Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 decembrie 2014

Hai să ne mirăm!

   De ce?


   „Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare că votul prin corespondenţă este important pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii şi vom discuta acest capitol şi această iniţiativă parlamentară şi vom găsi soluţia oportună ca în cel mai scurt timp să avem o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă”.
   Cuvintele citate, îi aparțin lui Valeriu Zgonea, președinte al camerei deputaților, care consideră că legea trebuiește făcută separat pentru alegerile parlamentare, locale sau prezidențiale: probabil că în acest mod, vom ajunge să avem câte un catastif de lege pentru fiecare problemă electorală în parte, lucru ce nu va face decât să îngreuneze și nu să rezolve problema! De ce votul de orice fel ar fi el, este mai vot la deputați decât la primari? De ce nu se caută o soluție universală pentru toate tipurile electorale din România de astăzi? Avem oare nevoie de legi diferite pentru procese electorale diferite?
   Este absurd să separi astfel problemele care de fapt sunt înmulțite în mod artificial, ele, problemele, fiind ... una singură!
   Înțelegem că deja camera deputaților a respins un proiect de lege privind votul prin corespondență și cel electronic ÎN STRĂINĂTATE și, sunt încântat că s-a întâmplat așa, deși deputații ce nu ne reprezintă au votat contra legii din alte motive decât cele care mă bucură pe mine: cineva se gândește să dea niște instrumente pentru exercitarea dreptului de vot românilor din străinătate, în timp ce în țară, dacă tinerii au votat atât de vehement contra stângii, să facă bine să-și miște the koors la secția de votare!
   De ce?
   De ce din nou unii-s mai cu moț? 
   De ce trebuiește și aici făcută distincția „în țară” contra „în străinătate”?
   Este cel puțin rușinos modul în care se gândește la nivel parlamentar!
   Este rușinos și hidos!

   Parlamentul și autoritatea electorală permanentă trebuie să apeleze la specialiști informaticieni - că din ăștia avem de dăm și la alții! - care să le spună ce înseamnă corespondență electronică, ce înseamnă vot electronic ÎN SECȚIE și ce înseamnă vot electronic de la distanță!
   Este lăudabilă până la un anumit punct inițiativa deputatului Tomac, dar dacă o citești cu atenție, cade în derizoriu: așadar, dacă sunt în Giurgiu, mă duc la secția de vot, dacă însă sunt la Ruse, pot vota electronic? Este absurd, este aberant, este de-a dreptul prostesc sistemul care se încearcă a ni se băga pe gât! În plus, în epoca informației și a internetului, noi nu suntem în stare să punem pe picioare un rahat de sistem de autentificare și numărare? Dar magazinele on-line de ce pot? Și băncile cum reușesc? Veți spune că la altă scară și vă dau dreptate, dar ia dați unui asemenea magazin 18 milioane de clienți ... în cât timp ar fi în stare să le vândă tuturor? Și statul, care nu mai face decât să plătească pensii și salarii - și alea de rahat - dacă nu înțelege un mecanism, își închipuiește că este de nerezolvat! Halal ...

   Ω

   Avem nevoie de o lege generală a votului pentru toți românii, indiferent unde s-ar afla ei!
   Avem nevoie de un sistem informatic universal, coordonat și actualizat permanent în relație cu starea civilă!
   Avem nevoie de un sistem informatic în care orice cetățean autentificat cu nume de utilizator (CNP sau altul) și parolă să poată introduce un număr reprezentând poziția alesului din lista pentru primari sau consilieri sau deputați sau senatori sau președinte sau ce mai dorește căprioara numită parlament și partid de guvernământ!
   Avem nevoie de citirea datelor astfel obținute ÎN SIGURANȚĂ la BEC!
   Avem nevoie de trimiterea datelor numărătorilor în secții în același mod, pentru că mulți probabil că vor prefera să voteze astfel!
   Totul se poate face în siguranță - mai mare decât acum, când se lucrează cu sacul - și rapid și curat, fiind nevoie doar ca autoritățile electorale să actualizeze informatic listele de electori și de candidați, scoțând în sfârșit toți Lazării de pe ele!
   Nu mai avem nevoie de o sută de legi diferite, nu mai avem nevoie de părerile unor nepricepuți și, cel mai important cu putință, nu mai avem nevoie de cetățeni cu drepturi și posibilități diferite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu