Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 octombrie 2019

ты говоришь по русски? (AUDIO)

   Aș fi putut scrie/vorbi acest material direct în rusă, ca să fie mai ușor inteligibil anumitor persoane, dar m-am abținut: nu cunosc limba din păcate, deși mi-ar fi plăcut să pot citi poezia și marea literatură rusă în original, așa că revin la limba maternă ...
   Așadar, care este problema noastră astăzi?
   Problema noastră astăzi este ușurința cu care facem jocul unora, ușurința cu care transformăm nemulțumirile firești și cotidiene în ură din cea mai acerbă și susținerea pe care le-o arătăm unora, lăsându-ne influențați fără a face un minim efort de a gândi! Cazul pe care îl aduc în discuție, este al unui așa zis utilizator de Twitter, pe numele lui (sau al lor?) Octav Pelin. Personajul acesta are și un blog dar este extrem de activ și pe rețelele de socializare, inclusiv pe FB. În tot ceea ce publică nu se găsește decât un șir neîntrerupt de jigniri la adresa unor oameni politici români, jigniri și acuzații dintre cele mai murdare dar și ilare în același timp. Cine publică sub acest nume și-a ales cu grijă publicul țintă, format probabil din semidocți convinși de adevărul lor, doritori de a li se da dreptate, impasibili la argumente și imposibili în deslușirea adevărului dintr-o mare de minciuni! 
   Iar acest pseudo personaj nu face altceva decât să le satisfacă nevoia viscerală, atavică, genetică de distrugere a celui care pare un strop mai răsărit, mai inteligent, eventual chiar (jignirea supremă) intelectual! 
   Paradoxal, platforma de socializare îți pune la dispoziție instrumentele cu care să cercetezi singur autenticitatea unei persoane dar pentru asta îți trebuie un minim de inteligență și bun simț: la acest utilizator de exemplu, apare că este înscris în 2009 pe Twitter și că are 76,000 de postări! Adică, în 10 ani (fără libere și sărbători legale) a avut o medie de 7600/an! Adică, 7600/365= 21/zi! Nu pare nimănui dintre cei care se obosesc să fie de acord cu ce se publică deloc curios? Nu este oare ciudat?
   Al doilea lucru simplu de făcut este vizitarea blog-ului atașat entității numite octavpelin: nu există materiale originale, toate sunt articole scrise cu copy/paste și sursa indicată, multe dintre ele fiind luate cu același instrument inteligent de pe platforma sputnik.md (un amănunt, materialele care apar au de multe ori un limbaj ciudat, folosesc o limbă română care nu prea este română)! Dacă nu știți cu ce se ocupă grupul sputnik, vă rog să urmați legătura de mai sus și veți simți brusc respirația rece a maicii Rusia! Entitatea octavpelin face o propagandă rusă de proastă calitate, entitatea copiază articole și altele asemenea și le înghesuie pe unde poate: asta nu deranjează! 
   Dar ce deranjează atunci?
   Deranjează faptul că există persoane dispuse să înghită asemenea prostii, ba chiar mai mult, să le redistribuie, intoxicând și inflamând mediul online românesc (fiți fără grijă, la fel se întâmplă și în alte țări)! 
   Așadar, are Moscova vreun amestec în această propagandă?
   Cu siguranță, DA!
   Cui se adresează această propagandă?
   Evident, nemulțumiților incapabili să verifice ceea ce înghit!
   Are succes?
   Da, într-un mediu limitat.
   Va putea influența viața politico socială românească în viitor?
   Într-o mică măsură, da!
   Face vreun rău?
   Cu siguranță, DA: cei ce urmăresc, citesc, redistribuie materialele publicate de aceste entități (pentru că asta nu este singura) ajung să nu mai gândească cu propria lor minte (nici nu cred că au făcut-o vreodată) și pot deveni oricând o masă de manevră, inclusiv pot fi favorabili unor cedări în fața „fratelui nostru de la răsărit”!

   Ω

   Dacă vă întrebați de ce nu raportez asemenea entități vă pot spune că prefer să existe unele cunoscute decât prin interzicerea lor să mai răsară cine știe câte necunoscute: dacă este închisă pagina octavpelin răsare imediat vasilevenin, așa că ...
   Celor care cred în adevărurile colportate de asemenea entități (majoritatea rusești) le cer un singur lucru: să verifice sursele și adevărul celor spuse acolo! Abia apoi să hotărască dacă aleg să creadă sau nu! 
   Poate nu este rău să putem spune:
Я не говорю по русски!

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu