Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 aprilie 2015

Când istoria devine religie

   Să o spunem pe scurt!


   Pentru că deja acordăm o atenție sporită subiectului (lucru care nu face altceva decât să-i bucure pe aproape vecinii noștri din răsărit), pentru că dacă nu suntem atenți riscăm să le facem propaganda pentru care altfel ei ar fi dispuși să plătească, pentru că fără să vrem menținem o atmosferă încrâncenată, promitem să nu mai aducem subiectul în discuție decât în cazul unor întâmplări ieșite din comun, promitem deci să nu mai cădem în plasa lor și să analizăm/răspundem orice/oricărui cuvânt venit de acolo!
   Așadar, într-un final temporar pe care l-am dori definitiv, să căutăm răspunsul unei întrebări care mă nedumerește de ceva vreme ... și anume:
DUPĂ TOATĂ PROPAGANDA BELICOASĂ,
DUPĂ TOATE CUCERIRILE,
DUPĂ TOATE VICTORIILE,
DUPĂ CE POPULAȚIA A FOST DIN NOU ÎNTĂRÂTATĂ,
 DUPĂ REDESCHIDEREA RĂNILOR ORIENT-OCCIDENT,
 DUPĂ RIDICAREA
„MÂNDRIEI NAȚIONALE PE NOI ȘI NEBĂNUITE CULMI”,
CONDUCEREA RUSĂ MAI POATE DA ÎNAPOI?
MAI POATE RENUNȚA LA A OFERI PROPRIEI POPULAȚII UN RĂZBOI CARE SĂ-I REAMINTEASCĂ DE
„MARELE RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI”
DE ACUM PESTE 70 DE ANI?
 
   Întrebările mele, chiar dacă vă par deplasate, au o explicație, anume, comportamentul rușilor în aceste momente în care cu mic cu mare se pregătesc să aniverseze 70 de ani de la înfrângerea Germaniei! Ca o paranteză, eu unul nu m-aș mândri de loc cu mama de bătaie pe care i-am dat-o unui golan, în situația în care respectivul, după ce m-a caftit bine, a fost pândit la colț și călcat în picioare de un grup de ... prieteni: Germania, amintiți-vă, dincolo de nebuniile fascisto-naziste, Germania deci, a ținut singură piept coaliției învingătoare, a reușit să pună mari probleme celor mai mari forțe militare și economice ale momentului acela!
   Dar ei aniversează în continuare „победа”!
   Nu că o aniversează este problema, este treaba lor, important este altceva, anume ce manifestări a generat în masa populației această aniversare în contextul situației tensionate de acum! Pentru lămurire, iată câteva rânduri luate de pe paginaderusia.ro:

   „În Rusia, „istoria a devenit religie”, scrie jurnalistul polonez Vaclav Radzivinovich pe site-ul Gazeta Wyborcza.
   „Cultul victoriei de acum șaptezeci de ani, cuvânt care în limba rusă este întotdeauna scris cu majusculă, a devenit fundamentul religiei civile, dogmă incontestabilă care este păzită cu toată forța de stat, lege și biserică”, spune autorul.
   Deși până la 9 mai mai sunt multe zile, în capitala rusă, pe automobile, au apărut deja abțibilduri cu inscripții tematice, „mesageri ai euforiei patriotice”. Unul dintre șoferi arată cu mândrie inscripția de pe mașina lui: „Soția lui Hitler a fos f… de bunicul meu”. Pe un Volkswagen galben, jurnalistul a văzut o altă inscripție: „Mulțumesc șoimilor lui Stalin, invingatorii vulturilor lui Goering”.
   În general, notează Radzivinovich, proprietarilor ruși de autovehicule nemțești le place să-și decoreze mașinile cu abțibildul – „trofeu de Berlin”. Aici așa ceva este considerat drept semn al „bunelor maniere”. De asemenea, în fiecare primăvară, pe majoritatea mașinilor apare inscripția „sacramentală” – ”Mulțumesc bunicului pentru Victorie”, sau o panglică Sf Gheorghe legată de antenă ori bara de protecție.
   „Pe tinerii moscoviți nu-i obligă nimeni să mărturisească cuceririle erotice ale strămoșilor sau să umble cu panglici patriotice. Ei fac acest lucru la ”chemarea inimii”. În primăvara anului trecut, mulțimea care se întorcea de la parada militară anuală de 9 Mai, scanda - Spre Donbas! Moarte fasciștilor!”- spune autorul.
panormaa masini   
   Cu doar cațiva ani în urmă, trei națiuni slave frățești – belarusă, rusă și ucraineană – celebrau 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei. „Atunci, Kremlinul încă mai credea că întreaga Ucraină, condusă de Ianukovici, va fi atrasă în sfera de influență a Moscovei, și nimeni nu a prevăzut că Moscova va trebui să se mulțumească doar cu un premiu de consolare sub formă de pensinula Crimeea” – subliniază autorul.
   Jurnalistul mai scrie ca acum Kievul, „mama tuturor orașelor rusești”, a încetat să mai fie pentru Putin izvorul Rusiei. Locul său a fost luat de Sevastopol!”

   Acum înțelegeți cred nedumerirea mea: odată ce populația a fost îndoctrinană și pregătită, odată ce populația consideră normal să se întâmple ce se întâmplă acum și așteaptă chiar mai mult, va mai putea conducerea Rusiei să dea înapoi?
   Vor putea să recunoască o înfrângere economică (pentru că asta ar fi) ? În fața „putredului” occident?
   Vor putea sau își vor pierde credibilitatea în interior?

   Ω

   Dar, într-o țară care nu a cunoscut sistemul democratic nici măcar cât România, ne putem aștepta să se întâmple orice!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu