Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 aprilie 2015

Printre rânduri

   Să suplinim televiziunile ...


... care sunt ocupate cu viața amoroasă a lui Mutu ori cu ferma animalelor și, să încercăm să ne lămurim în ce direcție o apucă evenimentele în mijlocul cărora ne aflăm.
   Așadar ...
   În ultima vreme, așa cum am promis, am încercat să ne ocupăm cât mai puțin sau deloc de evenimentele din Rusia, refuzând să băgăm în seamă chiar orice amenințare sau grup isteric de pe internet, dar acum s-au mai adunat unele lucruri interesante, drept care încercăm iute să le dăm curs și să le înțelegem.

   Economia rusă, cu tot ajutorul occidental „dezinteresat”, scârțâie!
   Și se pare că scârțâie destul de tare, din moment ce propaganda de toate felurile încearcă să ne convingă de contrariu!
   Iar ajutorul occidental „dezinteresat” se manifestă sub formă de comenzi directe - cum ar fi comanda făcută de Renault unui combinat siderurgic din Rusia, privind o suplimentare a comenzilor inițiale, totul având ca scop creșterea producției de automobile Renault și Nissan din Rusia menite exportului în  fostele republici sovietice! Adică, n-au decât să crape toți ucrainenii, își pot lua rușii înapoi și Țarigradul pe care nu l-au stăpânit, dacă asta poftesc, cu condiția ca vânzările să meargă bine! Și, așa cum procedează Renault și „sora noastră mai mare Franța”, așa procedează toți: sper să nu se aștepte cineva ca noi să valorăm în ochii occidentului mai mult decât vecinii noștri din nord și est, pentru că ar avea o mare dezamăgire!
   Și totuși, cu toate ajutoarele occidentale, cu toate tranzacțiile sub limita legalității, economia rusă scârțâie și scrâșnește!
   Dar rău!
   Spun asta, pentru că în publicațiile europene au început să apară articole care laudă revirimentul acestei economii, ba chiar lasă de înțeles că embargoul european i-a făcut un bine!
   În același timp, Vladimir Vladimirovici, mângâie un tigru, explică unui copil care-i programul de somn al președintelui și, printre picături, declară că economia își va fi revenit peste cel mult DOI ANI!
   Interesant!
   Foarte interesant, în situația în care Rusia trăiește în primul rând din vânzarea de materii prime, în timp ce produsele ce înglobează tehnologie, sunt recunoscute drept rudimentare și ineficace dacă nu sunt produse de firme străine ori dacă nu intră la capitolul armament!
   Trebuie să facem o paranteză și să spunem că România, deși la altă scară, se află în aceeași situație catastrofală din punct de vedere tehnologic: și dacă doriți să mă contraziceți, așteptați s-o faceți în momentul în care vom exporta primul automobil 100% românesc!
   Să revenim însă ...
   Din punct de vedere economic, Rusia a început să joace la două capete: pe de o parte, președintele declară că lucrurile sunt roz, pe de alta veștile arată că situația este cam ... neagră!
   Înțelegem din evoluția lucrurilor, că haina embargoului poate strânge: cu condiția să vrea și croitorul!

   Din punct de vedere militar, Rusia încearcă și chiar reușește să răspundă alianței occidentale cu aceeași monedă: au adus aliații trupe și nave de război în zona Mării Negre, se duce și flota rusă în vizită prin Atlantic și prin Canalul Mânecii! Înțelegem că mișcarea a fost necesară din punct de vedere propagandistic, pentru că flotele de suprafață și-au cedat de mult întâietatea submarinelor care împănează toate mările și oceanele lumii! Dar, propaganda a avut efect, demonstrând că statele ce se cred la adăpost ... nu prea sunt!
   Însă și militar discursul Moscovei este mult mai nuanțat decât acum câteva săptămâni: în timp ce șeful de stat major al armatei amenință de zor membrii din est ai alianței, arătând clar cu degetul către România și Polonia, președintele ține într-o mână pâinea și, în cealaltă, biciul! Adică, în timp ce șeful de stat major ne ceartă, șeful șefului de stat major, ne găsește o scuză (jignitoare) precizând că SUA nu au aliați ci vasali, pentru ca apoi să lase de înțeles că încă mai există o cale de înțelegere!
   Observați vă rugăm folosirea aceluiași sistem „binar”, sistem în care o parte este președintele, iar cealaltă parte este (pe rând) ministrul de externe, un vicepremier, un general, etc, etc, etc.
   Ce putem înțelege de aici?
   Doar că avea Napoleon dreptate când îi caracteriza pe ruși declarându-l pe țarul Alexandru „un perfid bizantin”? Și asta, dar și că până acum nici una dintre părți nu este suficient de puternică și că ambele tergiversează ca temporizarea lui Angelo Niculescu în `70!
   O primă concluzie, ar fi aceea că primul război mondial a intrat într-o nouă fază!

   Dar dacă lucrurile vor fi tergiversate suficient de mult pentru a impune Moscovei reluarea acțiunilor acelea hibride de război nedeclarat, noi la ce ne-am putea aștepta? Dacă în Ucraina, în Moldova și în toate republicile fost sovietice populația rusofonă și rusofilă este în număr mare și plasată în grupuri compacte, în cazul României, nu se regăsește o asemenea situație (iată și un lucru bun ca urmare a NEunirii Basarabiei sau nordului Bucovinei cu țara mamă)!
   Ar putea fi aplicat acest sistem României?
   Dacă da, cum?
   Și unde?
   Recensământul din 2011, ne arată următoarele valori privind structura etnică a țării:
- românii reprezintă 88,6% din populație
- populația de etnie maghiară (1.238.000 de persoane), reprezentând 6,5% din populația stabilă a țării 
-  romi s-au declarat (619.000 persoane), adică 3,2%.
   Între alte etnii care au înregistrat un număr de persoane de peste 20.000, se situează următoarele grupuri:
- ucraineni (51.000 mii persoane)
- germani (36.900)
- turci (28.200)
- ruși – lipoveni (23.900)
- tătari (20.5000 persoane).
   (Poate de atunci cifrele s-au mai schimbat puțin, dar sigur nu semnificativ).
   Ar putea fi folosită o asemenea minusculă masă de manevră în cazul unui război de tip nou?
   Credem că nu ... așa că ne întrebăm cine ar putea fi provocatorii: să ceară țiganii o republică independentă, sau se va pedala pe problema autonomiei ținutului secuiesc?
   Să ceară Iașiul unirea cu Chișinăul? Greu de crezut!
   Care poate fi fi pisica moartă din ograda românească în cazul în care s-ar încerca fisurarea alianței pe această direcție? Bulgarii, cu circa 0,03% din populație, chiar dacă au sânge slav, sunt prea puțini și prea românizați, sârbii la fel, țiganii nu se bucură de simpatie pe nicăieri prin lume (poate în India, dar asta nu se pune).
   Atunci?
   Rămâne numai ținutul secuiesc sau Rusia va inova din nou! A propos de inovații: chiar dacă în spațiul exsovietic și exțarist a mers, povestea cu „săriți lupul” nu cred să meargă în afara granițelor URSS, așa că trebuie să așteptăm altceva!
   Între timp, pe internet, grupuri isterice strigă din ce în ce mai tare:
NOI NU VREM SĂ LUPTĂM CONTRA RUȘILOR!
   De acord, nici noi nu vrem asta, dar de ce s-a intensificat activitatea lor pe net tocmai acum?
   Nu știu cine scrie postările (multe dintre ele agramate!), dar știu că se face o propagandă „de la om la om” anti SUA/occident și pro Rusia, știu că se pregătește ceva și, sunt convins că nu este ăsta singurul canal media prin care populația României primește ce știri „trebuie” să afle! Presupun că mulți s-au lăsat luați de tsunami-ul luptei pentru pace, fără a avea habar de realitatea înconjurătoare, dar cu atât mai mult genul ăsta de propagandă este periculoasă!
  

   Ω

   Aș fi curios să aflu (teoretic!) cum ar rezolva Rusia problema aceasta, pentru că de la o conducere care în 2014 și 2015 era noastră a prezentat propriei populații războiul din estul Ucrainei ca pe o luptă antiFASCISTĂ, nu mă aștept la cine știe ce subtilități!

   Și da, suntem de acord, nici noi nu vrem să ne luptăm cu rușii ...
DAR DACĂ VOR EI SĂ SE LUPTE CU NOI, CUM SĂ FACEM?
   Sperăm în continuare în împăcare și în congelarea războiului rece!
   DOAMNE AJUTĂ!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu