet, ca la sfârșitul școlii iar amenzile de mai mult de cinci puncte ar trebui să poarte cu ele și măsuri complementare, cum ar fi de exemplu vizita în spitale de urgență, ortopedie sau, și mai bine la MORGĂ!

   Eu, ca simplu particular, am cunoștințe limitate, pot spune doar ce mă deranjează și eventual pot avea niște idei, nu neapărat bune, autoritățile însă trebuie să se miște și să calmeze traficul de junglă din România: nu degeaba avem cei mai mulți morți în accidente rutiere la 100.000 de locuitori din UE.

 

  

 

   Se poate face ceva?

   Cu siguranță.

   Cum?

   Renunțând la posturile sinecură din poliție, apelând la specialiști, propunând și aprobând legi corecte și cu viziune în parlament, considerând responsabilii acestei situații complici la tentativă de omor, punându-i să plătească în solidar pentru prostiile comise în trafic cu posesorii de permise tip ... Congo pe care i-au ajutat!

   Așa crede un om ... de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu