Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 iunie 2016

Rămânem la Avicola iordănescu?

   „Tragedia antică și națională” s-a produs deja: oamenii învățați că banii nu au miros, rămân bine merci în funcții, așteptând ca și altă dată, să treacă furtuna și să se întoarcă - așa cum spune proverbul - vremea bună! Adică să se laude din nou cu o victorie „zdrobitoare” (2-0 în deplasare la Lichtenstein), să-și aprobe din nou prime de obiectiv, să ... să ... să ...
   Dar, după ce am văzut la lucru echipa unei națiuni mult mai mici și mai tinere decât a noastră, după ce i-am văzut pe croați cum „au mușcat” din spanioli, m-am întrebat din nou ce-i de făcut! Și tocmai când mă întrebam eu, așa ca prostul, unde nu se apucă „în direct la proTV” un inept și important și acest și această și absolut imbecil comentator sportiv să înșire (ca de obicei) statistici și prețuri, prețuri și statistici: așadar, Dinamo Zagreb crește jucători și-i vinde pe niște sume absolut astronomice (30 de milioane de euro nu este un record!), așadar pe teren erau mai mulți jucători de la Barca și Real decât din campionatul intern, așadar un Dario Srna a fost nu degeaba oprit la Șahtior, în timp ce același Șahtior s-a debarasat urgent de Raț, care Raț, este în continuare un element de bază al naționalei României alături de tătărușineanu! Așadar ...
   Este ciudat cum poate fi distrus orice lucru în România, este un adevărat talent ca aproape orice ating românii să se ducă dracului, de la industrie la agricultură și de la fotbal la gimnastică! De fapt, nu este ciudat! Cel puțin nu în lumea fotbalului: președinții și patronii de cluburi trăiesc de azi pe mâine din neplata obligațiilor financiare către stat sau/și jucători și din drepturile de televizare. Cluburile de fotbal, au ajuns să aibă o viață îngrozitor de efemeră și acolo unde alții își pun în numele echipei anul înființării noi punem Unirea Urziceni și Oțelul Galați și probabil Astra Giurgiu! Toți pseudo oamenii de fotbal se uită lacomi la un câștig imediat, majoritatea nu știu despre acest sport mai mult decât comentatorul mai sus pomenit - motiv pentru care întotdeauna arbitrul este de vină! - și foarte puțini au habar ce înseamnă cu adevărat sportul de performanță!


   Ce se poate face?
   În actualul sistem competițional absolut nimic! Soluția nu este să tai capete, soluția este ca mai întâi să le ai ca să ai ce tăia!
   Adică, spus foarte simplu, la prima divizie ORICE  club ar trebui să aibă echipă de tineret și cel puțin câte o echipă completă pentru fiecare dintre categoriile de vârstă de la copii și juniori; la liga a doua și la următoarele se poate renunța la echipa de tineret dar orice club din diviziile B și C ar trebui să aibă cel puțin o parte din echipele „de pitici”; frf-ul, cu sau fără bourleanu trebuie să cheltuiască banii alandala și în loc de cantonamente inutile pentru gloabe grotești, lacome și fără talent, ar trebui să sprijine crearea de baze sportive cu un minim de dotare în cât mai multe localități; același frf trebuie să pună pe picioare școli de antrenori și de arbitri (pentru toate nivelurile competiționale); trebuie reluate competițiile la nivel local, orășenesc și județean (socotiți dumneavoastră câte echipe „de pitici” participă la un rahat cum este cupa Iaurt și gândiți-vă care ar fi baza de selecție dacă această rara avis ar fi înlocuită cu competiții permanente la nivel republican)!


   Cât ar costa o asemenea organizare?
   Ar fi prea scump?
   Nu, nu ar fi prea scump, deși s-ar găsi becali care să behăie că ei nu au bani de aruncat pe copii și juniori: în realitate, dacă o echipă „vinde” un jucător pe cincinal, își acoperă cheltuielile cu vârf și îndesat!
   Ar fi apoi baza de selecție lărgită pentru campionatul intern, nemaifiind nimeni obligat să aducă îndoi exotici să se le ia interviuri toate ineptele „reporterițe” de la „numai la proTV!” 
   În final, un lucru la care nu se mai gândește nimeni astăzi, este acela că juniorii și copiii ar fi parte a unui program coerent de urmărire și pregătire, că acești tineri, în loc să umble creanga ar face parte 
DINTR-O ECHIPĂ, DINTR-O COMUNITATE,
că nu s-ar mai găsi sub influența străzii (de multe ori nefastă) ci sub aceea a unor educatori pe care frf-ul trebuie să-i fabrice în școlile de antrenori despre care vorbeam!
   Să mai spunem ceva despre câștigul în sănătate? Nu mai este cazul ... cred!
   Așa că, lucrurile se pot începe într-un mod simplu, plăcut și comod: reporniți campionatele școlare, orășenești, municipale, județene și republicane; forțați echipele profesioniste să-și creeze propria bază de selecție; ajutați financiar și material școlile și comunitățile să pună pe picioare echipe de copii și juniori; renunțați la importul de gloabe - pardon, de jucători - din lumea largă și creșteți-i pe ai voștri, acasă; lucrați în așa fel încât firma numită FC ... să fie una serioasă, sigură, cu viitor și nu o speculă gen Unirea Urziceni!


   Ω


   În maximum 15 ani, rezultatele vor apărea de niciunde, „generația de aur” va fi uitată și înlocuită de alte generații mai strălucitoare iar echipele profesioniste care au investit în copii și juniori vor constata că este cea mai bună afacere de pe pământ!


   Dacă nu se va proceda așa, vom mai vinde câțiva ani la arabi și la chinezi, apoi la moldoveni, iar în final vom face transferuri interjudețene și atât! Rezultatele nu vor mai fi nici la nivelul porcăriilor de astăzi, iar calificarea din 2016 va fi privită ca o performanță demnă de toată invidia!


   Așadar, problema nu este cine-i va urma puiului zgribulit și credincios la națională, ci dacă vrem să mai avem o națională!
   Mai vrem?
   Că după conducerea frf ... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu