Faceți căutări pe acest blog

vineri, 11 aprilie 2014

De la smartphoen la fasole - sau invers ?

   Când se urcă vaca-n pom ...


   Televiziunile noastre dragi , bat din nou câmpii : dar îi bat serios , fără pic de milă ! Un pastelat individ matinal , amintindu-și cum aducea una Teo numa' și numa' maneliști în emisiunea ei , și-a spus să nu-l lase pe urmașul acesteia singur și , în fiecare zi (sau aproape) face reclamă deloc mascată unor firme și produse ! Personajul în discuție , atât ne-a aiurit cu ceea ce crede el a fi tehnologie (în fapt punerea ei în practică într-un mod destul de banal) încât dacă am fi mai slabi de înger , ne-am constipa în timpul căutării aplicației care să ne ajute să umblăm la umblătoare : pentru că  (nu-i așa ?) după domnul buhuhu dacă te iei , nici să respiri singurel fără smartpheon și aplicație asortată nu ar trebui să mai poți !

   Apoi , ca să nu vă mai supărați pe noi când acuzăm coafezele că au pătruns în televiziuni și fac de toate , atragem atenția asupra mulțimii de litere mâncate în diferitele „scroll”-uri afișate pe mai toate ecranele patriei !

   În continuare , constatăm că o anumită domnișoară a fost părăsită de unul și de altul și că asta este o super știre : de ce ? Aflăm că o anume mădălină , nu se mai culcă cu unul (aviz amatorilor) și că este în căutare de ... : de când este asta o mândrie ? Noi știam că a fi curvă , este de rușine ! Că până și în Sfânta Scriptură , se spune cam așa : „și mergând ei , au ajuns în orașul cutare și au tras la casa unei curve ... ” - notați vă rog , că deși respectiva nu le face rău ci bine , autorii , din pudoare și bună creștere , nu-i dau bietei femei numele !
   V-ați prins ?
   Coafezele noastre însă , închipuindu-și ele că-i de bine să te tăvălești prin cât mai multe așternuturi , cred că asta-i un titlu de glorie !
   NU ESTE - PUNCT

   Aceleași coafeze , neputând face deosebirea dintre astronomie și astrologie , ne sufocă cu zodii și previziuni astrale : berbecul îi va da o copită lui Marte care se va feri și va călca taurul pe coadă care o va lua pe Venus !
   În coarne !

   Penibil !
   Observăm și o tot mai gravă pierdere a sensurilor consacrate ale cuvintelor limbii române : un fotbalist nu are o ocazie mare , are o ocazie importantă (!?!?!) , același are POSESIA (posesiunea ar mai fi putut merge , că poate are un regat , un domeniu ceva) atunci când idiotul care ne educă involuntar conaționalii și copiii lor , nu știe că a poseda înseamnă a avea și că posesie egal actul de a poseda , adică , pe înțelesul minții mai simpluțe a redactorilor de la sport ... tot A AVEA ! Observăm că jocul încă mai este verticalizat (!?!?!) și câte și mai câte năzbâtii , la care nici madam alexcoi de la TVR nu reușește să se gândească !
   Un bun exemplu al pierderii sensului REAL al cuvintelor , al înșiruirii lor fără noimă , este o reclamă care laudă un produs că este făcut din „celule vegetale native” ! Acum , dacă ești coafeză într-o televiziune , cazi în ... de la asemenea combinație de cuvinte , dar dacă nu ești , te crucești și pui mâna pe dicționar ! Iar dicționarul , prostovanul , zice cam așa :

CELÚLĂ, celule, s. f.
1. Element constitutiv fundamental al organismelor vii, alcătuit din membrană, citoplasmă și nucleu, reprezentând cea mai simplă unitate anatomică.
2. (În sintagma) Celulă de partid = (în trecut) denumirea organizației de bază a partidului comunist.
3. Fiecare dintre cavitățile hexagonale ale fagurilor de ceară, în care albinele depun mierea, cresc ouăle, puietul sau depozitează hrana; alveolă.
4. Încăpere (strâmtă) în închisori, unde sunt ținuți arestații sau condamnații.
5. Ansamblu format din aripile (și fuzelajul) unui avion.
6. Fiecare dintre compartimentele sau elementele identice, alăturate și cu aceeași funcție, ale unui dispozitiv sau ale unui sistem tehnic. Celulă de siloz.      

VEGETÁL, -Ă, vegetali, -e, adj.
1. Care ține de plante, privitor la plante, de plante. ♦ (Substantivat, f.) Plantă.
2. Extras din plante. ◊ Cărbune vegetal = pulbere neagră foarte fină care se obține prin pulverizarea cărbunelui de lemn și care are utilizări în medicină.   

NATÍV, -Ă, nativi, -e, adj.
1. (Despre însușiri) înnăscut, natural (I 4); firesc.
2. (Chim.; despre elemente, mai ales despre metale) Care se găsește în zăcămintele din scoarța pământului în stare pură, necombinată cu alte substanțe.

   Să studiem dară !
   Bănuim că primul cuvințel nu se referă la celula de partid , nici la cea din pușcării , nici la cea din avionică și nici la cea tehnică : așadar , mai rămân variantele 1 și 3 , însă nici restul nu ies complet din discuție .
   Mai apoi , lucrurile se simplifică : este o chestie vegetală , așa că sigur are legătură cu plantele , cu fructele sau cu legumele , drept care , că e 1 , că e 2 , nu prea mai contează !
   Vine însă , punctul nevralgic : nativ ! Ori sunt niște celule de plante absolut firești și normale - după cum ne învață punctul 1 - fie sunt oarece fierătanii scoase din solul patriei , cum spune punctul 2 ! Care să fie oare combinația perfectă ? Cum ne putem traduce noi , alfabetizații care vrem să înțelegem ce înseamnă niște vorbe , cârnatul de cuvinte de mai sus ? Iată o variantă posibilă :
celulă de la penitenciarul Florești izolată cu gratii produse din fier extras în România !
   Observăm că traducerea aceasta absurdă reușește să lege sensurile celor trei cuvințele din cârnatul mai sus pomenit , adică și celulă și ceva vegetal și ceva nativ : altfel nu merge , că ar însemna că s-au folosit celule de la punctul 1 luate din plante metalice crescute în subsolul pe care adrian năstase l-a vândut deja austriecilor !
  
   Și pentru că veni vorba despre (tangențial) justiție , să amintim căcoafezele au pătruns în toate domeniile de activitate și la toate nivelurile : dacă cineva din Pitești , om cu studii (oare ?) a putut să gândească , să comande , să monteze o firmă pe bani publici , iar un altul (ori alții) a fost de acord cu ea , ba mai mult , în loc să-i dea cu înscrisul în cap este de acord s-o și plătească , atunci să nu ne mire faptul că suntem o țară de analfabeți cu diplome cumpărate !
   Nu știți despre ce este vorba ? Păi , s-a văzut la televizor , scris mare :
CURTEA de APEL !
   Un școlar de clasa a doua , ar încasa o chelfăneală pentru „mixul” de litere (MARI și mititele) , însă ce se face doamna învățătoare , dacă respectivul copil îi spune că el așa a văzut scris ?
   Și nu oriunde ...
   Nu în firma unui magazin care vrea să atragă clienți ...
   Nu mâzgălit pe un carton în geamul „buticului” din colț , unde-l trimite tăticu' după băutură și țigări ...

   În realitate , noi nu vrem să spunem decât un singur lucru : educația , auto educația , școlirea și învățarea , nu încetează niciodată ! Cine crede că terminând școala , cine își închipuiește că prin cumpărarea unui carton numit diplomă , își poate permite să stopeze procesul acesta , ajunge să bată câmpii : cine nu pricepe ce și cum , este sfătuit să asculte Magic FM atunci când are emisiune coafeza șef a mediei românești , pe numele ei LIANA STANCIU , REGINA GAFELOR ! Dacă reușește să înțeleagă tot ce înșiră ea acolo , pricepe cu siguranță și ce spun colegele ei , cele care nu BĂNUIESC ci SUSPICIONEAZĂ (nici măcar nu SUSPECTEAZĂ) , nu SPRIJINĂ ci SUPORTĂ (!?!?) , etc , etc .
   Domeniul este imposibil de cuprins în vastitatea lui , așa că lăsăm să ne mai amuzăm și cu altă ocazie !
   Mi-e dor de regretatul Dinică : „ce lula mea” !


   Toți însă , toate însă , au mare grijă cum se îmbracă , au cher de lucul lor , „e” toți și toate specialiști , privind altă deșteaptă care ne învață cum și ce să mâncăm (dacă-i vezi invitații ce figuri „sănătoase” au , îți vine să te apuci de fumat) ! Toți sunt tari la modă și , mai recent , la bucătărie , toți sunt specialiști , toți poartă ochelari de soare PERMANENT și mai bine ar muri decât să iasă din casă cu alte căști decât albe ! Au mania de a alerga , unii cam pe loc , dar musai cu căștile cele albe înfipte în creier : îți vine să-i iei la alergat , numai și numai pentru figura fals surprinsă pe care o fac în momentul în care îi cobori din pseudo Olimpul lor călcându-i pe bătături !

   Bun simț ?
   De unde nu-i , nici Dumnezeu nu cere !
   Așa că , să-i lăsăm în plata Domnului pe toți înfumurații și inculții și engleziții și pastelații și să ne gândim serios că de multe ori , mutrele și ifosele lor nu fac nici cât o porție de fasole : fără ceas care să-mi numere pașii , cred că pot trăi , dar fără o iahnie bună NU !

   În ultima clipă , inzălastmoment , sunt întrebat dacă un person , sau o fană , ori mai multe Fane , având o educație normală , ar cumpăra un vin astfel etichetat !
   Ori și-ar schimba compania aeriană ?
   Ori bos , ambele și amândouă ?
   Corect : trebuie și producătorul ăsta să trăiască !
   Chiar dacă pe lângă scrisul infantil (probabil voit , ținând cont de publicul țintă - pardon „targhet”) s-a strecurat și greșeala de a nu încheia propoziția , care ar fi trebuit să sune astfel :
Ion se întoarce din Spania .
sau 
Ion se întoarce din Spania !
sau (și mai bine)
Ion se întoarce din Spania ?
   Așadar , nici corectul ăsta nu prea e corect !?!?

   Ω

   Zău că dintre toți opăriții ăștia urmași de bonjuriști , aleg tot fasolea : e mai de „neam prost” și , mâncată în cantitate mai mare , alături de o ceapă spartă , le spune de la „obraz” ce merită ca să iasă gustoasă !

Fasole
A
Roșii
Tarhon

   Sau altele ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu