Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 martie 2020

Cultură?

   Am văzut că rRc (radio România cultural) pune la dispoziția doritorilor una sută audio-book-uri, în interpretarea unor mari actori români. Nu puteam rata ocazia și, cum la noi în casă suntem mari devoratori de carte, am pus mâna și am căutat site-ul rRc.
   Și l-am găsit!
   Este acesta, de la adresa
   Frumos, nu?
   Da, frumos ... dar ... dar textul spune astfel:
„Până pe 1 decembrie, când cu toții vom sărbători Centenarul, Radio România Cultural organizează campania 100 de cărți pentru România. La adresa de email radioromaniacultural@gmail.com, elevii sau profesorii de la școlile cu biblioteci care au nevoie de cărți noi, sunt invitați să trimită un scurt mesaj despre cum văd România în anul Centenar. La final, prin tragere la sorți, școala câștigătoare va primi 100 de cărți despre România sau scrise de autori români, de la editurile Humanitas, Litera și Polirom. Participanții trebuie să scrie și câteva cuvinte despre școala lor și sa menționeze adresa acesteia. Câștigătorul va fi tras la sorți și anunțat luni, 3 decembrie, în cadrul emisiunii Espresso.”
   Îmi este greu să citesc un text scris și cu și fără diacritice sau cu greșeli de ortografie, așa că trecem peste aceste probleme cu adevărat culturale și ne întrebăm:
CARE CENTENAR, DOMNILOR?
   Am luat-o razna?
   Sunt personaj într-„Un Yankeu la curtea regelui Arthur”?
   Dacă a trecut așa de repede timpul, este BI-centenar, că centenarul, adică suta, s-a împlinit acum un an și ceva, adică acum vreo 16 luni!
   Păi nu?
   Păi nu, pentru că pagina de start a rRc nu a mai fost schimbată din data de ...
26 noiembrie 2018!
   Exact, de 16 luni nu a mai nimeni pe acolo!
   Că această pagină a fost uitată acolo, inutilă acum ca și atunci, mai putem înțelege dar de ce celelalte pagini, cele ce se vor actuale au un aer atât de prăfuit? De ce par a fi scoase de la gunoi? De ce arată neatrăgător și bătrânicios? Cine i-a învățat pe ei că ocrul se citește bine? Sau alb pe fond ocru? Cine i-a învățat, la ce curs cu nume pompos, că titlurile prăfuite și învechite atrag pe cineva? Exemplu: „Timpul prezent – este un timp bun pentru vorbit cu cei din jur” sau „Dimensiunea științifică a artei – la ce sunt bune virusurile” ori „Portret: Gheorghe Magheru – un general pentru poporul român”!
   Nu, pe bune, noi plătim impozite pentru asta?
   Pentru așa ceva?
   Câți cititori are acest site?
   Câți ascultători are rRc?
   Cine mai pierde timpul să citească sau să asculte o lucrare cu un asemenea titlu?
   Chiar este cineva interesat de audiența acestor mâncători de bani?
   Chiar folosește cuiva acest post de posturi?

   Este evident că statul român a fost și este căpușat până la exsanguinare, este evident că așa nu se mai poate, este evident că este necesară o curățenie bună!
   O poate face guvernul Orban?
   Poate scăpa de acești atârnători ai banului public?
   Dacă respectivii au contracte „beton” și nu pot fi dați afară, puneți-i să-și asculte creațiile:
VOR PLECA SINGURI!

  

   Ce face rRc nu este cultură, rRc mimează actul de cultură, rRc îndepărtează tineretul de fenomenul cultural, aruncându-l în brațele subculturii!
   Minunat este nu să îi căutați pe cei care sunt de nivelul vostru ci să coborâți voi la nivelul lor și să creșteți împreună:
ASTA DACĂ PUTEȚI!
   Așa vede lucrurile un om, care privește strada!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu