Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 martie 2020

Pseudo fake


   Sunt mulți cei care umplu spațiul public cu informații absurde, tendențioase și false.
   Dacă stau să mă gândesc bine, cei care fac asta pot fi încadrați într-una dintre categoriile următoare:
1.      Vor să fie/pară interesanți
2.      Vor să pară informați
3.      Vor să pară cu un pas înaintea altora
4.      Vor să influențeze alte persoane: de la politică până la obiceiurile de consum
5.      Vor să atragă atenția asupra lor
6.      Vor să discrediteze pe cineva
7.      Sunt răuvoitori
8.      Execută un ordin de serviciu sau
9.      SUNT PROȘTI! Pur și simplu sunt PROȘTI!
   Câteva dintre aceste tipuri sunt vizibile oricăruia dintre noi, oricât de mult am încerca să ne ferim! Iată și câteva exemple ...
     1.      Persoane cunoscute care preiau postările catastrofico-cataclismice ale altora și le distribuie chiar dacă nu prea cred ce scrie acolo! Pentru genul ăsta de postare, românul are o vorbă, anume că „se bagă în seamă”: cred că este vorba despre un impuls de moment, necontrolat și poate scuzabil, mai ales că nu el/ea este sursa ci un alt cunoscut care a preluat-o de la un alt cunoscut, etc, etc.
     2.      Persoane care vânează știri dubioase și neverificabile dar care sunt convinse că așa par informați, eventual din surse oculte care nu au altă treabă decât să le raporteze lor ce va să se întâmple poimâine!
     3.      Persoane capabile de orice pentru satisfacția de a-ți putea zice măcar o singură dată: „ți-am spus eu?” Sunt pereche bună cu cei de la punctul 2, însă mai agresivi!
     4.      Acum intrăm în zona lucrurilor serioase: pseudo informații despre criza iminentă de chimen boabe când toată lumea știe, nu-i așa, că ceaiul de chimen te ferește de coronavirus! Întâmplător sau nu, respectivul are pe mai multe platforme de vânzare on line o cantitate frumoasă de chimen, la un preț și el frumos! Înlocuiți chimen cu alcool medicinal sau drojdie de bere sau mai știu eu ce trăznaie și veți avea tabloul clar al acestui personaj!
     5.      Nevoia de atenție îi face pe unii să inunde piața cu prostii, pe principiul că dacă spui multe, s-o nimeri ceva! Sunt foarte periculoși tocmai pentru că nu au nici un fel de filtru și împrăștie orice prostie cred că i-ar face mai vizibili, mai interesanți!
     6.      Discreditarea unor persoane, de regulă politice, este ultimul sport la modă în România: întrebarea tendențioasă „de ce nu declară președintele starea de urgență?” a fost înlocuită într-o clipă cu „de ce declară președintele starea de urgență?”, pusă pe un ton la fel de tendențios! Libertatea cu orice preț este bună, dar autocenzura este și ea bună! Internetul este plin de conturi (probabil fake) care există numai pentru a redistribui postările unor „corifei” ai falsei informații!
     7.      Aceștia sunt cei care, orice s-ar întâmpla, le pute! Ei sunt cei care dacă ar fi la putere, ei sunt cei care întotdeauna ar face altfel, ei sunt cei care întotdeauna știu mai bine DUPĂ ce s-a petrecut un eveniment! Ei sunt convinși că ÎNAINTE ERA MAI BINE! Ehe, dacă trăia ceaușescu ... avea toată lumea servici și casă și bilete la mare prin sindicat, uitând însă să-ți povestească la ce cozi se stătea, cum s-a suferit de frig și de foame, cum era cu două ore de televiziune pe zi, cum se depășea planul la cultul personalității și mai ales, câte femei au murit încercând cu disperare să scape de o sarcină nedorită!
     8.      Sunt angajați și trebuie să mănânce orice pentru că așa zice fișa postului ca să poată mânca o pâine! Ăștia de regulă sunt prezenți în televiziuni și constați fără efort cum personajul ridicol care face rubrica horoscop se pricepe și la medicină și la politică externă și la zboruri spațiale! Aici îi găsim pe cei care fac spume la ordin, au nasul maron la ordin, fac sluj la ordin și întotdeauna au convingeri la ordin! Nu vă mirați dacă își înjură și propriii părinți: așa este ordinul! A propos de ordin: îi mai găsești angajați pe la oficine de propagandă de regulă rusă, înjurând tot ce este contra maicii Rusii ...
    9.      1.      Multă vreme am crezut că cei mai mulți fac asta din reavoință, eu cel puțin am fost convins că oamenii au minte dar sunt răuvoitori cu un motiv dar ... exceptându-i pe cei care procedează astfel cu scopul obținerii unor foloase, toți ceilalți sunt de o prostie crasă și inimaginabilă! dacă mă gândesc bine ... și cei care își câștigă pâinea aruncând astfel de prostii în spațiul public sunt la fel de proști, reușind să-și închidă singuri ușile unei mari părți a societății românești, izolându-se de fapt împreună cu grupul de imbecili asemeni lor cu care s-au înconjurat, fără posibilitatea unei salvări ulterioare!


   Nu sunt ei singurii, nu se limitează aici prostia și reaua voință, indolența și autosuficiența: totul este să vedem ce trebuie să facem pentru a ne feri să le cădem în plasă, să le facem jocul, să-i popularizăm, iar pentru asta lucrurile sunt simple:
a)      Dacă vi se spune ceva voalat, fără finalitate și sunteți lăsați să completați din propria inspirație, fugiți ca de dracu`: „ehe, pe vremuri, sindicatul ...”, iar dumneavoastră puteți completa cu ce vă convine – ne scotea la muncă voluntară, ne dădea bilete la meci, de punea la sortat cartofi, ne trimitea la mare cu bani puțini, etc, etc.
b)      „Astăzi, ăștia vor să facă vaccinul obligatoriu, să bage 5G și să ne fure, mă înțelegi dumneata ...”: nu-ți va spune că este atât de tâmpit încât din cauza formei apropiate confundă un substantiv cu un verb, dar îți va lăsa de înțeles că vaccinarea este împotriva umanității și că internetul din generația 5 este cel mai mare rău posibil deși nici nu știe la ce poate fi folosit! Iar dumneata, poți continua după acele puncte, puncte cu orice poftești: nu te va contrazice niciodată!
c)      „Mi-a spus mie un cunoscut, prieten, vecin” sau „un grup de cercetători” sau „suntem anunțați că” sau „pe surse ...”: niciodată o asemenea știre nu are o sursă sigură, certă, nimeni nu își arogă responsabilitatea celor spuse acolo! Exemplu: se scumpesc alimentele, se raționalizează aerul, se închide Bucureștiul, vor fi împușcați românii de peste 70 de ani pentru că nu mai sunt bani de pensii! Asta cu pensiile este o chestie cu efect imediat: cum se anunță la un anumit post TV că nu se dau pensiile, cum intră toți bătrânii în trepidație ...
-          Ai auzit, se taie pensiile!
-          Da? Eu am auzit că nu se mai dau deloc! Dar nici unul dintre ei, când vine poștașul, nu își mai amintește cine i-a speriat și se uită la același post veninos!
d)      Propagandă fățișă pentru o putere străină, de regulă din răsărit, acolo unde curge lapte și miere dacă ar fi să ascultăm ce ne spune satelitul din Moldova sau chiar de aici, din România: atenție sporită, cei de aici sunt mult mai versați decât vă închipuiți iar știrea falsă, propagandistică și cu dedesubturi nebănuite le este prima natură!

   În concluzie: vreți să fiți interesanți?
   Furnizați material original, puneți mânuța și scrieți ce vă trece VOUĂ prin cap și nu prostiile ce le trec altora!
   Nu îi imitați pe alții, nu sunteți maimuțe!
   Încercați să înțelegeți momentul și contextul și spuneți-vă părerea PERSONALĂ și argumentată despre el!
   Verificați credibilitatea unei surse nu după cât de mult vă place ce vă spune ci văzând dacă respectiva știre se regăsește și în altă parte!
   Nu puneți poze cu muieri goale dacă printre prietenii de pe T, FB, In, TT sau alte rețele aveți și doamne: reciproca este valabilă, nu faceți abuz de emoticoane!
   Nu redistribuiți prostii pentru simplul motiv că vin de la „șefu`”!

  

   Încercați să nu deveniți agenții distribuitori ai nimănui, spuneți-vă părerea personală, neformată de alții care speră să le faceți jocul sau tăceți din gură:
NU ESTE NICIODATĂ PREA TÂRZIU
SĂ ÎNVEȚI SĂ TACI DEȘTEPT!
   Așa crede un om, de pe stradă ...
   P.S. Așa nu câștigați nimic? Dar spunând prostii care provoacă jena și râsul, ce altceva decât un ridicol infinit câștigați?
   
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu