Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 iunie 2016

Chiar te întătrește ce nu te omoară?

   Efectele imediate ale votului popular din UK în problema apartenenței la UE s-au simțit de-a dreptul catastrofal: nu numai pe piața burselor ci și în buzunarele cetățenilor pe care devalorizarea bruscă a lirei îi face să scoată mai multe Q din buzunar.
   Și, pentru că omul de rând nu are nici viziunea viitorului și nici informațiile pentru accesarea unei asemenea viziuni, au început renunțările la votul pro ieșire ... Trebuie să ne înțelegem: tocmai această comportare demonstrează pentru ce democrația directă nu este bună, fiind de preferat democrația reprezentativă: oameni care acum câteva zile „scuipau” pe UE, acum și-ar schimba votul și ar renunța la opinia pe care I-AU FORMAT-O  unii politicieni numai și numai din cauza creșterii prețului la portocale și lămâi! Acum, din punctul de vedere al celorlalți 27 negri mititei, nu știm dacă ieșirea UK putea fi privită ca un fapt benefic, dar întoarcerea fiicei risipitoare cu siguranță ar fi! Sunt sigur (sau aproape sigur!) că tabăra pro exit nu s-a așteptat să aibă cu adevărat succes, motiv pentru care nu are un plan coerent privind adevărata ieșire din uniune: ceea ce se voia o sperietoare la adresa guvernului cu mână prea largă în problema ajutoarelor sociale, a devenit un cartof fierbinte, unul cu care nu prea știu ce să facă! Presupun că acesta este motivul pentru care tabăra prezumtiv câștigătoare nu se grăbește să fructifice victoria și elanul de moment privind secesiunea! Acest cartof fierbinte, deși pare o victorie, poate fi o victorie a la Pirrus, o victorie care să anunțe de fapt ieșirea definitivă din viața politică a celor ce au cerut și obținut părăsirea Uniunii!
   Ce va fi?
   Vom vedea: Regatul Unit nu a renunțat la ideea secesiunii, mai are timp să facă pasul și să depună hârtiile dar, la fel de bine, poate să păstreze gestul acesta în aer, ca pe un bau-bau, legea neprecizând un termen de valabilitate pentru rezultatele unui referendum - numai un nebun s-ar pripi să se jure că știe ce va urma!
   Răbdare, eventual tutun și, în scurtă vreme ne vom lămuri, mai ales că Bruxelles-ul deja îi presează pe britanici să înceapă cât mai rapid convorbirile pentru ieșire - dacă asta doresc!

   Ω

   Două lucruri trebuie neapărat evidențiate acum, două lucruri pe care nu le băgăm de seamă deși ele există și nu sunt nici pe departe lipsite de importanță:
1 - ieșirea Marii Britanii din UE ar duce la întărirea poziției hegemonice a Germaniei în construcția europeană și ar da în sfârșit nemților victoria ratată în urmă cu circa 70 de ani
2 - exemplul de comportament al monarhiei constituționale (adică aceeași monarhie pe care o hulesc concetățeni de-ai noștri) - nu s-a amestecat niciunul dintre membrii familiei regale în disputa politică, nici pro, nici contra!
   Ce credeți, la noi ar fi tăcut președintele (indiferent de nume, cu sau fără ...escu) din gură?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu