Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 martie 2020

Leț ceingi


   Mă gândeam să ne amuzăm împreună pe seama unor rateuri jalnice în limba română: contacți, contagiați, izoletă și neapărat deja nemuritorul carantinat:
eu carantinez
tu carantinezi
el/ea carantinează
noi carantinăm
voi carantinați
ei/ele carantinează!
   Delicios, nu?
   Da, delicios dar, în timp ce mă întrebam de ce nu-i zgârie pe urechi pe imbecilii mei concetățeni invențiile lingvistice ale unui palestinian pripășit și adoptat p`acilea, pe la noi, am înțeles tristul adevăr: limba română este o convenție, un accident în calea celor mai mulți, un instrument pe care nu-l folosesc pentru a se face înțeleși ci pentru a-și atinge scopul! Limba română este o convenție, o marfă în uriașul mall în care s-a transformat planeta de când cu globalizarea: nici măcar una prea căutată ...
   Așa că, nu ne mai interesează imbecilitățile produse de diverși ci ne ocupăm de subiectul la modă, adică epidemia promovată pandemie. Istoric vorbind, aceasta este nimic pe lângă ciuma evului mediu, nu-i nimic pe lângă holera cea hidoasă și, venind mai aproape de vremurile noastre, nici măcar lângă gripa spaniolă a anului 1919 nu stă! De ce? Pentru că pe vremea când ciuma lui Caragea din 1813-1814 ucidea numai București vreo 300 de oameni pe zi, orașul având atunci circa 30.000 de suflete cu totul, cu sute și mii de oameni îngropați în zona Dudești și Balta Albă și acoperiți apoi cu var – de unde și numele cartierului – astăzi așa ceva nici măcar în China nu s-a întâmplat! Așadar, este evident că hulita globalizare are și o parte bună, am fost adică avertizați de năpasta ce sosește, altfel ea venind pe negândite!
   Și altă parte bună?
   Pentru acționari ea există, pentru oamenii obișnuiți nu prea!

   Se dovedește încă odată că cei plecați să lucreze în străinătate nu sunt nici pe departe cei mai buni ci cei mai disperați și cu ceva mai puțină putere de înțelegere: peste 50.000 de români s-au întors disperați din Italia ACASĂ! Dintr-o dată, hulita Românie a redevenit ACASĂ! Acasă cu gura plină, cu sufletul încălzit de acest cuvânt magic! Nu au contat apelurile disperate ale autorităților, nu au contat explicațiile cum că își vor îmbolnăvi în primul rând apropiații, nu contează că s-au transformat în vectori siguri ai răspândirii virusului: oamenii, indiferent cum vorbesc limba română și maternă, vor ACASĂ!
   Îi poți condamna?
   Numai cu jumătate de gură, retragerea disperată spre țară arătând în fapt cât de bine sunt ei fixați în noua lor țară de afară! Pentru că așa cum noi vrem schimbare, la fel și ei vor schimbare, indiferent că-i spun cambio, change sau chiar change!

   Trebuie să remarcăm în continuare că în Rusia și Coreea de Nord virusul nu are curaj să pătrundă și să ne așteptăm la un vârf al îmbolnăvirilor în România peste circa o săptămână, maximum zece zile: abia atunci vor simți apropiații „italienilor” ce le-au mai adus aceștia pe lângă nepoți și hainele la mâna a doua!

  

   Până atunci statul are timp să pregătească materialele și spitalele necesare exploziei ce va să vină!
   A propos, ar fi o idee atât de rea închiderea anumitor frontiere și suspendarea legăturilor pe anumite relații, altele decât Italia?
   Să avem încredere în autorități, să avem încredere că piața locală poate suplini măcar provizoriu importurile alimentare, să avem încredere că medicii știu ce fac, să avem încredere că suntem ocoliți sau că suntem suficient de rezistenți, să avem suficientă minte să discernem știrile false și panicarde de cele reale și panicarde la rândul lor!
SĂ AVEM ÎNCREDERE, SĂ FIM OPTIMIȘTI ȘI ÎNȚELEPȚI!
SĂ FIM SĂNĂTOȘI!
   Așa speră și vă urează un om ... de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu