Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 iunie 2016

28/27 or 27/28?

   Ce se va întâmpla după votul de joi din UK?
   Ce se va alege în UK și de UE?
   Greu, dacă nu chiar imposibil de spus acum!

   Deși este greu de crezut astăzi, dar britanicii, deși europeni, nu au avut aproape niciodată interese în Europa: ei au fost așezați aici printr-un joc de neînțeles al istoriei, dar interesele lor majore au fost mai tot timpul în cealaltă parte a lumii și nu în Europa! Chiar și războaiele napoleoniene nu ar fi avut probabil loc dacă împăratul nu ar fi încercat să le blocheze comerțul continental!
   Ei bine, englezii se pare că s-au săturat să le spună Bruxelles-ul ce să facă - și dacă ne gândim noi bine, ne dăm seama că în realitate LOR nu le-a spus mai nimeni ce ar trebui să facă: și-au păstrat moneda, și-au păstrat „stilul”, au primit imigranți cât să acopere deficitul de forță de muncă și ... cam atât!
   Ei sunt englezi, așa că circulă și vor circula în continuare anapoda pentru tot restul Europei: dar, să recunoaștem, ăsta-i charme-ul lor!

   Așadar, pe mine, un cetățean normal și oarecare, ieșirea UK m-ar afecta la capitolul vize în eventualitatea în care aș dori să-mi fac concediul acolo ... și cam atât: piața românească nu a avut niciodată un apetit deosebit pentru marfa britanică, de bună calitate dar scumpă, ci mai curând pentru cea chinezească de proastă factură (ieftină și slabă calitativ), whisky-ul pe care-l bem noi nu a auzit în scurta lui viață niciodată înjurăturile unui bețiv englez, brânza cheddar nu ne spune încă nimic, mașinile Jaguar și Rover sunt oricum scumpe și se adresează premiantelor și celor ce le pot întreține ... Așa că, pentru mine ieșirea UK din UE nu înseamnă mai mult decât un microeveniment care să umple emisiunile de știri în care fi-va disecat de niște personaje care-l cunosc și înțeleg exact cât mine!
   Sau mai puțin ...

   Dar ce înseamnă pentru economia uniunii?
   Ce înseamnă pentru legătura uniunii cu NATO?
   Și mai departe cu SUA?

   Aici este problema, aceasta este întrebarea la care nu avem nici unul dintre noi un răspuns! Un răspuns de fapt, încă nu are nimeni!

   Drept care, eu ca simplu cetățean al uniunii, îmi spun că ieșirea unuia dintre cele 28 de state și rămânerea a 27, se poate cuantifica drept 28/27, cu un rezultat supraunitar, așadar cu un câștig pentru uniune!
   Dar, tot eu ca cetățean al uniunii, trebuie să-mi spun că UK reprezintă una dintre forțele economico-financiare ale lumii, că legăturile cu orientul, chiar și cu pierdutul Hong Kong nu le mai are nimeni, că poziția privilegiată în raporturile cu SUA pot fi un avantaj pentru toată Europa ... și că ieșirea UK s-ar traduce printr-un raport de genul 27/28, adică subunitar!

   Ω

   Cu toate că emisiunile informative românești privesc votul din Regatul Unit ca pe o simplă curiozitate ori ca pe un exercițiu, eu înțeleg că englezii s-au săturat să plătească pentru economii neperformante, care nu doresc să se înzdrăvenească, s-au săturat de țări cu corupție perpetuă și s-au săturat să le fie egali cetățeni europeni specializați la întins mâna.
   Dacă ieșirea UK din marea UE vrea să fie un semnal pentru revenirea la mult mai mica, dinamica și eficienta Piață Comună, cea care ținea încă răsăritul la o distanță apreciabilă, considerându-l contagios de comunism, lene și hoție?
   Dacă mâine și Franța va alege la fel?
   Și apoi și Germania?
   Și Olanda?
   Ce se va alege atunci din visele noastre frumoase, cu mâini întinse la umbra drapelului cu 12 stele?

IEȘIREA UK DIN UE AR FI O PALMĂ PENTRU ÎNTREAGA ORGANIZAȚIE EUROPEANĂ, PALMĂ CARE ORI NE VA TREZI, ORI VA DUCE LA DEZINTEGRAREA UNIUNII!
 
DE FAPT, CHIAR ȘI ACEST SIMPLU VOT PENTRU ABSOLUTA INDEPENDENȚĂ ESTE TOT UN FEL DE PALMĂ:
O PALMĂ MAI MULT MORALĂ, DAR TOT O PALMĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu