Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 aprilie 2014

Entr'acte - Ai da Aida ? NU !

   A night at the opera

   Dacă vă întrebați ce face opera , vă putem răspunde scurt și la obiect : opera lucrează cu noțiuni desuete , cum ar fi patriotismul , dragostea (nu sexul ci depășita și plicticoasa dragoste) , onoarea , eroismul ... Toate aceste idei pe care modernii noștri analfabeți formatori de modele și curente nici măcar nu le înțeleg , își găsesc locul în cadrul majorității operelor compuse în lume și , chiar dacă pentru unii seamănă a film mut cântat , opera rămâne o artă în sine !
   De ce film mut cântat ? Pentru că în opere , este suficientă o privire și vei ști cine este rău și cine este bun , la fel ca în filmele mute : bineînțeles că pe scenă intervine și muzica , de multe ori dumnezeiască , rezultatul fiind ceva ieșit din comun ! Până și cacofonia muzicală ce răzbate din fosa orchestrei înaintea uverturii sună aparte , interesant și bine !
   Ați înțeles sper , că vorbim despre opera europeană , nu despre cea chinezească , aceea în care interpreții poartă costume speciale funcție de caracterul personajului și au fețele vopsite funcție de același caracter (o față albă va însemna mereu un personaj negativ) !
   Toată această introducere , a urmărit un singur scop : acela de a vă îndemna să mergeți la operă !
   Am avut plăcerea de a participa la un spectacol al operei din București : plăcere spun , deoarece , cu toate că spectacolul a fost susținut numai și numai cu voci autohtone , a fost foarte reușit ! A face acum clasamente vocale și alte nebunii asemenea , ni se pare complet deplasat , însă , putem spune că biata operă din București se prezintă nesperat de bine : cu toate că spectacolul este lucrat „calculat” , cu toate că decorurile și în bună măsură costumele au fost gândite „minimalist” , talentul a fost maximalist ! Acest ultim cuvânt nu există , dar îl folosesc tocmai pentru a vă face să înțelegeți cât de mare a fost șocul !
   Maximalist și la voci și la balet !
   Astfel , m-am lămurit de ce nu găsești bilete cu săptămâni inainte !
   Bravo tuturor celor implicați , felicitări pentru rezultat !
   Felicitări pentru seriozitate !
   La mai mare !

   Ω

   Cu siguranță vom reveni !
   Celeste Aida ... la , la , la ... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu