Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 octombrie 2020

O mafie, multe mafii

   La nivel mondial există trei jucători importanţi pe piaţa producătorilor de vaccinuri antigripale: Sanofi - Franţa, GlaxoSmithKline - Marea Britanie şi Mylan - SUA. România avea şi ea, din 1971, un producător propriu - Institutul Cantacuzino, înființat în 1921 prin înalt decret regal. Timp de decenii, Institutul Cantacuzino a fost singurul distribuitor de vaccin antigripal în România ȘI PUTEM SPUNE CĂ ȘI-A FĂCUT BINE TREABA! Declinul Institutului Cantacuzino a început în 2005.

   Institutul a pierdut tot mai mult teren în faţa marilor companii farmaceutice şi a distribuitorilor de medicamente, anul 2013 fiind ultimul în care Institutul a mai produs vaccin antigripal. I s-au comandat 400.000 de doze. Tot atunci, bietul bonta prim ministru se plângea declarând:

„Aşa e soarta mea şi a celor din echipa guvernamentală.

Să îndreptăm rând pe rând toate relele care s-au făcut în aceşti ani”.

   Inutil să mai spunem că nu a îndreptat nimic!

   În data de 23 decembrie 2013, Agenţia Naţională a Medicamentului anunţă că vaccinul antigripal nu poate fi distribuit populaţiei pentru că nu e bun. Agenţia Medicamentului din Franţa a analizat produsul şi a confirmat diagonosticul.

„Conform analizei experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi

defecţiunea acestei supercentrifugi a contribuit la problema pe care am avut-o”,

spune Francisc Czobor, director unitate producție Institutul Cantacuzino.

   Testele de laborator au arătat că vaccinul gripal produs de Institutul Cantacuzino fabricat pentru sezonul gripal 2013-2014 a avut o concentraţie mai mare de endotoxină, care putea provoca febră sau chiar şoc anafilactic. Doi ani mai târziu, s-a dovedit însă că vaccinul putea fi administrat populaţiei fără niciun fel de problemă:

„Polidinul de pe vremurile noastre, din vremurile copilăriei, avea un conţinut

de endotoxină de două ori şi jumătate mai ridicat decât vaccinul respectiv şi

nimeni nu cred că a făcut vreun şoc anafilactic sau a avut vreun efect secundar”,

spunea  Adrian Ionel, managerul de atunci al Institutului Cantacuzino.

  

   În noiembrie 2011, ANM a primit o adresa din partea Institutului Cantacuzino prin care i se solicita eliberarea deciziilor de încetare a autorizațiilor de punere pe piață pentru 21 de produse aflate în portofoliul Institutului Cantacuzino. Este vorba de Polidin, de Cantastim, de vaccin stafilococic, de vaccin tetanic, ser anti-tetanic. Ce înseamnă aceasta incetare?

Înseamnă că nu mai intenționau să fabrice aceste produse!

   Fosta conducere, prin semnătura directorului Radu Dorel, a făcut un gest surprinzător, de parcă ar fi vrut să-și taie singuri craca de sub picioare. În momentul în care o astfel de autorizație se retrage, înseamnă că o iei de la 0. Adică ani de aprobări, încercări și retestări ale produsului.

“Institutul nu mai deține nici o autorizație de punere pe piață pentru produse biologice.

În 2010 erau 17 produse autorizate”,

spunea Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino în 2016. Cererea fostei conduceri este lipsită de logică dar a fost presupunem extrem de bănoasă pentru unii. Între cele 21 de produse se află preparate ce aveau căutare pe piață și în care s-au investit zeci de ani de muncă.

   Din 2006, printr-un program al Băncii Mondiale, s-a început munca la o linie de vaccin antigripal. Aproape 10 milioane de euro au fost deja cheltuiți cu această linie și acum, 

NU ESTE GATA!

 

  

 

   Dacă vă întrebați de ce v-am făcut capul mare cu poveștile astea anoste, atunci aflați că ieri, Belgia a anunțat că prin decret regal se interzice exportul de vaccin antigripal:

Executivul belgian a invocat un decret regal pentru a interzice „vânzarea sau furnizarea de medicamente persoanelor stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene“, precum şi „transportul medicamentelor într-o regiune din afara Belgiei“, spune agenția EFE. Pe moment, dozele fabricate special pentru export nu sunt oprite dar agravarea situației va face acest lucru posibil, ba chiar dorit de autoritățile și populația Belgiei. Probabil Belgia fi-va urmată în scurtă vreme de alte țări în încercarea calmării panicii ce se poate instaura în lipsa vaccinării ...

   Așadar, cine plătește pentru prostia distrugerii unui producător de interes național?

   Mafia importatorilor de medicamente (a propos, Euthyrox tot nu se găsește)?

   Mafia imobiliară care tânjește la terenul din buricul târgului aflat sub institut?

   Mafia politică?

   Cineva ar trebui să plătească, chiar dacă acest lucru nu înseamnă repornirea producției, cineva trebuie să plătească din moment ce șansele de a te vaccina antigripal în România sunt într-un caz fericit și contra cost pentru jumătatea lui decembrie 2020!

   Iată un bun moment pentru guvernul penele de a face curățenie, mai ales că cinteză mircea, ministru al sănătății în guvernul tăriceanu este unul dintre cei care au pus zdravăn umărul la distrugerea Institutului Cantacuzino!

   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu