Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 martie 2020

C-o fi una, c-o vid alta ...


   Se ascute lupta virusologică, se ascute al dracului de tare: de unde China părea blestemată, iată că a făcut calea întoarsă pe drumul lui Marco Polo și s-a înfrățit cu Italia! În acest moment, Italia este puternic afectată, tribut adus turismului de masă, iar România, prin simpatie și turismul diasporei este la un pas să țină aproape cu sora ei mai mare întru latinitate. Lucrurile par a lua întorsături neașteptate, autoritățile încearcă să țină în mână situația: regiunea de nord a Italiei este în carantină, ceea ce mă face să mă gândesc de două ori înainte de a cumpăra parmezan, prosciutto sau altele asemenea! Spun asta numai pentru a putea înțelege mai ușor că dacă epidemia nu este urgent învinsă, efectul economic va fi mai devastator decât cel medical: deja oamenii se feresc de produsele venite din China, următorul pas ar fi să ne ferim de produsele italienești și mai departe de Samsung, LG, Hyundai, Toyota, etc, etc! Am învățat de mult că este mai ușor să previi decât să repari sau să vindeci, așa că sunt de acord 100% cu măsurile luate de autoritățile române privind reducerea riscului de îmbolnăvire sau de venire a bolnavilor în țară, sunt de acord și cu sportul fără spectatori și cu spectacolele amânate: poate și bisericile ar trebui să intre sub incidența acestor hotărâri, pupatul icoanelor, deși nerecomandat fiind în continuare sport național peste o anumită vârstă! Poate utilitățile (apă potabilă, energie, etc) ar trebui mai atent supravegheate în aceste momente de autoritățile statului! Ba chiar, dacă mă gândesc bine, măsurile sunt puțin tardive – cel puțin în ceea ce privește anularea curselor pe relația Italia: o spun cu părere de rău pentru că Italia era în planul nostru de concediu dar dacă ai de ales între viață sau sănătate și vacanță, parcă lași vacanța la o parte!
   Constat că firmele de rezervări/închirieri aplică fără crâcnire hotărârile autorităților italiene, asistând acum la unul dintre puținele momente în care nu primează profitul!
   Transportatorii la fel procedează și ei!

   Așadar, ce avem de făcut?
   Simplu ca bună ziua:
-          spălați-vă mâinile de multe ori;
-          evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
-          nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
-          acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
-          nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
-          curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
-          utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
-          sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
-          animalele de companie nu transmit coronavirus;
(sincer vorbind sunt niște reguli de bun simț)!
   Cu părere de rău o spun, deși acest nou virus, oricare i-ar fi originea, este mai puțin periculos decât gripa comună – cel puțin în România – media a avut grijă să ridice nivelul de panică până la a goli magazinele! Presupun că dacă ne păstrăm calmul și suntem raționali facem mai mult și mai bine decât dacă ne lamentăm, ne dăm cu capul de pereți sau ne aprovizionăm în disperare!
   Ultimul punct de pe lista de mai sus este unul care ar trebui să ne bucure: animalele de companie nu transmit virusul, asta însemnând că nici un animal – probabil – nu se face răspunzător de transmiterea lui: este cu siguranță mai ușor de controlat fluxul uman decât cel al păsărilor migratoare ori al altor ființe asemenea lor!

  

   Din păcate, în spatele paravanului numit covid-19 se petrec lucruri pe care altfel toată lumea le-ar fi băgat de seamă: Turcia atacă UE fără remușcări, Turcia nu se mai comportă ca un membru NATO, Turcia a învățat lecția rusă și se folosește de mase de manevră în locul soldaților pentru obținerea acelorași rezultate aduse de un război clasic dar cu costuri mult mai mici și, în România, propaganda rusă continuă să-și facă de cap sub, sperăm noi, atenta monitorizare a SRI! 
   Despre astea în viitorul apropiat pentru că, așa cum spune vorba bătrânului Eminescu:
„... c-o fi una, c-o vid alta, ce e scris și pentru noi
Bucuroși le-om duce toate, de e pace de-i război ...”
   Așa gândește și crede un om, de pe stradă!

   P.S. Poate acum pricepem cât de grea ne-a fost viața până-n prezent ...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu